Telefoni
14.03.2018 08:42
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ni vse v velikost: 6 manjših telefonov, ki se jih splača kupiti

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Trend vse večjih in večjih pametnih telefonov se bo kot kaže nadaljeval tudi letos in prav nič vam ne moremo zameriti, če ste pozabili, da so lahko tudi nekoliko manjši telefoni prav tako kvalitetni. Velik ekran je v številnih situacijah še kako uporaben, vendar pa včasih enostavno potrebujemo napravo, s katero brez težav upravljamo z eno roko. Zato smo se odločili, da vam predstavimo 6 najboljših in hkrati nekoliko manjših pametnih telefonov, ki so udobni za uporabo, obenem pa ne zadovoljijo s svojim dizajnom.

Google Pixel 2

Prav tako kot njegov predhodnik je Pixel 2 najboljša izbira, če želimo v celoti izkoristiti programsko okolje Android. Razlog? Ker Pixel nastaja izpod rok Googla. Pixel 2 je opremljen z vsemi najnovejšimi tehnikalijami, med drugim ponuja tudi procesor Snapdragon 835, novi sistem Active Edge in eno najboljših kamer med pametnimi telefoni na sploh. Je nekoliko večji od predhodnika, vendar še vedno opremljen s 5-inčnim ekranom, s katerim brez težav upravljamo z eno roko.

Obstajajo seveda tudi slabosti naprave, in sicer ni MicroSD vhoda, pozna se manko “edge-to-edge” ekrana, kar vpliva na zastarelost dizajna v primerjavi z Applovimi, LG-jevimi in Samsungovimi napravami. Kljub temu pa smo lahko zadovoljni z 1920 x 1080 AMOLED ekranom, ki nam ponuja kvalitetne barve. Če bi morali izpostaviti ključno konkurenčno prednost modela Pixel 2, je to zagotovo enojna 12 MP kamera, s katero je Googlu uspelo povsem enakovredno parirati ostalim proizvajalcem kamer.

iPhone SE

Če ste Applov ljubitelj in hkrati iščete telefone z majhnimi ekrani, verjetno ne boste zvedeli nič novega, kajti že posedujete iPhone SE, ki na našem seznamu ponuja najmanjši, 4-inčni ekran. Naj pa vas majhnost ne zavede, kajti Apple je uspel notranjost iPhona 6S spraviti v majhno ogrodje modela SE in celota deluje brez pomanjkljivosti. No, če smo čisto natančni, brez večjih pomanjkljivosti. Recimo zadnja kamera naprave je enaka 12 MP kamera kot pri modelu 6S, medtem ko je prednja kamera manjše razočaranje z 1,2 MP. Apple iPhone SE je na voljo v dveh verzijah – 32 GB in 128 GB – prav tako pa je uporabnike zmotila nekoliko slabša učinkovitost baterije.

Vse te pomanjkljivosti so majhne in Apple je tako ali tako znan po tem, da izpopolni svoje naprave, kar pomeni, da SE deluje gladko. Trenutno je opremljen z zadnjo verzijo sistema iOS, po podatkih Appla pa naj bi bil s strani sistema iOS podprt še vsaj nekaj let.

Samsung galaxy S9

Morda se je kdo začudil ob pogledu na zgornje ime, vendar naj vam razložimo, zakaj smo novega Samsunga Galaxy S9 uvrstili na seznam. Že res, da je največji med izbranimi, vendar je le kanček večji od telefona Google Pixel 2. Gre za enega najboljših telefonov in Samsungu je uspelo spraviti kar nekaj zanimivih lastnosti v sorazmeroma majhno ogrodje.

Opremljen je s 5,8-inčnim ekranom, ki zavzema skoraj celotno prednjo stran naprave. AMOLED ekran je dobil oceno A+, poleg lepote, ki krasi napravo pa ne smemo pozabiti na vrhunsko strojno opremo. Če izpostavimo zgolj najbolj važne podatke: Qualcomm Snapdragon 845 procesor, 4GB RAM-a, 64GB pomnilniškega prostora z možnostjo MicorSD razširitve, vhod za slušalke. Če se za trenutek zaustavimo še pri kameri in ste že prebrali katerega od naših člankov na to temo veste, da je S9 opremljen z eno najboljših kamer (tako spredaj kot zadaj).

Zagotovo ne moremo govoriti o enem cenejših pametnih telefonov, vendar še enkrat izpostavljamo, da je Samsung Galaxy S9 pametni telefon, od katerega bomo le stežka našli veliko boljših.

Moto E4

Govorimo o napravi, ki vsekakor spada med nizkocenovne opcije, kar lahko razberemo takoj, že iz samih materialov, iz katerih je Moto E4 narejen. 5-inčni ekran je sicer soliden, kompatibilen z večino aplikacij, ima pa telefon kar nekaj lastnosti, s katerimi so se večji proizvajalci ukvarjali pred leti in so zdaj že samoumevne.

Ključno kar kupci iščemo pri nizkocenovnih napravah je, da nam dajo tolikor, koliko plačamo kajne? Moto E4 blesti ravno v tem segmentu, kajti gre za odzvino napravo, katere operacijski sistem v kombinaciji z vso strojno opremo deluje gladko. Prej omenjeni operacijski sistem je Android 7.1.1, ki zadovolji vse povprečne uporabnike.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony je še vedno eden večjih akterjev v industriji in področje, kjer je še posebej prisoten, je področje manjših naprav. Sony Xperia XZ2 Compact je zadnji v liniji Xperia Compact in hkrati najzmoglivejši. Velik preskok je Sony naredil kar se tiče samega dizajna, namreč prenehal je z uporabo “Omnibalance” dizajna in začel z “Ambient Flow” dizajnom, ki bazira na vodi. Sam telefon ni veliko večji od iPhona SE, uspel pa je stisniti 18:9, 5-inčni ekran, ki omogoča Full HD 1080p resolucijo, prav tako pa še IP65/IP68 vodoodpornost. Sony se je odločil, da ne bo ponudil vhoda za slušalke, je pa vgradil čitalec prstnih odtisov na zadnji strani.

Procesor Snapdragon 845, 4GB RAM-a in 64GB pomnilniškega prostora – nekaj podobnega kot pri Samsungu Galaxy S9. Tudi kamera je primerljivo dobra kot pri predhodnih Xperia modelih, vendar bo za natančnejše ocene potrebno počakati na uradne teste.

Essential Phone (PH-1)

Ko uvrščamo “edge-to-edge” ekrane na seznam, nismo čisto prepričani, kakšen bo odziv bralcev. Ko telefon ostane brez robov, to po navadi pomeni zmanjšanje okvira in s tem lažjo uvrstitev na dotični seznam. Primer telefona Essential PH-1 je ravno tak, namreč 5,7-inčni ekran spada med večje na seznamu, vendar je telefon kot celota enake velikosti kot Pixel 2.

Kar se tiče strojne opreme je Essential Phone opremljen s procesorjem Snapdragon 835, operacijskim sistemom Android 7.1 Nougat (posodobitev na Android Oreo 8.1 prihaja kmalu), nima pa vhoda za slušalke, prav tako nima vhoda za MicroSD kartico (čeprav je opcija s 128GB pomnilniškega prostora verjetno dovolj), ni vodoodporen, manjka pa mu tudi zares kvalitetna kamera. Cenovno je Essential PH-1 sicer dostopen telefon, na Amazonu ga recimo dobimo že za $499, vendar ga težko primerjamo akterji kot je Samsung in Apple.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več