Telefoni
30.12.2017 18:41

Deli z drugimi:

Share

Kateri je najboljši brezžični polnilec za telefone iPhone?

Kateri je najboljši brezžični polnilec za telefone iPhone?
Kateri je najboljši brezžični polnilec za telefone iPhone?

Nekaj tednov nazaj je portal Gizmodo testiral brezžične polnilce za Applove telefone, vendar je hitro naletel na težave. Leto 2017 je bilo za Apple ponovno uspešno, za uporabnike pa precej naporno, saj je Apple izdal kar nekaj novosti v zelo kratkem časovnem obdobju. Recimo dobili smo prvi Applov telefon, ki ima vgrajeno brezžično polnjenje, Applov iOS 11.2 je nato stvari še dodatno posodobil, saj je spremenil količino energije, ki jo Applov iPhone lahko “posrka” brezžično. Torej, za kvalitetne rezultate so pri Gizmod preiskusili brezžične polnilce cenovnega razreda od $12 do $90 in na koncu vseeno našli enega, ki dejansko izstopa od konkurence.


Kako je potekalo testiranje?

V bistvu zelo preprosto! Vzeli so tri iPhone, ki omogočajo brezžično polnjenje (iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X) ter popolnoma izpraznili baterijo. Nato so vsakega od njih postavili na polnilno ploščad in ga ponovno napolnili. Glede na to, da se iPhoni v času polnjenja prižgejo, so preprosto spremljali stanje energije po 30-ih minutah in nato po eni uri polnjenja. Vsak rezultat pomeni povprečje dveh polnjenj.

Med testiranjem je Apple dodobra zagodel ekipi Gizmoda, saj je izdal novi operacijski sistem iOS 11.2, ki je dvignil količino brezžične energije, ki jo iPhone lahko sprejme iz 5 W na 7.5 W. To je pomenilo, da je bilo testiranje potrebno ponoviti, vendar je bilo vseeno vredno, kajti sedaj so rezultati toliko bolj kvalitetni.


Različni polnilci

Podobno kot je to pri navadnih, žičnih polnilcih mobilnih telefonov, je situacija podobna pri brezžičnih. Govorimo namreč o moči, ki jo posamezni polnilec premore. Ta varira od 5 W do 9 ali celo 10 W. Najcenejši brezžični polnilci, ki so bili vključeni v testiranje so bili Ikeini polnilci Rallen pad za $12. Naslednji je bil $19 Anker PowerPort Wireless 5 Pad. Oba dotična brezžična polnilca ponujata 5 W moči, kar pomeni, da nista najbolj zmogljiva. Naslednja dva brezžična polnilca sta bila Belkin’s $60 Boost Up Wireless Charging Pad in Mophie Wireless Charging Base, ki stane 60 ameriških dolarjev. Oba prodaja Apple, in sicer tako v avojih trgovinah kot na Applovi spletni strani. Ta dva polnilca sta po zmogljivosti nekoliko boljša od prej opisanih, saj ponujata 7.5 W moči. Zadnji brezžični polnilec, ki so ga testirali pri Gizmodu je bil Samsungov premium polnilec, ki stane $90 in ponuja kar 9 W.

Rezultati

Kot lahko vidimo na priloženih krafih so rezultati za telefoni, ki imajo iOS 11 ali 11.1, dokaj jasni. Med vsemi polnilci sta najslabše reagirala iPhone 8 Plus in iPhone X. Oba premoreta večje baterije, sta pa po 30-ih minutah prejela zgolj 15 in 17 odstotkov napolnjene baterije. Po 60-ih minutah sta številki poskočili na 31 oz. 34%. Medtem je standardni iPhone 8 pokazal nekoliko boljše rezultate, in sicer 25% baterije v 30-ih minutah ter 50% v eni uri z uporabo Samsungovega polnilca. Do te točke lahko vidimo, da ne glede na to, kakšna je cena ali zmogljivost polnilca, hitrost polnjenja praktično ne kaže razlik.

Vse to pa se je spremenilo, ko so testirali sistem iOS 11.2. Razlike med tistimi polnilci, ki ponujajo 5 W ali 7.5 oz. 9 W so bile velike. Tukaj je torej prišla do izraza kakovost in posledično cena polnilca. V nekaterih primerih so brezžični polnilci Belkin, Samsung in Mophie uspeli napolniti telefon do med 50 in 70% hitreje kot v prejšnjem primeru operacijskega sistema iOS 11 ali 11.1. Pomembno je izpostaviti, da je prišlo do takšnih razlik tudi v primeru uporabe enakega telefona ali polnilca.

Do določenih, čeprav majhnih razlik je vseeno prišlo, namreč kljub enaki ceni in zmogljivosti polnilca je polnilec Mophie napolnil telefone hitreje od polnilca Belkin. Samsungov premium produkt pa kljub $30 višji ceni ni pokazal velikih odstopanja v smislu hitrosti polnjenja.

Pomembno pa je izpostaviti še eno stvar, in sicer je testiranje v primeru operacijskega sistema iOS 11.2 prineslo veliko manj konsistentne rezultate, še posebej v primeru Belkin in Mophie polnilcev. Po pisanju Gizmoda ima vsak telefon “vročo točko” in dlje kot postavimo polnilno ploščad od te točke, manj energije lahko naprava posrka vase. Ta razlika se je v največji meri pokazala ob prehodu na 7.5 W iz 5 W.

Kaj storiti in kako izbrati?

Prva stvar, ki jo morate narediti, če vam je mar za kvaliteto brezžičnega polnjenja vašega iPhona je, da napravo posodobite na iOS 11.2. Z nekaj preprostimi nadgradnjami programske opreme lahko tako dobite povsem novo izkušnjo polnjenja. Če iščete najboljši polnilec, s katerim bi radi povezali vaš iPhone, preverite ali je Qi kompatibilen (ne PMA) in ali ponuja 7.5 W moči. Glede na rezultate testiranja portala Gizmodo ponuja brezžični polnilec Mophie Wireless Charging Base zelo solidno ravnotežje med ceno in učinkovitostjo delovanja. Polnilec stane $60 kar ga ne uvršča med dražje naprave.

Ne glede na vašo zbiro brezžičnega polnilca se je potrebno zavedati, da je tehnologija brezžičnega polnjenja še vedno zelo na začetku svojega razvoja. To pomeni, da ne smemo pričakovati nekih presežkov v hitrosti, je pa brezžično polnjenje trenutno še vedno precej bolj uporabno kot hitro. Predstavljajte si, da med delom preprosto odložite telefon na polnilno ploščad in ga ob koncu vzamete brez da bi razmišljali o tem, koliko energije je ostalo v telefonu. Še ena vsem verjetno dobro poznana situacija je, iskanje polnilca v postelji, v čisti temi kajne? Z brezžičnim polnjenjem tega ne potrebujete, kajti preprosto odložite telefona na nočno omarico in že se polni. Ko govorimo o luksuznih orodjih, ki spadajo k telefonom, je brezžično polnjenje zagotovo eno bolj poceni orodij.

Na žalost Applova brezžična zgodba še zdaleč ni končana, saj naj bi že prihajajoči standard AirPower ponovno povsem spremenil stvari. Apple bi naj naslednje leto izdal tudi svoje prve brezžične polnilce, do takrat pa upamo, da smo vam z zgornjimi nasveti nekoliko olajšali odločitev pri nakupu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667