Telefoni
27.07.2017 10:21

Deli z drugimi:

Share

Apple na Kitajskem izgublja mesto med največjimi

Apple na Kitajskem izgublja mesto med največjimi
Apple na Kitajskem izgublja mesto med največjimi

Applov delež prodanih telefonov na Kitajskem pada. V zadnjem poslovnem četrtletju “Jabolko” iz Silicijeve doline ni doseglo želenih rezultatov, kar vsekakor ni dober obet za prihod novega iPhona to jesen.

Po podatkih analize Canalysa, neodvisnega analitičnega podjetja, je lokalno podjetje Xiaomi prehitelo Appple na 4. mestu. Apple na Kitajskem že dolgo časa oz. še nikoli ni bil tako nizko, kjer sedaj dosega za Apple skromno 5. mesto. Samsung prav tako spada med prvo deseterico na Kitajskem, vendar je Canalys v svojem poročilu predstavil zgolj prvih 5 podjetij:

  1. Huawei: 23 milijonov
  2. Oppo: 21 milijonov
  3. Vivo: 16 milijonov
  4. Xiaomi: milijonov

*številke predstavljajo količino prodanih naprav

Apple ne razkriva točnih številk prodaje za posamezne produkte za specifične regije, prav tako pa ni bil na voljo za izjave ali komentarje izsledkov analize. Kljub temu je na začetku tega leta neodvisna raziskava podjetja Counterpoint Research pokazala, da iPhone ni najbolj prodajani pametni telefon na Kitajskem v letu 2016. To je sploh prvič po letu 2012, da je iPhone bil izrinjen iz prestola največjega na Kitajskem.

To, da Apple ostane v samem vrhu in družbi največjih, je za podjetje ključno, kajti po ocenah Canalysa je prvih pet znamk odgovornih za 75% od 113 milijonov pošiljk na Kitajsko. Dejstvo je, da je Kitajska specifično tržišče, vendar se Apple že kar nekaj časa srečuje s težavami – prodaja je v zadnjem četrtletju padla za 14% napram lanskemu letu v istem četrtletju.

Applov generalni izvršni direktor Tim Cook je izrazil optimizem za dolgoročno poslovanje Appla na Kitajskem. Kljub močni konkurenci programskega okolja WeChat, ki je kompatibilno z Androidom in iOS sistemom, Cook trdi, da se Apple nima ničesar bati. Da je Kitajska velik trg, ki se ga splača obdržati med prioritetami, je Apple dokazal pred nekaj tedni, ko je predstavil novosti in orodja za iPhone ter iPad, ki so posebej prilagojena za kitajski trg.

iPhone 8, ki bo kot vse kaže naprava ob 10. obletnici Appla, naj bi po mnenju analitikov ponovno dvignil Applov vpliv na Kitajskem. Po napovedih FactSet-a naj bi prodaja Applovih iPhonov na Kitajskem dosegla 9.96 milijarde dolarjev v septemberskem četrtletju, kar je velik preskok iz 8.79 milijard iz prejšnjega leta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več