Telefoni
14.09.2017 14:22
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone X vs. Samsung Galaxy Note 8

iPhone X vs. Samsung Galaxy Note 8
iPhone X vs. Samsung Galaxy Note 8

Nekaj tednov pred izidom Applovega iPhona X, je Samsung javnosti predstavil svojega glavnega aduta, in sicer Galaxy Note 8. Samsungov Note 8 je sploh njihov prvi poizkus dvojen kamere, ponuja dober “portretni način” in seveda tradicionalno “S Pen” pisalo, ki je značilno za vsak Note telefon. Povedano na kratko, Samsung Galaxy Note 8 je izvrsten telefon za vse tiste, ki na telefonu morajo opraviti vse.

Kljub vsemu pa je Note 8 dokaj “varna” izbira proizvajalca, namreč Samsung je združil lastnosti lanskoletnega modela Note 7 in letošnjih telefonov Galaxy S8 in S8 Plus ter dodal prej omenjeno novost z dvojno kamero. To minimalno odstopanje od povprečja je Applu odprlo vrata, da bi z novim iPhonom lahko premagal Samsunga. Apple iPhone X je bil Applova zadnja možnost za skok naprej in pritegnitev ljudi, ki na koncu koncev ne gledajo na to ali imajo v žepu Appla ali Samsunga, temveč je vse kar si želijo, najboljši telefon, ki ga denara ta trenutek lahko kupi.

Tako kot Samsung, tudi Applov iPhone X igra precej na “varno”, saj bo v največji meri tekmoval s svojima “sosedoma” iPhonom 8 in iPhonom 8 Plus. Vsi trije so opremljeni z najpomembnejšimi lastnostmi: brezžično polnjenje, hitrejši procesor in nadgrajeni “počasni posnetek”. iPhone X in iPhone 8 Plus imata oba tudi izboljšan “portretni način” (v beta verziji).

Največja razlika je, da iPhone X premore večji ekran (kar ni vedno prednost), ima bolj barvit ekran in OIS na obeh kamerah. Poleg tega lahko tudi s sprednjo kamero delamo portrete, ne smemo pa pozabiti še na gumb “Domov”, katerega pri iPhonu X ni, namreč telefon odklepamo s svojim obrazom. K temu paše tudi novost imenovana “animoji”, ki kot že samo ime pove, predstavlja animirane “emojije” narejene na podlagi uporabnikovih čustvenih izrazov na obrazu.

Samsung se je na drugi strani tako močno osredotočil na preprečevanje pregrevanja baterije telefona Note 8, da je do določene mere izpustil priložnost inovacij in novosti. Zdaj, ko smo kočno spoznali tudi iPhone X, je jasno, da tudi Applu ni najbolj uspelo. iPhone X je sicer nadgradnja iPhona 8 Plus, vendar še zdaleč ne moremo govoriti o presežkih. Če k temu prištejemo še dejstvo, da se moramo odpovedati klasičnemu gumbu “Domov”, potem je vprašanje, ali se tak nakup splača.

Galaxy Note 8 je brez dvoma izjemen telefon, prav tako pa premore tudi iPhone X vse kar potrebuje, da postane enako. Vprašanje je, ali je dovolj dober, da si brez njega ne predstavljamo življenja?

Portretni način: prednost za Apple

Note 8 je dodal drugo kamero na zadnji straani naprave, kar nekaj časa po tem, ko je Apple že ustalil ta trend. “Portretni način” Nota 8 (imenovan Live Focus) ima med drugim en zanimiv dodatek, in sicer lahko prilagajamo zamegljenost pred in po slikanju. Obe zadnji leči kamere sta opremljeni s tehnologijo OIS, kar je posebej uporabno za fotografiranje v slabo osvetljenih prostorih in snemanje videov.

Applov iPhone X k “portretnemu načinu” dodaj novo lastnost, ki osvetli portrete in jih naredi še bolj dramatične ali realistične: odvisno od uporabnika. V teorijo to pomeni, da ima uporabnik več nadzora nad končnim izdelkom. Alineja, kjer iPhone X zares izstopa vsaj na papirju je, “portretni način” na sprednji kameri. S tem Samsungov Note 8 ne more tekmovati.

AMOLED ekrana, brezžično polnjenje in brez robov na sprednji strani: izenačeno

Dokler Apple ni ustvaril iPhona X, je Note 8 precej prehiteval iPhone 7 in 7 Plus v podrobnostih kot je svetel AMOLED ekran, brezžično polnjenje, prepoznavanje obraza, tanki robovi itd. (Apple je lansko leto ujel Samsung na področju vodoodpornosti).

Z iPhonom X je Apple praktično izničil razliko v strojni opremi. Že res, da nima Applovega pisala, torej to je prednost Galaxyja Note 8, vendar se v večini ostalih specifikacij dokaj dobro kosa s Samsungom.

Odklepanje s prstnim odtisom ali prepoznavanjem obraza: še prehitro za odločitev

Samsung Galaxy Note 8 lahko odklenemo s prstnim odtisom, iris skenerjem ali skeniranjem obraza. iPhone X je kot vse kaže združil tehnologijo prepoznavanaj obraza in iris skener v FaceID, vendar še ni povsem jasno, če bo to edini način, na katerega bomo lahko odklepali iPhone X (mogoče bomo vseeno lahko dodali še pin kodo). Če tehnologija prepoznavanja obraza ni povsem izpiljena, bodo ljudje brez dvoma imeli veliko pripomb.

iPhone X ima velik potencial na področju navidezne resničnosti

Samsung je naredil dober posel na področju virtualne resničnosti, vendar Apple vseeno več stavi na navidezno resničnost – prvi demo posnetki z obstoječo strojno opremo zgledajo dobro. Glavni izvršni direktor Appla, Tim Cook, je napovedal, da bo iOS 11, ki bo poganjal naslednje iPhone, povzdignil AR platformo podjetja v do zdaj še nevidene višave kar “čez noč”.

Navidezna resničnost je po napovedih strokovnjakov trend, ki bo samo še rasel in Samsung ga še ni povsem osvojil. Apple je na svojem predstavitvenem dogodku pokazal nekaj demo videov na iPhonu X, vendar AR deluje tudi na ostalih novih iPhonih. Če razvijalcem uspe narediti dovolj aplikacij, ki uporabljajo AR, bi lahko iPhone X ustvaril bogatejšo virtualno izkušnjo kot Note 8. Ne glede na to, kdo bo na tem področju prevezel vodilni položaj, najverjetneje dilema AR vs. VR ne bo odločilno vplivala na nakupno izbiro potrošnikov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več