Telefoni
08.10.2017 20:05

Deli z drugimi:

Share

iPhone 8 vs. Pixel 2: Dvoboj letošnjih velikanov

iPhone 8 vs. Pixel 2: Dvoboj letošnjih velikanov
iPhone 8 vs. Pixel 2: Dvoboj letošnjih velikanov

5-inčni (12,7-centimetrski) pametni telefoni so vrsta v izumiranju. Tako kažejo napovedi strokovnjakov, hkrati pa že hiter pregled trga pove kam se nagibljejo trendi. Če pogledamo vse od telefona iPhone X do Samsungovega modela Note 8, lahko vidimo, da uporabniki zahtevajo vse večje in večje pametne telefone oz. “tablifone”. 6-inčni (15,24-centimetrski) ekrani postajajo praktično norma in ne toliko izjema, kot se nam je morda zdelo še ne dolgo nazaj.

Kljub vsemu in vsem napovedim, pa bomo vsaj še eno leto, če bomo zares želeli najboljše kar nam trg pametnih telefonov lahko v tem trenutku ponudi, gledali za 11,94-centimetrskim in 12,7-centimetrskim ekranom – govorimo o iPhonu 8 in Googlovem modelu Pixel 2. Kako pa stojita te dve napravi, ko ju primerjamo? Kje so prednosti in slabosti obeh in kateri telefon je na koncu tisti zmagovalec?

iPhone 8 vs. Pixel 2: Velikost

Dokler bo Apple ohranjal gumb “Domov” pod ekranom, iPhone 8 ne bo postal nič manjši. Na drugi strani imamo Pixel 2 brez robov in razlike v velikosti praktično ni oz. je slednji celo nekoliko večji.

  • iPhone 8: 138.4 x 67.3 x 7.3mm
  • Pixel 2: 145.7 x 69.7 x 7.8mm

Zelo težko je oceniti zakaj Pixel ohranja toliko prostora v tem “brezrobovnem” prostoru tako na zgornjem kot spodnjem delu ekrana, vendar je mogoče pomemben faktor ta, da ima Pixel v obeh dotičnih predelih stereo zvočnik. V letu 2017 noben od primerjanih telefonov ne bo dobil nagrade za dizajn, sta pa oba telefona dovolj majhna, da ju lahko udobno položimo v torbico ali kakšen večji žep.

iPhone 8 vs. Pixel 2: Ekran

Če takole na hitro pogledamo iPhone 8 in Pixel 2, večjih razlik zagotovo ne opazimo kajne? Obe napravi sta si med seboj precej podobni, vendar se njuna ekrana precej razlikujeta:

  • iPhone 8: 4,7-inčni, 1334 x 750 LCD, 326 ppi
  • Pixel 2: 5-inčni, 1920 x 1080 AMOLED, 441ppi

Ekran modela Pixel 2 je nekoliko večji od iPhona 8, kot lahko vidimo zgoraj, pa se ekrana razlikujeta tudi v gostoti pikslov. Pixel poleg tega uporablja AMOLES ekran, ki poskrbi za globoke črne barve in tudi za najsvetlejše barve. S tem seveda ne želimo povedati, da iPhone 8 zaostaja, kajti iPhone 7 je v kategoriji ekrana zares naredil velik preskok, sedaj pa je 8. izdaja dokazala, da se vedno da še boljše. Najbolj izstopa verjetno Applova “True Tone” tehnologija, ki prilagodi barvo in svetlost, da se vse skupaj sklada s svetlobo okrog telefona.

iPhone 8 vs. Pixel 2: Učinkovitost

Oba telefona sta opremljena z najboljšimi možnimi procesorji iz pripadajočih se ekosistemov: Snapdragon 835 v telefonu Pixel 2 in Applov A11 bionični čip v iPhonu 8. Tako en kot drugi ponujata dih jemajoče zmogljivosti, hkrati pa se lahko pohvalita z varčnostjo. Če k temu dodamo še dva popolnoma optimizirana operacijska sistema, lahko kaj kmalu ugotovimo, da sta obe napravi tudi izjemno hitri. Če smo res natačni, bi lahko v kategoriji učinkovitosti majhno prednost pripisali iPhonu 8, vendar še enkrat poudarjamo, da so razlike zelo majhne, kar pomeni, da je Pixel 2 zelo blizu.

iPhone 8 vs. Pixel 2: Baterija

Gledano strogo na papirju, Pixel 2 kar se tiče baterije premaga iPhone 8.

  • iPhone 8: 1,821mAh
  • Pixel 2: 2,700mh

Kljub temu pa v resnici ni čisto tako. Zavedati se moramo, da je življenjska doba baterija neka povsem druga zgodba. Apple pravi, da njihov iPhone 8 zdrži 14 ur pogovorov in 12 ur uporabe interneta. Google sicer o svojem telefonu ne govori v primerljivih dimenzijah, vendar je baterija modela Pixel 2 enaka kot pri lanskem podelu Pixel, ki je uporabniku ponudil brezskrbno, celodnevno zalogo z energijo. Oba telefona ponujata hitro polnjenje, vendar Google pravi, da lahko Pixel 2 uporabljamo do 7 ur, že po 15-minutnem polnjenju. Apple na drugi strani trdi, da bo njihov iPhone 8 nared za 6 ur uporabe, po nekaj manj kot pol ure polnjenja. Ena prednost, ki jo iPhone 8 vseeno ima je, da ponuja zraven še Qi brezžično polnjenje, o katerem smo pisali pred kratkim.


iPhone 8 vs. Pixel 2: Inteligenca

Pixel 2 je opremljen s tehnologijo umetne inteligence, ki temelji predvsem na Google Assistant-u. Uporabnik ima na voljo recimo Google Lens, ki nam omogoča, da se s pomočjo kamere učimo o stvareh okrog nas; Active Edge nam omogoča, da stisnemo robove telefona in na tak način recimo priklićemo Googlovega asistenta; poleg tega pa imamo še nove možnosti, ki nam omogočajo, da upravljamo s telefonom s pomočjo glasu itd.


iPhone 8 ima seveda Siri, ki pa po mnenju strokovnjakov ni dorasla Google Assistant-u na modelu Pixel 2. Na primer, Pixel 2 nam omogoča, da usmerimo naš telefon v nek naslov, ki je napisan na papriju, Google Assistant bo ta naslov prpeoznal, ga skeniral in dodal med naše kontakte brez nekih dodatnih korakov in zapletov. Siri v tem trenutku kaj podobnega še ne zmore.

iPhone 8 vs. Pixel 2: Pomnilniški prostor

Tako iPhone 8 kot Pixel 2 sta se dokončno znebila opcije s 32GB pomnilniškega prostora in sedaj kot osnovni model ponujata opcijo s 64GB. Prav tako pa oba ponujata še eno verzijo, le da iPhone 8 ponuja nekoliko več prostora.

  • iPhone 8: 64GB, 256GB
  • Pixel 2: 64GB, 128GB

Nobeden od primerjanih telefonov ne ponuja razširitve, torej če potrebujete dodaten prostor je iPhone 8 prava izbira za vas.


iPhone 8 vs. Pixel 2: Vodoodpornost

Glede na tehnikalije in teste vam ni potrebno skrbeti, da bi voda prišla do živega kateremu od telefonov:

  • iPhone 8: IP67 (do 1 m globine, 30 minut)
  • Pixel 2: IP67 (do 1 m globine, 30 minut)

iPhone 8 vs. Pixel 2: Kamera

iPhone 8 in Pixel 2 ponujata najboljši kameri na tržišču. Z DxO ocenami 94 in 98 sta obe predstavnika seveda zelo kvalitetna, vendar kot po navadi se čarovnija dogaja v ozadju:

  • iPhone 8: 12MP, f/1.8, avtofokus, “optical image stabilization”
  • Pixel 2: 12MP, f/1.8, laserski avtofokus, “optical image stabilization”

iPhone 8 vs. Pixel 2: Cena

Težko bi rekli, da je kateri od primerjanih telefonov cenovno ugoden, vendar obstajajo telefoni podobnega cenovnega razreda, ki ne dosegajo enako dobrih rezultatov.

  • iPhone 8: $699 (64GB), $849 (256GB)
  • Pixel 2: $649 (64GB), $749 (128GB)




Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več