Telefoni
18.03.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Apple bi lahko “iPhone 11” opremil s tremi zadnjimi kamerami

Apple bi lahko "iPhone 11" opremil s tremi zadnjimi kamerami
Apple bi lahko "iPhone 11" opremil s tremi zadnjimi kamerami

Tista najbolj izstopajoča se lastnost letošnjega iPhona, ki naj bi ga Apple poimenoval kar “iPhone 11”, bi lahko bila tretja zadnja kamera. Govorice prihajajo iz japonskega Applovega bloga Mac Otakara, ki je v preteklosti pravilno napovedal lastnosti povezane z Applovimi produkti mesece preden so te bile dejansko naznanjene. Pa bo Apple resnično opremil novi iPhona s kar tremi zadnjimi kamerami?


Glede na vire Mac Otakara bi lahko letošnji iPhone vse tri zadnje kamere spravil v kvadratni sistem kamer, v zgornji kot naprave. Sistem kamer bo po pisanju portala Mashable podoben Huaweijevem sistemu modela Mate 20 Pro, ki je sestavljen iz klasične širokokotne leče, telefoto leče in ultra-široke leče, poleg tega pa ima še LED bliskavico.

S tem, ko bi Apple dodal tretjo zadnjo kamero, bi poskrbel za konkurenčnost iPhona, ki bo primoran temovati z Android napravami kot so Samsung Galaxy S10 in S10+ ter Huaweijevim prihajajočim se modelom P30 Provsi imajo tri zadnje kamere.


Zanimivo je morda to, da poročilo bloga Mac Otakara ne govori o vrsti tretje kamere. Ali bo to ultra širokokotna kot pri Samsungih S10 in S10+? Ali bo to tretja “globinska kamera” (t. i. “ToF” kamera), ki pomaga pri portretih in aplikacijah, ki uporabljajo navidezno resničnost? Trenutna dva najmodernejša modela iPhone XS in XS Max, sta oba opremljena z dvema zadnjima kamerama (klasična širokokotna in 2-kratna telefoto kamera).


iPhone 11

Kot vse kaže pa s tremi zadnjimi kamerami ne bodo opremljeni vsi iPhoni 11. Poročilo Mac Otakara pravi, da bi lahko Apple omejil dotični sistem s tremi kamerami na dva iPhona z večjimi pomnilniškimi kapacitetami. Wall Street Jornual pa je pred kratkim pisal o tem, da naj bi Apple tretjo kamero namestil zgolj na naslednjika večjega modela iPhone XS Max.


Povedano z drugimi besedami, iPhone s 64GB pomnilniškega prostora, bi lahko bil opremljen z dvojno kamero, medtem ko bi potencialni model s 512GB ali 1TB pomnilniškega prostora lahko imel tri zadnje kamere.


Izpostaviti velja, da so vse to zgolj špekulacije, vendar Mac Otakara še dodaja, se njihove napovedi skladajo z govoricami Steva Hemmerstofferja, ki prav tako spada med tiste iPhone poznavalce, ki so v preteklosti pogosto zadeli s svojimi včasih optimističnimi napovedmi. Tudi Hemmerstoffer je delil iste napovedi letos januarja.


Edina razlika med napovedmi bloga Mac Otakara in napovedmi Hemmerstofferja je razporeditev kamer v kvadratnem sistemu na zadnji strani naprave. Glede na to, koliko poznamo dizajnerske poteze Appla iz predhodnih naprav, lahko pričakujemo, da bo Apple postavil kamere v simetrično postavitev, nekaj podobnega kot pri modelu Mate 20 Pro.


Zakaj Apple potrebuje tri zadnje kamere?

Apple je trenutno pod velikim pritiskom, saj bi bilo skorajda nujno, da z novimi prijemi na svojih iPhonih prepriča kupce v posodobitev. Glede na padec prodaje Applovih iPhonov bo moral Apple precej spremeniti set lastnosti, če želi agresivno konkurirati modelom kot sta Galaxy S10 in recimo OnePlus 6T.

Poleg omenjenih treh kamer, bi lahko iPhone letos predstavil bilateralno brezžično polnjenje (ki ga imenujemo tudi “reverse wireless charging“). Gre za podobno tehnologijo kot jo ima Galaxy S10, Wireless PowerShare, ki se lahko uporablja za brezžično polnjenje drugih telefonov ali dodatkov kot so recimo slušalke Galaxy Buds.

Apple napoveduje tudi hitrejši procesor A13, ki naj bi poganjal letošnje iPhone. Ti bodo po vsej verjetnosti opremljeni z operacijskim sistemom iOS 13, ki ga pričakujemo na letošnjem WWDC-ju junija. O novem sistemu iOS 13 za zdaj še ni veliko znanega, razen tega, da bo uporabniško izkušnjo poizkušal dvigniti na višjo raven, ampak to je verjetno nekaj, kar pričakujemo od vsake nadgradnje.

Do letošnje jeseni lahko brez dvoma pričakujemo še kar nekaj govoric, špekulacij in ugibanj. Vprašanje, ki pa je še vedno zelo aktualno pri vsakem potencialnem kupcu iPhonov, pa je: Ali bi kupili iPhone s tretjo zadnjo kamero? Poleg tega pa še bolj pomembno vprašanje: Ali bi bili pripravljeni plačati dodaten denar, če bi Apple omejil dodatno kamero na dražje modele z večjim pomnilnikom? Dejstvo je, da bo še zelo zanimivo pogledati, kako se bo Apple odločil.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več