Telefoni
29.03.2018 12:58

Deli z drugimi:

Share

Apple AirPower: Vse, kar vemo o Applovi brezžični polnilni plošči

Apple AirPower: Vse, kar vemo o Applovi brezžični polnilni plošči
Apple AirPower: Vse, kar vemo o Applovi brezžični polnilni plošči

Apple je svojo prvo brezžično polnilno ploščo predstavil lanskega septembra, ob pametni uri Apple Watch 3, iPhonu 8, iPhonu 8 Plus in iPhonu X. Medtem ko te telefone lahko polnimo tudi s “third-party” polnilci Belkin in ostalimi, je Applov AirPower poizkus izboljšave tehnologije brezžičnega polnjenja, ki že obstaja. Septembra 2017 je Apple napovedal, da bi polnilna plošča lahko izšla enkrat letos, vendar vse od takrat o napravi ni bilo ne duha ne sluha.

Ali bo Apple izkoristil dogodek v Chicagu, ki naj bi se osredotočal na izobrazbo? Tudi govorice se v veliki meri osredotočajo na pozno marčevski datum izida in zato smo v toliko večjem pričakovanju. AirPower in Applovi najnovejši iPhoni naznanjajo prihod standarda Qi in intenzivni razvoj brezžičnega polnjenja. Kljub temu pa sta ravno dotični standard in poleg njega še Powermat upočasnila razvoj tehnologije, kajti namesto, da bi medsebojna konkurenca pozitivno vplivala na oba, je ta vpliv bil precej negativen.

Zdaj, ko je Apple ves svoj fokus posvetil standardu Qi, Powermat pa se je pridružil standardu, industrija lahko nadaljuje z razvojem hitrejšega polnjenja z večjim dosegom, ki bi lahko postalo del brezžičnih polnilnih mest v domovih, knjižnicah, avtomobilih itd.

Kaj je AirPower?

AirPower je Applova ovalna polnilna ploščad, ki omogoča brezžično polnjenje iPhonu X, iPhonu 8 in 8 Plus ter pametni uri Apple Watch. Ne smemo pa pozabiti tudi na brezžične slušalke AirPods, ki naj bi v bližnji prihodnosti izšle v sklopu brezžične škatle, ki bi prav tako omogočila polnjenje.

Zakaj je AirPower drugače od ostalih brezžičnih polnilcev?

Prav tako kot ostali polnilci tudi Applova polnilna plošča omogoča hkratno polnjenje večih naprav. Razlika med Applom in ostalimi napravami pa je ta, da AirPower omogoča komunikacijo med napravami, kar pomeni “pametno” porazdeljevanje energije. Za zdaj sicer težko povemo, kako točno ta tehnologija deluje, vendar upamo, da bo Apple kmalu razkril več dodatnih informacij.

Demo videoposnetek kaže, kako iPhone med polnjenjem na plošči spremlja polnjenje vseh ostalih naprav. Za zdaj prav tako ni jasno, ali bo to delovalo na “ne-Applovih” napravah.

Kako hitro bo moj iPhone napolnjen?

Apple ni delil podrobnosti glede hitrosti polnjenja, vendar pa polnilni plošči Mophie in Belkin, ki se prodajata preko Applove strani, obljubljata zmogljivost do 7,5 W. Ravno toliko, za kolikor so iPhone 8, 8 Plus in iPhone X certificirani. Apple Watch je certificirana za manj, in sicer 5 W.

Ali bom lahko na plošči AirPower polnil tudi “ne-Applove” naprave?

Apple sicer dodatnih pojasnil na to temo ni podal, bi pa nej AirPower polnil vse naprave, ki imajo standard Qi. Ali bo Apple preferiral svoje naprave pa prav tako ni znano.

Bo AirPower tehnologija na voljo za “third-party” polnilce?

Apple pravi, da svojo AirPower tehnologijo s Qi standard ovojem (ki se imenuje Wireless Power Consortium oz. WPC) deli tudi ostalim proizvajalcem, saj si želi, da Applova tehnologija pride v čim več naprav.

Kje lahko kupim AirPower polnilno ploščo?

Ravno to upamo, da nam bo Apple čim hitreje razkril. Glede na govorice o izidu naprave konec tega meseca, bi lahko kmalu izvedeli kdaj bodo možna prednaročila, ali pa kdaj bo možno polnilno ploščo kupiti v Applovih trgovinah.

Obstaja pa sicer malce manj verjetna možnost, in sicer, da bo Apple izdal AirPower povsem ločeno od vseh ostalih naprav. Podobno kot je to Apple že storil z HomePod-om, po tem, ko ga je naznanil na Applovem dogodku WWDC lansko leto.

Kdaj pa bi Apple še lahko naznanil AirPower?

Apple je povedal, da lahko AirPower pričakujemo leta 2018, kar pa je precej širok časovni okvir kajne? Če do konca tega meseca Apple ne bo izdal naprave, jo vsekakor lahko pričakujemo med WWDC-jem, ki se začne 4. junija.

Samo upamo lahko, da Apple ne bo čakal do izida novih iPhonov 11, ki po vsej verjetnosti prihajajo naslednji september.

Koliko bo AirPowet stal?

Še eno dobro vprašanje in še kako pomembno vprašanje, na katerega nimamo odgovora. Novembra se je na poljski spletni strani pojavila ponudba za AirPower, ki je takrat znašala 999zł, kar je približno $290, £205 ali AU$375. Spet druge govorice pravijo, da bo AirPower stal okrog $199.

Za primerjavo lahko povemo, da “third-pary” Qi polnilci, ki jih prodaja Apple, stanejo $60, vendar ti delujejo zgolj za eno napravo naenkrat. Glede na to, da bo Applov AirPower sposoben polniti do tri naprave naenkrat, bo po vsej verjetnosti nekoliko dražji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več