Telefoni
11.12.2017 17:29

Deli z drugimi:

Share

Ali bo Apple kupil Shazam?

Ali bo Apple kupil Shazam?
Ali bo Apple kupil Shazam?

Medtem, ko se Spotify počasi, vendar vztrajno, premika proti nadgradnji storitve, Apple že načrtuje nove poteze, kako postati še bolj pomemben igralec na področju glasbe. Po pisanju portala Tech Crunch naj bi Apple bil zelo blizu prevzema Shazama, popularne aplikacije, ki v nekaj sekundah prepozna katerokoli pesem, film, oglas ali TV serijo. Vse kar moramo narediti je, da z aplikacijo Shazam poslušamo oz. v primeru video vsebin gledamo del vsebine in Shazam nas bo takoj popeljal do iskanega.

Končni rezultat dogovora med podjetjema naj bi bil znan ta teden, ko naj bi ključni akterji tudi podpisali pogodbo. GOvori se o 9-mestnem številu, nekateri pa spet trdijo, da naj bi Apple za Shazam odštel 300 milijonov funtov (skoraj 350 milijonov evrov). Za dodatna pojasnila pri obeh podjetjih niso bili na voljo, je pa skoraj zagotovo znano, da Apple ne bo primoran odšteti 1,02 milijarde, kolikor je bila ocenjena vrednost podjetja Shazam leta 2015. Ne glede na kočni izkupiček oz. ceno, bo Apple s Shazamom zagotovo pridobil zelo močnega igralca med aplikacijami. Pomembno je izpostaviti, da je Shazam s strani investitorjev zbral 143,5 milijona ameriških dolarjev, med investitorji pa najdemo zveneča imena kot so Kleiner Perkins, London DN Capital, IVP in strateške investitorje Sony Music, Universal Music in Access Industries (ki si lasti Warner Music).

Septembra 2016 je Shazam poročal o 1 milijardi prenosov, kar pomeni, da so danes številke mnogo večje. Pri tej dotični aplikaciji namreč ni velikega osipa uporabnikov, kajti večina se jih hitro navadi na Shazam in ne čutijo potrebe po menjavi z kakšno od ostalih alternativnih aplikacij. Kljub visoki številki prenosov, pa to ne pomeni vedno tudi profita: Septembra 2017 je Shazam poročal, da so njihovi prihodki znašali 54 milijonov ameriških dolarjev v fiskalnem letu 2016. To je bila pozitivna novica, namreč med letoma 2014 in 2015 je dohodek podjetja padel. Izguba je bila v tem času precejšnja, recimo v fiskalnem letu 2015 je znašala kar 16,6 milijona funtov. Apple je znan po tem, da daje priložnost podjetjem in projektom, ki morda na prvi pogled niso najbolj “varni”, vendar je zadnje leto pokazalo, da tudi Apple ve za kaj se gre in ne bi šel v nakup Shazama kar tako, brez oprijemljivih virov.

Glavni izvršni direktor podjetja, Rich Riley, je v začetku letošnjega leta povedal, da ja bil glavni cilj podjetja poslovati blizu profitabilnosti, prav tako pa so si prizadevali za rast. Ravno za to je po njegovem mnenju Shazam postal zanimiv za potencialne kupce, saj so začeli rasti in hkrati so predrugačili poslovni model. Leta 1999, ko je Shazam zaživel, je bila to povsem drugačna zadeva, takrat o aplikacijah ni bilo ne duha ne sluha, temveč so uporabniki preko SMS kode dobivali informacije o vsebinah. Ime prav tako ni bilo isto, namreč Shazam je takrat bil 2580. Od teh prvih dni se je marsikaj spremenilo, na plano so prišle številne konkurečne aplikacije in storitve. Kljub velikemu številu alternativ pa Shazam ostaja na prvem mestu po številu uporabnikov.

Shazam v zadnjem času veliko dela na vključevanju navidezne resničnosti, ki naj bi uporabniško izkušnjo aplikacije dvignila na višji nivo. Če bo dogovor z Applom v resnici sklenjen, potem se zagotovo lahko nadejamo kakšne dodatne lastnosti, ki bi z uporabo navidezne resničnosti lahko pritegnila še več uporabnikov. Shazam se med drugim integrira z drugimi aplikacijami kot so Siri in Snapchat, prav tako pa preko Shazama veliko prometa pride na glasbene aplikacije kot so Spotify in Apple Music, ki seveda plačuje Shazamu za opravljene nakupe na njihovi aplikaciji.

Za zdaj seveda ne moremo natančno vedeti kaj bo Apple obdržal in kaj spremenil. Je pa dejstvo, da razne Shazamove lastnosti in orodja, od navidezne resničnosti, do virtualne resničnost, lepo sovpadajo v koncept Appla, ki že intenzivno razvija vse te tehnologije za svoje naprave. Zanimivo bi bilo, če bi recimo Apple inkorporiral Shazam v ostale aplikacije in vse skupaj povezal ter tako pričaral vrhunsko glasbeno izkušnjo za uporabnika.

Apple je do tega trenutka poskrbel že za kar nekaj vidnejših prevzemov podjetij in eden največjih iz področja glasbe, je bil zagotovo prevzem podjetja Beats, in sicer za 3 milijarde ameriških dolarjev leta 2014. Ta prevzem je na nek način postavil temelje za Apple Music, ki ima okrog 30 milijonov uporabnikov (številka je za september). Za primerjavo lahko povemo, da ima Spotify 60 milijonov naročnikov in 140 skupnih uporabnikov. Kot smo že omenili tako Apple kot Shazam za zdaj ne komentirata zadeve, lahko pa zelo kmalu pričakujemo nove informacije, o katerih vas bomo tudi obvestili.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več