Telefoni
24.01.2018 09:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Apple ukinil prodajo iPhona X?

Bo Apple ukinil prodajo iPhona X?
Bo Apple ukinil prodajo iPhona X?

Verjetno se še spomnite, ko je Applov izvršni direktor, Tim Cook, lanskega septembra javnosti predstavil iPhone X, kajne? Takrat je naznanil, da bo pregrešno dragi iPhone koval pota tehnologije v naslednjem desetletju. Kljub temu, da dvoma v tehnične specifikacije iPhona X ni, je padec povpraševanja po najnovejšem iPhonu morda znak, da bo Apple prisiljen odstopiti od začrtanega cilja.

Govorice, ki prihajajo s strani Applovih analitikov, kažejo na možnost prekinitve proizvodnje iPhona X do letošnjega poletja. Dejstvo je, da je povpraševanje po novih modelih precej nizko in če bi dejansko prišlo do popolne zaustavitve proizvodnje, bi to bilo sploh prvič, ko bi Apple ubral takšno potezo pred predstavitvijo novega modela.

Raziskovalno poročilo analitikov pri KGI Securities, ki naj bi ga prebrali pri portalu Apple Insider, kaže na napovedi glede slabih rezultatov za Apple v prvem četrtletju leta 2018. Prodaja iPhona X bi naj v tem obdobju dosegla zgolj 18 milijonov naprav, kar je precejšnji upad napram ostalim modelom. Priznani Applov analitik, Ming-Chi Kuo, je za portal Apple Insider povedal, da padec povpraševanja po iPhonu X pomeni “konec življenja” za iPhone X. To v praksi pomeni, da ga Apple ne bo ponujal kupcem kot “low-cost” opcijo ob izidu novega iPhone modela v letošnjem letu.

To bi, kot smo že omenili, bilo sploh prvič, da Apple ne bi obdržal predhodnega modela iPhone, medtem ko naj bi za iPhone 8 in iPhone 8 Plus bilo zagotovljeno, da se bosta še naprej prodajala. Apple za portal Newsweek ni komentiral dotičnih špekulacij, prav tako pa je znano, da ne komentira tovrstnih medijskih objav glede svojih produktov.

Razlog za padec oz. nizko povpraševanje po iPhonih X analitiki pripisujejo visoki ceni naprave. Pred samim izidom iPhona X je ravno o ceni bilo največ povedanega, kajti ljudje so po večini bili kar zgroženi nad postavljeno ceno. Iz tega razloga se potrošniki raje odločajo za bolj cenovno dostopne, a hkrati podobno sposobne, iPhone 8 in iPhone 8 Plus. Veliko se jih pa prav tako odloča za iPhone 7 iz leta 2016. Nekateri strokovnjaki pripisujejo to zadovoljstvo s starejšimi modeli tudi manku inovativnosti na trgu mobilne telefonije.

“Po tem, ko je prvi val povpraševanja bil izpolnjen, je trg sedaj v skrbeh, da bodo visoke cene iPhona X osiromašile povpraševanje v prvem četrtletju, pravi Zhang Bin, analitik pri Sinolink Securities. Te napovedi so bile kot odziv na nižjo prodajo od pričakovane v prazničnem obdobju v decembru.

Applove stranke so v zadnjem času precej kritik namenjale tehnološkemu gigantu, po tem, ko so v javnost pricurjale informacije o namernem upočasnjevanju starejših iPhonov preko posodobitev programske opreme. “Zavedamo se, da marsikdo misli, da ga je Apple pustil na cedilu”, je Apple zapisal v izjavi decembra. “Iskreno se opravičujemo. Glede dotične zadeve je prišlo do številnih nesporazumov”. Tim Cook je v bran podjetju povedal, da bo Apple v prihodnosti skušal biti karseda transparenten do svojih strank, hkrati pa preiskava v zadevi upočasnjevanja baterij še vedno poteka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več