Telefoni
13.09.2017 14:00

Deli z drugimi:

Share

5 skrbi glede novega Applovega prepoznavanja obraza FaceID

5 skrbi glede novega Applovega prepoznavanja obraza FaceID
5 skrbi glede novega Applovega prepoznavanja obraza FaceID

Apple je v torek, 12. septembra razkril mnogo novosti, med katerimi zagotovo najbolj izstopa tehnologija prepoznavanja obraza FaceID za iPhone X. Gre za neke vrste nadaljevanje tehnologije TouchID, ki je bila inkorporirana v iPhone 7. Pri Apple trdijo, da je FaceID 20-krat bolj varna od čitalca prstnih odtisov TouchID, uporabljamo pa ga lahko za odklepanje aplikacij in uporabo ApplePay storitve.

Kljub temu, da je Apple zelo ponosen na dotično novost, strokovna javnost ni povsem zadovoljna, namreč FaceID dviguje veliko prahu predvsem na področju zasebnosti.

Kje bodo podatki shranjeni?

Apple je do zdaj za shranjevanje biometričnih podatkov uporabljal svojo “Secure Enclave” metodo, ki je v bistvu kot ločeni in šifrirani računalnik na vašem telefonu. Torej, če se biometrični podatki shranjujejo v sami napravi, je metoda precej bolj varna kot shranjevanje v oblaku.

Kakšne so legalne implikacije odklepanja telefona z obrazom?

Bo policija lahko uporabila vaš obraz za odklepanje telefona brez naloga? Takšna in podobna vprašanja se bodo slej ko prej pojavila, strokovnjaki pa za zdaj nimajo jasnih odgovorov, kako bo vse skupaj potekalo v praksi. Zagotovo bomo videli, ko bodo začele leteti prve tožbe.

Za kaj vse bo Apple uporabil zbrane podatke? Tudi, če bodo ti zgolj na telefonih!

Eden Applovih izvršnih direktorjev, Craig Federighi, je za portal Quartz povedal, da so senzorji, ki so uporabljeni v FaceID tehnologiji, uporabljeni tudi v Snapchatu in ostalih aplikacijah, ki uporabljajo prepoznavanje obraza. Bo Apple biomterične podatke uporabil tudi za to, da bo ugotavljal katere dele aplikacij gledamo, ali pa bo morda skušal slediti našim čustvenim izrazom med uporabo telefona?

Kdo vse bo imel dostop do teh senzorjev?

Bodo tudi druge, zunanje aplikacije, ki niso delo Appla, imele dostop do FaceID-ja in ali bodo tudi drugi razvijalci imeli dostop do zbiranja metrik? Oglaševalci bi lahko s pomočjo biometričnih podatkov še bolj natančno targetirali svojo ciljno publiko, vendar to pomeni, da bodo naši telefoni postali še bolj agresivno orodje za “vohunjenje” nad uporabniki pametnih telefonov.

Je tako napredno prepoznavanje obraza zares učinkovito v resničnem življenju?

Za primer vzemimo situacijo v kateri vam ukradejo telefon, ga usmerijo v vaš obraz, da ga odklenejo in pobegnejo … Kaj se recimo zgodi, če se nekdo ponesreči ali doživi kakršnokoli drugo spremembo obraza in ne more uporabljati tehnologija prepoznavanja obraza? V kakšnih vremenskih in svetlobnih razmerah FaceID sploh deluje? So v dotično tehnologijo zaobjeti vsi potencialni problemi, kajti gre za tehnologijo, ki še ni tako zelo razširjena in kaj hitro se zna zgoditi, da naletimo ne težave, katero nam ne more prektično nihče odpraviti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več