Telefoni
14.09.2020 14:02
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od Applovega dogodka “Time Flies”, ki bo potekal jutri, 15. septembra?

Apple Watch
Apple Watch

Applov tradicionalni jesenski dogodek je oddaljen le nekaj dni. Za vas smo izbrskali vse, kar lahko 15. septembra pričakujemo od “velikega jabolka”, poleg pametne ure Apple Watch Series 6.

Apple je potrdil, da bo nadaljeval tradicijo in kljub “korona situaciji” gostil predstavitveni dogodek. 15. septembra bo tako sicer v virtualni obliki znano, kaj vse je Apple pripravljal v zadnjem letu dni. Dogodek pod sloganom “Time Flies” bi naj vseboval kar nekaj novosti, ki bodo po napovedih analitikov navdušile vse oboževalce Appla. V spodaj priloženem videu lahko med drugim najdete informacijo o tem, kako lahko dogodek “Time Flies” spremljate v živo.

Apple Watch Series 6

Možnost, da bomo na Applovem prihajajočem dogodku dobili novi model pametne ure Apple Watch, je velika. Nadaljevanje Apple Watch Series 5 bo po vseh napovedih ponudilo nekaj zanimivih trikov, ki bodo navdušili še tako zahtevne uporabnike. Za začetek pričakujemo dodatno, plastično uro, poleg obstoječih modelov iz kovine in keramike. V teoriji to pomeni, da bi bil plastični model po vsej verjetnosti privlačen predvsem za tiste, ki se prvič podajajo v nakup pametne ure, poleg tega pa bi sekundarni trg za plastični Apple Watch lahko bili otroci, z uro, ki ponuja t. i. “Kids Mode” znotraj sistema watchOS 7.


Kljub temu, da so se širile govorice o tem, da naj bi Apple zamenjal OLED tehnologijo ekrana za microLED, kar bi pomenilo energijske prihranke, se za leto 2020 ne zdi, da je to realna napoved. Ena zadnjih napovedi napoveduj to novost šele za leto 2023. Za letošnje leto pa je povsem realno pričakovanje nove baterije. Vzdržljivejša baterija bi bila uporabna predvsem za watchOS 7 novo tehnologijo spremljanja spanja.


Vse do danes smo lahko spremljali tudi govorice o Applovi vključitvi senzorja ravni kisika v krvi, ki bi lahko izkoristil obstoječo tehnologijo, ki se že uporablja v zadnjem senzorju. Vse to pa je odvisno od tega, ali bo Apple uspel pridobiti odobritev s strani FDA. Opisana posodobitev bi tako prišla tudi do starejših Apple Watch modelov in ne samo novega Series 6.


Kar se tiče cene novega modela za zdaj ni Applove uradne potrditve, skoraj zagotovo pa lahko sklepamo, da bo plastični model Apple Watch cenejši od trenutneg osnovnega modela, ki stane $399.


iPhone 12

Možnost, da bomo na Applovem prihajajočem dogodku dobili novi model pametne ure Apple Watch, je srednje velika. Nova serija iPhonov bi naj prišla s štirčlansko “ekipo”: dva “ne-Pro” modela, 5,4-inčni in 6,1-inčni OLED model, potem iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max, 6,1-inčni in 6,7-inčni model. Oba Pro modela bosta opremljena s tehnologijo 120Hz ProMotion, ki sliki doda dinamični razpon.

Še ena razlika med modeli bo v kamerah, saj bosta standardna iPhona opremljena z 12MP široko- in ultra-širokokotno kamero, medtem ko bo model Pro dodal še 12MP telefoto senzor. Pro modela bosta bo zadnjih napovedih opremljena še s senzorjem LiDAR, nekaj podobnega, kot najdemo na zadnji strani iPad Pro, kar bo koristilo predvem tehnologiji navidezne resničnosti. Kar pa se tiče videa, bo iPhone ponudil “slo-mo” snemanje v 4K resoluciji, tako s hitrostjo 120fps, kot tudi 240 fps. Tudi tehnologiji Enhanced Night Mode” in “Advanced Noise Reduction” nista izključeni.


Ena ključnih novosti nove serije bi naj bila odstranitev gumba “Domov”, kar pa si trenutno še ne predstavljamo, kako bo dejansko izgledalo. Appli bi lahko celo uporabil podobno TrueDepth sistem, kot pri tablici iPadPro za FaceID. Spet druge govorice pa pravijo, da bi lahko tehnologija Touch ID živela naprej, v novi obliki gumba “Domov”.

Kar se tiče tehnologije polnjenja, določene govorice napovedujejo, da bi se Lightning vhod lahko poslovil, na sceno pa bi lahko stopil USB-C, torej še dodaten premik v smeri dizajna iPad Pro. Z odstranitvijo vhoda Lightning bi Apple bil primoran spremeniti tudi pisalo Apple Pencil, saj bi moral presedlati od prve generacije pisala, na novo, z brezžičnim polnjenjem.

AirTags

Možnost, da bomo na jutrišnjem Applovem dogodku dobili novi model AirTags, je velika. Za vse tiste, ki produkta ne poznate, AirTags” so dolgo časa napovedana konkurenca produktu iste vrste, Tile. Gre za “item-tracking” dodatek, ki ga lahko pritrdimo na ključe, torbico, telefon, ali karkoli drugega. S pomočjo obstoječe aplikacije Find My, AirTags pomagajo pri iskanju izgubljenih predmetov.


Obstajajo celo špekulacije, da naj bi aplikacija Find My nudila neke vrste pogled v navidezni resničnosti, s katerim bi iskanje naj potekalo še lažje in hitreje. Uporabnik oz. v tem primeru “iskalec”, bi lahko preko dotične tehnologije dobil informacije o lokacije v realnem svetu.


Za razliko od ostalih podobnih napravic, bi po zadnjih napovedih “AirTags” lahko izkoriščal tako tehnologijo Bluetooth, kot tudi širokopasovno povezavo. Ideja je, da bi iPhoni, ki se znajdejo v bližini izgubljenega predmeta, oddajali šifriran signal, ki bo potem poročal iCloudu. V teoriji to pomeni, da za iskanje predmetov ne potrebujemo GPS tehnologijo, iskanje pa lahko poteka kjerkoli po svetu.


Kot lahko vidimo na sliki, je koncept dizajna naprave okrogel, kar pa še ne pomeni, da nas Apple ne bi mogel presenetiti. Podrobnosti o velikosti naprave niso znane, glede na konkurenčne produkte, ki so že na trgu, pa lahko sklepamo, da bo AirTags majhen kos tehnologije, v velikosti uhana. Tudi jasnih podrobnosti glede cene nimamo. Spet pa lahko sklepamo iz naslova “trackerjev” Tile, ki se prodajajo za okrog 20 ali 30 evrov. Applovi produkti so po navadi nekoliko dražji od konkurence, kar pomeni, da lahko tudi v tem primeru pričakujemo višjo ceno izdelka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več