Telefoni
13.01.2017 17:00

Deli z drugimi:

Share

Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod

Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod
Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod

iPhone, ki ga danes vsi zelo dobro poznamo in občudujemo, bi lahko bil popolnoma drugačen in popolnoma zanič, če bi Steve Jobs ob njegovem nastanku izbral drugačen uporabniški vmesnik. Video Sonnyja Dicksona, ki skrbi, da javnost o Applu včasih ve več kot bi si pri Applu morda želeli, kaže najzgodnejše faze “Acorn OS” sistema, ki je v resnici iPodov osnovni vmesnik. Tega je Apple v začetku razvijal za iPhone, preden se je odločil, da izbere zdaj nepogrešljiv vmesnik, ki temelji na vsem dobro znanih ikonah.

Zgodba gre nekako tako: Apple je imel dve ekipi, ki sta delali na tem, kar naj bi kasneje postalo iOS. Ena ekipa, ki jo je vodil Tony Fadell, “oče” iPoda, je delala na operacijskem sistemu usmerjenem k iPodu in njegovem uporabniškem vmesniku. Druga ekipa, pod taktirko bivšega podpredsednika iOS programske opreme pri Applu Scotta Forstalla, pa je delala na razvoju vmesnika, ki naj bi temeljil na ikonah – to kar danes predstavlja ogrodje iPhona.

Kljub temu, da je “click-wheel” uporabniški vmesnik za tisti čas deloval kot dobra ideja in je iPod v bistvu doživel velik uspeh, ta vmesnik enostavno ni bil povsem kompatibilen s telefonom.

Fadell je za BBC povedal, da so s tem, ko so hoteli iPodov vmesnik uporabiti na iPhonu, spreminjali iPhone v vrteči se telefon iz 60-ih. Takoj so ugotovili, da kaj takega ni mogoče, raba takega telefona bi bila enostavno preveč komplicirana.

Jobs se je na koncu odločil, da si želi iPhone, katerega uporabniški vmesnik v celoti temelji na ekranu na dotik, njegova želja pa je bila celo tako močna, da je zagrozil Fadellu in vsem, ki se niso strinjali z njim, da jih bo nagnal.

V Dicksonovem videu lahko vidimo dva prototipa iPhonov – “P1” in “P2”. Dickson pravi, da sta ta “P” modela iPhonov med tistimi prototipi, ki jih je najtežje dobiti (niti nimata dokončanih gumbov “Domov”). “P1” kaže iPhone opremljen z iPod vmesnikom in operacijskim sistemom, medtem ko “P2” premore nam bolj domač vmesnik.

Če zaključimo lahko brez dvoma ugotovimo, da je Apple izbral pravo pot, da ni izbral iPod uporabniškega vmesnika. Kljub vsemu pa video lepo pokaže kaj bi bilo, “če bi bilo”. Zdaj, ko iPhone praznuje 10. obletnico, si verjetno zelo težko predstavljamo, da bi namesto “normalnih” iPhonov uporabljali neko zmes med iPhonom in iPodom kajne?

Spodaj si lahko ogledate izpostavljeni video Sonnyja Dicksona.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več