Telefoni
24.08.2017 14:27

Deli z drugimi:

Share

Najboljši način za povečanje pomnilniškega prostora na iPhonu

Najboljši način za povečanje pomnilniškega prostora na iPhonu
Najboljši način za povečanje pomnilniškega prostora na iPhonu

Recimo, da ste se odločili za nakup iPhona. Izbrali ste barvo, sedaj pa vas čaka še eno pomembno vprašnje: Koliko pomnilniškega prostora potrebujem? Vsekakor si ne želite srečati sporočila “Storage almost full” kajne? Odločiti se je potrebno med tem, ali se izplača kupiti več pomnilniškega prostora že vnaprej, ali pa je bolje počakati do trenutka, ko boste zares potrebovali dodaten prostor in šele takrat ukrepati.

Morda niste vedeli, vendar lahko iPhonu povečano pomnilnik tudi naknadno. Zagotovo se bo kdo našel in rekel, da to ni mogoče, kajti ni nobenega vhoda za microSD kartico. Ravno te smo se navadili pri Android napravah in zato je manko tega vhoda za določene uporabnike, ki naredijo preskok na iPhone, precejšen šok. Ne glede na to obstaja kar nekaj stvari, ki jih lahko naredimo, da iPhonu povečamo pomnilniški prostor. Obstajajo pa seveda prednosti in slabosti vsake od potencialnih opcij in za vas smo pripravili kratek preglede nekaterih najbolj učinkovitih.

Nakup večje količine prostora

Apple oz. ponudnik mobilnih telefonov vam bo ob nakupu iPhona ponudil različne opcije pomnilniškega prostora. V ZDA stane odklenjeni iPhone 7 z 32GB pomnilniškega prostora 649 dolarjev, sto dolarjev več stane naprava z 128GB prostora in še dodatnih 100 dolarjev boste odšteli za iPhone z 256GB pomnilniškega prostora. Vsi telefoni seveda zgledajo enako, vendar se moramo zavedati prednosti, ki nam jih ponuja večja količina pomnilniškega prostora – več fotografij, aplikacij, videov in ostalih medijskih vsebin.

Za zdaj nihče ne ve kakšne bodo pomnilniške opcije iPhona 8, vendar se po vseh napovedih nekako zdi, da Apple načrtuje popolno opustitev modela z 32GB prostora. Nakup naprave z večjim pomnilnikom se zdi še najbolj konvencionalna izbira, kajti vse skupaj je vgrajeno v iPhone. Kakorkoli že, ne zdi se ravno prav, da moramo plačati dodatnih 100 dolarjev za dodatno količino prostora kajne? Mogoče pa je potrebno pogledati dodatne alternative.

Storitve v oblakih

Dokler imate dostop do internetne povezave, pa naj si bo to Wi-Fi povezava ali mobilno omrežje, obstaja še en prikladen način, kako povečati pomnilniški prostor za shranjevanje – shranjevanje v oblaku. Za Applovo storitev iCloud boste najprej prejeli 5GB prostora brezplačno, medtem ko boste za dodaten prostor morali plačati mesečno naročnino. Cene so naslednje: 0.99 dolarja/mesec za 50GB, 2.99 dolarja/mesec za 200GB, $9.99/mesec za 1TB in $19.99/mesec za 2TB.

Poleg iClouda obstajajo alternative kot so Microsoft OneDrive (prav tako 5GB brezplačno), Dropbox (2GB brezplačno) in Google Drive (15GB brezplačno).

Zunanja pomnilniška enota

Kot tretjo opcijo za razširitev pomnilniškega prostora vam predstavljamo zunanji dodatek. Podjetje Kingston je recimo izdelalo Bolt, majhno napravo v velikosti obeska za ključe, ki poveča pomnilnik vaše naprave, da bodo vaše fotografije in videi vedno z vami na vašem iPhonu in iPadu. Najprej je potrebno naložiti brezplačno aplikacijo na iOS napravo in nato lahko dodatek uporabite na dva načina. Prvi je ta, da Bolt preprosto priključite v vhod “Lightning” in izberete datotek/mape, katere želite skopirati na dodatek Bolt. Skopirate lahko vse fotografije in videe ali pa zgolj izberete najnovejše. Ko enkrat uspešno ustvarite kopije vsebin, lahko izberete možnost, s katero izbrišete preostale fotografije in videe, ki so še vedno na vašem iPhonu ali iPadu ter tako pridobite več prostora.

Drugi način uporabe je, da pustite napravo Bolt priključeno v telefon med tem, ko slikate. Tako se bodo novonastale fotografije avtomatsko shranjevale na iOS napravo – ter spretno zaobšle notranji pomnilnik iPhona in iPada. Poleg Bolta obstajajo še MEEM Memory, SanDisk Connect Wireless Stick, Western Digital My Cloud in mnogi drugi.

Končna ocena

Težko bi rekli katera od opisanih opcij je tista prava in katera je mogoče nekoliko slabša. Vsaka od treh opisanih opcij ima svoje prednosti in slabosti. Nakup dodatnega prostora od Appla ni ravno poceni, vendar ste vsaj neodvisni od internetne povezave, ki jo potrebujete, če želite do svojih datotek dostopati preko oblaka. Tretja opcija je dodatek v obliki zunanjega pomnilniškega prostora, ki pa v določenih situacijah spet zna biti nekoliko nepraktičen in okoren.

Oblak je po drugi strani seveda zelo prikladen in poceni, hkrati pa nenehno skrbi za kopije pomembnih datotek – med njimi so lahko tudo slike in videi – če se telefon slučajno izgubi, ga ukradejo ali se poškoduje. Edini pogoj je internetna povezava.

Dodaten “gadget”, ki ga nosimo s seboj kot zunanji pomnilnik, je lahko prav tako dobra izbira za povečanje pomnilnika, ko smo telefon že kupili. Je pa hkrati tudi res, da moramo skrbeti, da nenehno nalagamo stvari na zunanji disk ter obenem moramo vseskozi razmišljati, da ne pozabimo pomnilnik doma.

Vsaka situacija je različna in vsak posameznik se mora sam odločiti kaj dejansko potrebuje in seveda koliko je pripravljen plačati za to.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50