Telefoni
07.02.2016 21:49
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple iPhone tako kvaliteten, da 60% vseh iPhone uporabnikov uporablja iPhone stare 3 in več let

Novi iPhone 6S naj bi bilo precej težje upogniti v primerjavi z zdajšnjim modelom!
Novi iPhone 6S naj bi bilo precej težje upogniti v primerjavi z zdajšnjim modelom!

Kako si je možno razlagati dejstvo, da podjetje, ki podere rekord tako pri ustvarjenih prihodkih kot tudi pri dobičku, na koncu s strani investitorjev izgubi na vrednosti delnice za 28 odstotkov v zadnjih 12 mesecih? S tem se namreč ukvarjajo analitiki in tudi mediji po tem, ko so pri Applu objavili zadnje podatke o poslovanju.

Po tem, ko so pri Applu objavili podatke poslovanja v zadnjem četrtletju leta 2015, so se znova oglasili pesimisti, ki napovedujejo slabo prihodnost. Apple je v zadnjih treh mesecih leta 2015 ustvaril rekordnih 76 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. Ob tem so z 18,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, prav tako podrli rekord. A kljub temu se za leto 2016 ne napoveduje nič dobrega. Podjetje naj bi se namreč soočalo s koncem svoje rekordne rasti, ki se je začela v letu 2007, ko je luč sveta ugledal najboljši pametni telefon na svetu, iPhone.

Številni analitiki so mnenja, da je predstavitev iPhone bila izreden dogodek, ki se ne bo tako hitro ponovil. Ker se je rast prodaje iPhonov umirila in Tim Cook, CEO podjetja Apple, za naslednje mesece napoveduje celo upad prodaje, se Apple nahaja v kočljivi situaciji. Kar 68 odstotkov vseh prihodkov se namreč ustvari s prodajo iPhonov in če so investitorji v preteklosti brez skrbi opazovali upad prodaje tablice iPad in računalnikov Mac, to v primeru iPhona ni tako. Konec rasti prodaje iPhona pomeni konec rasti Appla.

Eden izmed razlogov za takšen trend je, poleg upada rasti prodaje pametnih telefonov na splošno, kvaliteta pametnih telefonov iPhone. Za razliko od konkurence, lastnikom iPhonov ni potrebno skrbeti za menjavo. V tem trenutku je po lastni navedbi Appla kar 60 odstotkov uporabnikov iPhonov, ki uporabljajo modele pametnega telefona iz leta 2013 ali starejše. To pomeni, da ima kar 60 odstotkov vseh uporabnikov iPhonov pametne telefone stare slabih 3 let ali več. Po eni strani to dokazuje visoko kvaliteto iPhonov vendar pa po drugi strani prinaša slabšo prodajo saj kupcem ni potrebno zamenjati telefonov. Zato tudi ne preseneča, da so se pri Applu odločili uvesti poseben program, ki bo uporabnikom omogočal brezplačno vsakoletno menjavo na najnovejši model iPhona.

Naslednji meseci bodo za Apple tako prvi, kjer podjetje ne bo blestelo po poslovnih rezultatih. Rast trga pametnih telefonov se na eni strani umirja, po drugi strani pa novi trgi, kot so pametne ure, še niso tako razviti, da bi lahko nadomestili izpad prodaje pri pametnih telefonih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več