Telefoni
29.08.2018 15:53
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali se 3D Touch poslavlja od iPhonov za vedno?

Ali se 3D Touch poslavlja od iPhonov za vedno?
Ali se 3D Touch poslavlja od iPhonov za vedno?

Apple je leta 2015, ko je prvič predstavil 3D Touch tehnologijo, iz tega naredil celo zgodbo, o kateri so pisali praktično vsi mediji. Zdaj, samo tri leta po tem in eno generacijo telefonov pozneje, je Apple pomahal 3D Touch tehnologiji v slovo. Tako vsaj trdijo analitiki, za katere pa za zdaj še nismo čisto prepričani, da imajo povsem prav.

Spletni portal MacRumors je zapisal, da Barclays-ovi analitiki, z Blaynom Curtisom na čelu, trdijo, da letošnji iPhoni ne bodo opremljeni s 3D Touch tehnologijo. Novinarji portala naj bi se dokopali do sporočil analitikov namenjenih investitorjem, v katerih je bilo zapisano ravno to. Curtis je pisal o dveh “high-end” iPhonih, ki vsebujeta OLED ekran (kot recimo iPhone X). To še vedno pušča precej prostora za govorice okrog ostalih modelov, ki naj bi izgledali kot večje verzije iPhona X s cenejšim LCD ekranom. Zelo zanesljiv analitik Ming-Chi Kuo prav tako pravi, da novi iPhoni ne bodo vsebovali 3D Touch tehnologije.

Če imata oba analitika prav, potem bi to lahko pomenilo, da se 3D Touch tehnologija za vedno poslavlja. No, mogoče ne za vedno, ampak vsaj za eno generacijo iPhonov. 3D Touch tehnologija je bila glavna inovacija iPhona 6S in odstranitev te lastnosti bi bila Applovo priznanje, da je storil nekaj hudo narobe.

“Kar se tiče inženirskega vidika, je zgraditi ekran, ki dela to, kar dela 3D Touch tehnologija izjemno težko”, pravi Phill Schiller, Applov vodja marketinga. “Verjeli ali ne izgubili bomo celotno inženirsko leto – oz. kar lahko rečemo dve – ob izjemno visokih stroških in investicijah v proizvodnjo. Če nam ne uspe narediti nekaj, kar bi ljudje dejansko uporabljali, potem se nam ne piše nič dobrega. Če izdelamo neko demo lastnost, katere mesec dni pozneje nihče ne uporablja, potem smo zapravili velik inženirski potencial in talent”.

Zgornje izjave Schillerja ob izidu lastnosti nekako niso obrodile sadov. Roko na srce se tehnologija ni prijela in najverjetneje lahko mirno rečemo, da večina iPhone uporabnikov niti ne ve, da je lastnost tam. Tudi tisti bolj “napredni” iPhone uporabniki ne ravno izkoristijo tehnologije kot bi jo lahko. Tehnologija se še vedno uporablja v Apple Watch urah, do iPadov pa še ni prišla.

Dejstvo je, da je še vedno prehitro za ocenjevanje napak 3D Touch tehnoogije, kajti zelo velika verjetnost obstaja, da so govorice vsaj delno napačne. Apple bi morda lahko vgradil dotično tehnologijo v iPhone preko metod, ki jih viri analitiko izpuščajo. To bi pomenilo veliko presenečenje za vse nas, ki spremljamo razvoj iPhonov na dolgi rok. Vse podrobnosti bodo znane v sredini septembra, ko bo Apple gostil iPhone dogodek.

Kar se tiče ostalih iPhone govoric, je portal MacRumors med drugim opazil novo opazko analitika Kuo-a, ki ravi, da nobeden od novih iPhonov ne bo opremljen s pisalom Apple Pencil. Glede te zadeve je v zadnjem času bilo veliko govora, kajti novi iPhoni bi naj bili še večji in to se sklada z ostalimi podatki.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več