Telefoni
30.08.2012 14:29
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj pomeni obsodba Samsunga za nadaljnji razvoj mobilnih naprav?

Bodo nenehni patentni spori oslabili tako Apple kot Samsung?
Bodo nenehni patentni spori oslabili tako Apple kot Samsung?

V javnosti še vedno odmeva sodba, ki jo je pred kratkim kalifornijsko sodišče izreklo podjetju Samsung zaradi domnevne kršitve Applovih patentov. To mu je namreč dosodilo rekordno kazen v višini preračunanih 840 milijonov evrov. Visoka kazen je telefonskega giganta doletela zaradi tega, ker je ta več let neupravičeno zlorabljal registrirane izdelke tako pri pametnih mobilnih telefonih družine Galaxy kot tabličnih računalnikih Galaxy Tab. Za nameček je Samsung dobil še prepoved prodaje tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1 in pametnega telefona Galaxy Nexus v ZDA.

Čeprav se bo podjetje Samsung na odločitev kalifornijskega sodišča pritožilo, se strokovna javnost že sprašuje, kakšne posledice bo obsodba računalniškega giganta pustila na področju razvoja tako pametnih mobilnih telefonov kot tabličnih računalnikov. Mnogi so prepričani, da odslej nič več ne bo tako, kot je bilo. Ta sodba je preostalim proizvajalcem mobilnih naprav namreč dala jasno vedeti, da trenutna ureditev zakonodaje intelektualne lastnine nudi zaščito velikim korporacijam, ki vlagajo patente kot za stavo, da bi bodisi škodovali konkurenci bodisi služili na njen račun. Že večkrat se je namreč izkazalo, da tovrstni način zaščite intelektualne lastnine zavira tako tehnološki razvoj kot inovacije. Velika podjetja kujejo visoke dobičke, preostala pa bolj kot ne životarijo. Prostora za inovacije kakopak ni ravno na pretek.

Ker je podjetje Samsung žilavo in hitro rastoče, so mnogi prepričani, da bo odslej še aktivneje nastopilo prosti konkurenčnemu podjetju Apple. Vse napore bo vlagalo v razvoj tehnologij, ki bodo kupce odvračale od Applovih izdelkov. Da so Samsungovi inženirji tega zmožni, so doslej v praksi dokazali že večkrat. Kot primer lahko izpostavimo funkcionalnost “slide-to-unlock” za odklepanje mobilnih naprav. Takoj ko ga je podjetje iz Cuprtina obtožilo kopiranja, je se je Samsung odzval s še boljšo rešitvijo.

Pri tem seveda ne gre spregledati dejstva, da je Samsung pomemben dobavitelj sestavnih delov za Applove pametne mobilne telefone, tablične računalnike in prenosne računalnike. Če bo računalniški gigant ob izteku pogodb našel nove kupce, se zna zgoditi, da bo Applu dal košarico. To bi posledično povzročilo hudo pomanjkanje naprav podjetja iz Cupertina na svetovnem tržišču. Apple bo dodatno preko Motorole oslabilo še podjetje Google, ki velja za največjega Samsungova zaveznika. Motorola je namreč že vložila vrsto tožb zoper podjetje iz Cupertina zaradi domnevne kršitve patentov. Apple sočasno napadajo še kitajska podjetja, ki so zoper njega vložila že vrsto tožb. Vse ga bremenijo kršitve registriranih patentov, in sicer od blagovnih znamk do tehnologij. Trenutno najodmevnejša tožba ogroža Applovo digitalno asistentko Siri.

Podjetji Apple in Samsung imata trenutno vložene tožbe še v Nemčiji, na Japonskem, v Italiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Franciji in Avstraliji. Ti se namreč borita za levji delež trga pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov, ki trenutno znaša zavidljivih 175 milijard evrov. Zaradi tega nekateri strokovnjaki računalniška giganta že svarijo pred propadom. Iz krogov proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov se namreč že širijo govorice, da se bodo ti zaradi Applovih groženj odrekli mobilnemu sistemu Android v korist Microsoftovega sistema Windows Phone. Ta namreč trenutno ni udeležen v nobenem patentnem sporu. Poleg tega podjetje iz Redmonda poslovno sodeluje z Applom, tako da patentnih tožb, vsaj v bližnji prihodnosti, ne gre pričakovati. Android naj bi za Windows Phone skoraj zagotovo zamenjala podjetja HTC, LG in Sony.

Kot vse kaže bo od vojne med Samsungom in Applom zdaleč največ pridobil Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone. Ta bi lahko postal celo najbolj priljubljen sistem za mobilne naprave. Očitno se bo uresničil scenarij, po katerem kjer se kregata dva, tretji dobiček ima. V tem primeru naj bi bilo podjetje iz Redmonda.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več