Telefoni
28.05.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

7 nasvetov za varčevanje z baterijo vašega iPhona

7 nasvetov za varčevanje z baterijo vašega iPhona
7 nasvetov za varčevanje z baterijo vašega iPhona

Se še spomnite časov, ko smo z enim polnjenjem telefona zdržali več dni? Tega danes praktično več ne doživimo, če res ne varčujemo z energijo. Obstaja kar nekaj načinov, kako varčevati z baterijo iPhona, kar se je danes izkazalo kot pomembnejša lastnost, kot bi si morda mislili.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo baterije, od spremembe načina uporabe telefona, do spreminjanja nastavitev. Nekateri med nasveti so precej očitni, medtem ko drugi morda zahtevajo več prilagajanja. Ne glede na to lahko z upoštevanjem teh nasvetov bistveno podaljšate vzdržljivost baterije.

Zapomniti si velja še to, da starejši modeli iPhonov nimajo takšne kapacitete baterije kot novejši, kar se odraža v vzdržljivosti baterije. To še posebej velja za starejše modele, ki imajo novi iOS 13. V kakšni kondiciji je baterija vašega iPhona lahko preverite s sledenjem naslednjih korakov: »Settings« > »Battery« > »Battery Health«.

Če ugotovite, da je maksimalna kapaciteta baterija sčasoma upadla, se lahko odločite za zamenjavo baterije.

Poleg tega je pomembno, da karseda hitro posodobite operacijski sistema na iOS 13, kar bo optimiziralo procese v telefonu in izboljšalo delovanje baterije. Torej, poglejmo si nekaj koristnih nasvetov, kako privarčevati nekaj baterije našega iPhona:

  1. Vključite »Low Power Mode«
  2. Omejite čas uporabe naprave
  3. Izklopite lokacijske nastavitve
  4. Zmanjšajte svetlost ekrana
  5. Preklopite na »temen način«
  6. Izključite LTE
  7. Izklopite vse, razen telefona


1. Vključite »Low Power Mode«

To je najlažji način, kako prihraniti nekaj energije. Z iOS 9 je Apple prvič predstavil način »Low Power Mode«, ki ga uporabniki iPhonov poznate iz trenutkov, ko nivo baterije pade pod 20% kajne? Sicer ga uporabljajo le redki, vendar je lahko na trenutke še kako koristen. »Low Power Mode« lahko vključite v »Settings« > »Battery«, lahko pa dodaten bližnjico v »Control Center«, preko katerega potem hitreje dostopate do dotične nastavitve.

Način »Low Power« zniža svetlost ekrana, optimizira delovanje naprave in minimizira animacije v sistemu. Na primer, aplikacije kot je Mail v ozadju ne bodo prenašale vsebin. Še vedno lahko normalno kličete, pošiljate SMS sporočila in uporabljate internet, »Low Power Mode« pa poskrbi zgolj za tiste bolj »nadstandardne« lastnosti, ki so sicer do baterije precej požrešne.

2. Omejite čas, ki ga namenite igranju iger in gledanju videov

Že res, da je ta nasvet verjetno najbolj očiten, vendar velja še enkrat izpostaviti, da multimedijske vsebine na vašem telefonu porabijo največ energije. Največji porabniki so tako raznorazno gledanje filmov ali serij, predvsem pa igre, ki jih igramo preko spleta. Te namreč nenehno komunicirajo z različnimi serverji, kar je precej požrešno do baterije. Edini način, kako na tem področju prihraniti energijo je, da omejimo potrošnjo teh vsebin. Če že vztrajate pri isti količini konzumirane vsebine, lahko prihranite tako, da znižate svetlost in resolucijo. Obstajajo pa seveda precej manj energetsko požrešne igre, ki od telefona ne zahtevajo toliko energije.

3. Izklopite lokacijske nastavitve

Kljub temu, da je Applova tehnologija, s katero poganja lokacijske storitve iPhonov, dovršena in med najbolj naprednimi, terja tudi svoj davek, in sicer velike količine energije. Če vam torej zmanjkuje baterije, vam svetujemo, da izklopite vse te lokacijske nastavitve in aplikacije, ki sledijo vaši lokaciji. Če pa vseeno potrebujete določene aplikacije, kot je recimo aplikacija Maps, potem lahko sami določate, katere aplikacije imajo dostop do vaše lokacije in katere ne. Postopek: »Settings« > »Maps« > »Location«.

4. Zmanjšajte svetlost ekrana

Zelo svetli ekrani porabljajo baterijo veliko hitreje, kot manj osvetljeni oz. zatemnjeni. Zmanjšanje svetlosti ekrana je eden lažjih načinov, kako prihraniti baterijo. Naprej obiščite »Control Center« in tam boste našli vertikalno linijo z ikono sonca. Kliknite na to ikono in podrsajte v želeno smer.

Zna se zgoditi, da se bo ikona takoj vrnila v začetni položaj, kajti iPhoni imajo prednastavljeno »Automatic Brightness« opcijo, kar pomeni, da telefon s senzorji sam prilagaja svetlost, glede na okolico in količino svetlobe, ki jo zaznava. Če želite izključiti »Automatic Brightness«, sledite »Settings« > »Brightness« in tam izklopite dotično lastnost.

5. Preklopite na »Dark Mode«

Še eden od načinov, kako lahko kljub svetlobi v okolici podaljšamo življenjsko dobo baterije je, da preklopimo na »Dark Mode«, ki je bil dodan v verziji iOS 13. Test portala PhoneBuff je pokazal, da uporaba »temnega načina« lahko podaljša življenjsko dobo baterije za 30%. Med iPhoni obstajajo razlike, ki so odvisne od tega, ali imajo LCD ali OLED ekrane.

Preklop na »Dark Mode« je zelo enostaven: prvi način je tak, da odprete »Control Center« in z daljšim pritiskom na »brightness meter« dobite »Dark Mode« gumb na levi, ali pa sledite temu postopku – »Settings« > »Display & Brightness« – kjer ročno vklopite način. Nastavite lahko celo urnik, kdaj se »Dark Mode« avtomatsko vklaplja v določenih delih dneva.

6. Izključite LTE

To, da je naš telefon povezan na storitve mobilnega omrežja, je nekaj najbolj normalnega, kar smo navajeni že od vsega začetka uporabe telefonov. Po drugi strani pa tako vseskozi poteka sinhronizacija tekstovnih sporočil, elektronskih sporočil in aplikacij. To pomeni večjo porabo energije, kar pa uporabniki nekako dojemamo kot normalno rabo. Če ste resnično na zadnjih atomih baterije in napravo nujno potrebujete, lahko izključite 4G/LTE povezljivost. Najlažji način, kako to storiti je, da v »Control Centru« v zgornjem levem kotu kliknete na zeleni gumb in tako izklopite mobilno povezljivost. To isto stvar lahko naredite tudi v nastavitvah.

7. Izklopite vse, razen telefona

Če se ponovno nahajate na zadnjih izdihljajih energije vašega iPhona, lahko uporabite najbolj ekstremen nasvet za varčevanje z baterijo. Najprej sledite naslednjemu postopku: »Settings« > »General« > »Background App Refresh«. Tukaj lahko omejitev »varčevalni ukrep« na Wi-Fi oz. vse nastavitve.

Naslednji korak, kako prekiniti vse nastavitve aplikacij je: »Settings« > »Notifications« in nato nastavite »Allow Notifications« na »off«. Zadnji in hkrati tudi najbolj učinkoviti način je, da vklopite »Airplane Mode«, s čimer preprečite vsem signalom, da pridejo do vašega iPhona.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več