Telefoni
11.08.2009 15:51

Deli z drugimi:

Share

Nissan in iPhone korak dalje

Upravljanje avtomobila preko iPhone aplikacije.
Upravljanje avtomobila preko iPhone aplikacije.

Nissan je razvil nov prototip iPhone aplikacije, ki bo lastnikom električnih avtomobilov omogočila klic v svoja vozila za preverjanje stanja akumulatorja.

Aplikacija, katere delovna različica je bila prikazana v raziskovalnih prostorih podjetja v Yokosuki na Japonskem, se poveže do IT sistema avtomobila za preverjanje stanja litijevih baterij, ki poganjajo takšne avtomobile. Z uporabo aplikacije, bodo lastniki lahko spremljali polnjenje avtomobila na daljavo. Sistem bo priročen še posebej v primeru, ko bo avtomobil parkirani na javnih polnilnih postajah in bo lastnik želel popolnoma napolniti baterije pred začetkom vožnje.

Poleg osnovnega spremljanja ravni polnjenja, bo preko telefona moč dobiti tudi podatke o času potrebnem za popolno polnjenje in približne stroške takšnega polnjenja. Mogoče bo pridobiti tudi informacije o trenutni temperaturi v notranjosti avtomobila, kar nas privede do druge ključne funkcije naprave: daljinsko upravljanje klimatskega sistema avtomobila.

Vozniki, ki se vračajo v svoj avtomobil na vroč ali hladni dan, po navadi vklopijo klimo ali grelnik, ki ga pustijo teči vse dokler ni dosežene želena temperatura. Takšen način seveda ne povzroča težav pri bencinskih motorjih, medtem ko je pri električnih avtomobilih zgodba popolnoma drugačna. Velika poraba električne energije, močno zmanjša doseg baterije.

A če je avtomobil priključen na polnilnik, potem je vklop grelnika ali klime veliko bolj smiseln, saj se bo energija črpala iz pomnilne postaje in ne baterij. Z iPhone aplikacijo, bodo lastniki lahko vklopili klimatsko napravo, še preden bodo vstopili v svoj avtomobil.

Sistem je še vedno v fazi preizkušanja in del Nissanove raziskovalne poti proti letu 2010, ko bi naj na proizvodnje linije prišla prva serija električnih avtomobilov na Japonskem in v Serverni Ameriki.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več