Telefoni
25.09.2018 10:08

Deli z drugimi:

Share

Kako vzdržljiv je novi iPhone XS?

Kako vzdržljiv je novi iPhone XS?
Kako vzdržljiv je novi iPhone XS?

iPhone XS proti pločniku? Le kdo je zmagal? Novinarji spletnega tehnološkega portala CNet so preizkusili vzdržljivost novega iPhona XS. Testirali so, kako trpežno je steklo na obeh straneh naprave. Verjeli ali ne, iPhone XS se je izkazal kot eden najbolj trpežnih telefonov v seriji tovrstnih testov, kajti vse padce in udarce je preživel brez, da bi ob tem katerakoli od komponent počila.

CNet za vse telefone izvede enake teste, in sicer govorimo o štirih različnih testih. Lansko leto se je v teh istih testih pojavil iPhone X, vendar ni ravno odnesel cele kože. Novi iPhone XS izgleda praktično enak kot lanskoletni iPhone – nerjaveče jeklo okvirja in steklo tako na sprednji kot zadnji strani – vendar se je ravno steklo izkazalo kot ena ključnih konkurenčnih prednosti za iPhone XS. Phil Schiller, Applov vodja marketinga, je dejal, da je iPhone XS prekrit z novo formulacijo stekla, ki je najbolj trpežno steklo na trgu pametnih telefonov do zdaj. Kot že omenjeno, je steklo na obeg straneh telefona, Schiller pa trdi, da gre za daleč najbolj kvalitetno teksturo.

To sicer ni prvič, da je Apple izjavil nekaj podobnega. Lansko leto so tudi za iPhone X trdili, da ga pokriva najbolj trpežno steklo, pa so potem testi pokazali, da temu ni ravno tako. Ekipa CNet-a je preizkusila čisto novi zlati iPhone XS v seriji testov na pločniku pred njihovo poslovno stavbo. Izpostaviti velja, da ti testi niso znanstveni, so pa “real-world” demonstracije, kaj bi se lahko zgodilo, če se vašemu telefonu zgodi isto. Rezultati se od testa do testa precej razlikujejo, dejstvo pa je, da je novi iPhone XS pozitivno presenetil pri večini testov.

Spust #1: Približno 1 meter višine, ekran obrnjen navzdol

PRvi test je bil izveden iz višine žepa, kar je najbolj pogosta višina, iz katere ljudje spustimo telefon. Verjetno smo že vsi bili priča temu pripetljaju kajne? Iz te iste višine je lansko leto iPhone X utrpel kar precej hude udarce in ni preživel.

Najprej je bil torej izveden test, kjer se preizkuša kvaliteta najbolj pomembnega dela telefona, ekrana. iPhone XS je takole na prvi pogled ostal nepoškodovan, utrpel je le nekaj manjših prask na kovinskem okvirju. Ob bolj podrobnem pregledu je bilo opaziti nekoliko “več škode” v obliki betonskih sledi na robu telefona, kar pa je bilo možno odstraniti z roko.Steklo na robu ekrana, takoj zraven levega zgornjega kota, je bilo malce opraskano, vendar spet govorimo o praktično nevidni poškodbi. Tako na sprednji kot zadnji strani ni bilo videti nobene razpoke.

Glede na to, da je lani iPhone X že pri tem prvem testu počil, lahko rečemo, da je zmagovalec iPhone XS – do zdaj. Testi so se še nadaljevali.

Spust #2: Približno 1 meter višine, ekran obrnjen navzgor

Naslednji test je na preizkušnjo postavil steklo na zadnji strani naprave, višina spusta pa je ostala enaka, torej nekaj manj kot 1 meter z ekranom obrnjenim navzgor.


Tokrat je telefon v zraku spremenil položaj in je pristal na zgornjem levem robu in ne na ekranu. Odbil se je od tal in na koncu pristal na zadnji strani telefona.


Še enkrat več je bilo skorajda nemogoče opaziti kakršnokoli škodo. Okvir je izgledal nedotaknjen, utrpel pa je nekoliko več prask kot pri prvem testu. Majhne praske so bile vidne na zlatem robu nerjavečega jekla, približno v velikosti zrna peska. Steklo na sprednji in zadnji strani je ostalo nedotaknjeno. Glede na to, da je iPhone XS brez težav preživel prva dva testa, so se pri CNet-u odločili, da zadeve postavijo nekoliko višje.


Spust #3: Približno višina oči, prosti pad

Za naslednji test, ki je potekal v višini oči, so se odločili, ker je to situacija, ko recimo snemamo ali slikamo s telefonom in nam ta potem pade na tla. Telefon je padel iz višine dobrega 1,5 metra, ekran pa je v začetni legi gledal proti uporabniku.


V skrajnem levem kotu okvirja so se pojavile številne majhne praske, vendar je bilo potrebno pogledati zelo natančno, da bi jih opazili. Vse ostalo je zgledalo nepoškodovano, torej brez večjih sprememb.

Pri tem spustu, ko je višina že precejšnja, je lansko leto iPhone X utrpel fatalne udarce, razpoke in praske. Kot vse kaže, je letošnjo iPhone zares naredil korak naprej, če govorimo o trpežnosti.

Spust #5: Približno višina oči, ekran obrnjen navzdol

Edna razlika med tem in prejšnjim testom je, da je v tem primeru ekran gledal navzdol. Zadnji test se je za iPhone XS končal s pristankom na levem zgornjem kotu, kjer se nahaj zadnja kamera telefona.


Še enkrat več iPhone XS ni pristal tako kot si je ekipa želela, vendar so vseeno zadovoljni s testom. Tokrat se je na kameri pojavilo precej betonskih sledi in prva misel je bila, da se je kamera resnično poškodovala. Tudi tokrat so vse te sledi bile enostavno odstranljive s prosto roko. Rob, kjer se nahaja zadnja kamera, je utrpel nekaj prask, vendar steklo na kameri ni počilo ali se kakorkoli drugače poškodovalo. Tudi vse ostalo je izgledalo praktično enako kot pred zadnjim spustom.


Končna ocena

Glede na to, kako podoben je iPhone XS predhodniku iPhonu X, smo pričakovali, da bo ta utrpel enake poškodbe pri dotičnih testih kot predhodnik. Očitno so naša pričakovanja bila napačna. Po štirih testih, na katerih je večina telefonov končala v zelo slabem stanju, je iPhone XS ostal praktično nedotaknjen. Že res, da je utrpel nekaj manjših prask in udarcev na okvirju in na strani naprave, vendar je najpomembnejši del, torej steklo, ostalo celo in brez vidnejših poškodb.


Ali to pomeni, da je steklo iPhona XS močnejše in bolj trpežno? Glede na teste je to težko z gotovostjo trditi, kajti testi, še enkrat izpostavljemo, niso znanstveni. Definitivno lahko zaključimo, da iPhone XS teste opravil bolje od lanskega iPhona X, ki je na koncu kočal s praskami in razpokami, steklo je odpadalo iz robov in vse to že pri prvih dveh testih.


Apple na vprašanja o kvaliteti in vzdržljivosti naprav ni želel odgovoriti. Znano je, da je za predhodne iPhone steklo priskrbel Corning, ne vemo pa, ali je iPhone XS opremljen s Corning-ovim najnovejšim steklom Gorilla Glass 6. Tudi Corning ni želel komentirati zadeve.


iPhone XS se je izkazal kot zares trpežen telefon, ampak to še ne pomeni, da bi škodilo uporabiti kak ovitek, ali dodatno zaščito. Še vedno se moramo zavedati, da menjava ekrana na iPhonu XS stane $279, medtem kot menjava ekrana na iPhonu XS Max stane $329.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več