Telefoni
31.03.2019 20:17

Deli z drugimi:

Share

Applov dogodek: 10 stvari, ki smo jih morda spregledali

Applov dogodek: 10 stvari, ki smo jih morda spregledali
Applov dogodek: 10 stvari, ki smo jih morda spregledali

Pa si poglejmo, kaj prvi mož Appla, Tim Cook, ni povedal na Applovem dogodku – od podrobnosti okrog nove kreditne kartice do nove »gaming« storitve.

Apple meče denar v svojo banko
Kljub temu, da bo vsaj na začetku Applova kreditna kartica ekskluzivno namenjena za trg ZDA, Apple zelo resno pristopa k novi pridobitvi. Uporabnikom kartice celo ponuja 2-odstotno vračilo denarja za vsak nakup, ki ga opravijo s kartico preko storitve Apple Pay, prav tako pa ponuja 3-odstotno vračilo za izdelke Apple, med drugim tudi App Store in Apple Music. Za nakupe v trgovinah, tako spletnih kot fizičnih, ki ne sprejemajo Apple Pay, teh je kar nekaj, je odstotek nižji, in sicer 1 odstotek. Ne glede na to lahko vidimo, kako močno si Apple želi, da njihovi kartici uspe in kako resno je zakorakal na trg “fintech” storitev, ki so precej v porastu tudi pri nas.

Kartica Apple Card v resnici ni brezstična
Eden od razlogov, zakaj Apple Card izide samo v ZDA, je zaradi plačilne infrastrukture, ki je v državi še vedno zelo v povojih, kar pomeni, da lahko Apple brez pretiranega truda naredi velik napredek. Torej, kartica Apple Card ne vsebuje brezstičnega čipa. Že res, da večina mest, ki sprejemajo brezstične kartice, sprejema tudi Apple Pay in večina ljudi bo nosila s seboj tako telefon kot kartico. Kar pa se tiče evropskih uporabnikov, ki gledajo preko Atlantika, verjetno ne dojemajo kartice Apple Card kot revolucionarne novosti. Kot že omenjeno je v Evropi tehnologija plačevanja s takšnimi in drugačnimi storitvami zelo razširjena in tukaj ZDA nekoliko zaostajajo za Evropo.

Zdaj je uradno, tehnologija je bolj zlobna od financ
Applova poteza, da se poveže s podjetjem Goldman Sachs, ki slovi po svoji neizprosnosti, je marsikoga pošteno presenetila. Izid kartice je za Apple, kot kaže, bil izjemno pomemben, in kot vse kaže se čas neustrašnih bank in finančnih institucij končuje, medtem ko prihaja era velikih tehnoloških korporacij. Roko na srce, tehnološke korporacije so že nekaj časa prisotne, zdaj pa obstaja bojazen, da bodo pridobile sloves, kot so ga nekoč imela velika finančna podjetja.

Storitev Apple Arcade bo ponujala ekskluzivne igre, ki ne bodo na voljo kot normalne aplikacije
Več kot desetletje po tem, ko je Apple izdal App Store in praktično ustvaril žanr mobilnih iger, »veliko jabolko« razvija novo naročniško storitev Apple Arcade. Ta bo ponujala ekskluziven dostop – vsaj, kar se tiče mobilnih naprav – do več kot 100 iger. Nekatere med njimi ne bodo dostopne nikjer drugje, niti v trgovini App Store. Koncept ekskluzivnih vsebin se kot vse kaže seli tudi na področje mobilnih iger in Apple bi to lahko izkoristil sebi v prid.

iOS 13 bo precej prevetril področje mobilnih iger
Ali je Apple do zdaj ignoriral področje iger? Leta 2010 je Apple razvil Game Center, neke vrste konkurenta Microsoftovi platformi Xbox Live. Naslednjih šest let se s tem produktom ni zgodilo praktično nič, nato pa je Game Center bil celo odstranjen iz domačega zaslona. Ne glede na vse je Game Center še vedno v iOS sistemu in ostaja edini način, kako sinhronizirati dosežke in rezultate. Vse to se bo zagotovo spremenilo s prihodom nove verzije iOS sistema, ki prihaja to jesen.

Gibanje proti tehnologiji, ki povzroča zasvojenost, počasi zajema tudi področje mobilnih iger
Raznorazna gibanja in prizadevanja, ki se borijo proti tehnologiji, ki povzroča zasvojenost, se že kar nekaj časa ukvarjajo z videoigrami, vendar je bil fokus po večini vseskozi na največjih naslovih kot so Fifa, Fortnite in Battlefront. Ne glede na to pa je Applova storitev Apple Arcade pokazala, da bi lahko tudi druge, brezplačne igre kot so Clash of Clans, Candy Crush in Clash Royale prav tako naletele na podobne očitke.

Prejšnji teden je bil poln nove Applove strojne opreme, da je lahko bil Applov dogodek poln … zvezdnikov
V tednu pred težko pričakovanim Applovim dogodkom je Apple izdal kar nekaj produktov, ki bi sicer zagotovo imeli prostor na odru dogodka, kjer Tim Cook zdaj že nekaj let razkriva Applove novosti. Dva iPad modela, novi iMac in druga generacija brezžičnih slušalk AirPods. Vsi ti produkti so šli v prodajo, spremljalo pa jih je le sporočilo za javnost Tima Cooka in nekaj čivkov na to temo. Časovna razporeditev izidov novih naprav je bila načrtovana tako, da bi vsi ti produkti brez težav bili predstavljeni na odru, ki pa so ga tokrat povsem zasedli zvezdniki iz različnih področij. Spremljali smo lahko Stevena Spielberga, Oprah Winfrey in še marsikoga drugega. Po pisanju portala The Guardian so ravno ti zvezdniki za kanček preveč govorili o svojih prihajajočih se stvaritvah. Že res, da so nekatere med njimi povezane z Applovimi novimi storitvami, vendar se vseeno zdi, da so odvzeli pozornost občinstva.

Wall Street Journal napoveduje, da bo storitev Apple News+ za uporabnike tako zahtevna, da ne bodo ukinjali naročnin
Vodstvo Wall Street Journala pravi, da je glavni razlog, zakaj so se odločili, da se priključijo storitvi Apple News Plus, ker bo Apple preko aplikacije ponujal predvsem novice, ki bodo primerne za splošne množice bralcev. Poleg tega so mnenja, da bo konzumpcija izven meja splošno dostopnih novic zelo omejena. To, kar so želeli povedati je, da bodo bralci lahko brali Wall Street Journal preko Apple News+, ampak bi naj za njih izkušnja bila tako slaba, da bodo pripravljeni plačati dodatno naročnino, da bodo lahko še naprej brali Wall Street Journal tako kot do zdaj. Naj še dodamo, da bo razlika med obema naročninama približno $20.

Počakati bomo morali do jeseni, da bomo videli, kako bo večina teh stvari funkcionirala
Apple News+ je zelo zanesljiva verzija storitve Texture, naročniške storitve, katero je Apple kupil lansko leto, kar pomeni, da je zadeva že pripravljena na izid. Za vse ostalo, kar smo omenili na zgornjem seznamu, od cene Apple Arcade in Apple TV Plus, do vsebin, ki jih bo Apple ponujal, bomo morali počakati na jesen, ko bodo storitve tudi uradno izšle. Analitiki sicer niso najbolj optimistični glede Applovih produktov, je pa res, da Cook še nikoli ni bil tako prepričan v uspeh novih Applovih storitev, kot je tokrat.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več