Telefoni
14.10.2017 18:30

Deli z drugimi:

Share

Pozabite na iPhone 8 in iPhone X, tukaj je 7 razlogov zakaj kupiti iPhone 7

Pozabite na iPhone 8 in iPhone X, tukaj je 7 razlogov zakaj kupiti iPhone 7
Pozabite na iPhone 8 in iPhone X, tukaj je 7 razlogov zakaj kupiti iPhone 7

Na tržišču pametnih telefonov obstaja kar nekaj vrhunskih naprav, ki jih lahko kupite letos, vendar se širi vse več mnenj o tem, da naj bi nova iPhone 8 in iPhone X, ki prihaja novembra, pustili pri miru. Po pisanju portala Business Insider je iPhone 7 najboljše kar lahko dobimo za “iPhone denar” – poleg izjemnega iPhona SE, ki pa je precej manjši. Že res, da iPhone X še nismo mogli stestirati, vendar se nekako zdi, da razen, če ne bo zares izvenserijski, ne bo mogel konkurirati iPhonu 7. Glede na ceno, ki bo skoraj dvojna od iPhona 7, dvomimo, da bodo ljudje neumorno zapopadli nove iPhone. Zakaj?

1. iPhone 7 je cenovno bolj dostopen kot iPhone 8 in iPhone X

Najpomembnejši faktor, na katerega moramo biti pozorni preden se zaženemo v nakup novega iPhona je cena. iPhone 7 je kljub temu, da še zdaleč ni poceni, vseeno cenovno ugodnejši od iPhona 8 in iPhona X. Začetna cena iPhona 8 je $699, kar je $150 več kot začetna cena iPhona 7, torej zelo podobnega telefona. Večji model iPhona 8 stane najmanj $799, medtem ko naj bi prihajajoči iPhone X stal $999. Napovedi so vseskozi kazale na nove, drage Applove telefone, vendar ob takšni rasti cen, težko napovemo zgornjo mejo, ki jo Apple ima v mislih v prihodnosti.

Začetna cena iPhona 7 je $549 – skoraj polovica cene iPhona X – in večji iPhone 7 Plus začne pri $669. Kot smo že omenili ne želimo sporočati, da mislimo, da je iPhone 7 poceni, vendar kakorkoli že, odšteti eno povprečno mesečno plačo za telefon ni kar tako kajne?

2. iPhone 7 ponuja več barvnih kombinacij kot iPhone X

iPhone 8 je na voljo v treh različnih barvah: srebrna, zlata in vesoljsko siva.

iPhone X bo na voljo v dveh barvah: črna in bela.

iPhone 7 in iPhone 7 Plus sta na voljo v petih različnih barvah: dve črni barvi (“jet black, matte black”), srebrna, zlata in rose zlata.

3. iPhone 8 in iPhone X ima stekleno zadnjo steno, kar ju dela manj odporne na praske in udarce ter poškodbe

Apple je za nova telefona iPhone 8 in iPhone X pripravil stekleno zadnjo stran naprave, kajti Applova želja je bila omogočiti Qi brezžično polnjenje. To mu je sedaj uspelo, vendar ima ta poteza stranske učinke. Obe napravi sta sedaj manj odporni na praske, prstne odtise in seveda udarce. Samo pomislite kolikorat vam je že vaš telefon padel na tla in sedaj pomislite kaj bi se zgodilo, če bi imeli stekleno ohišje. Pri novih iPhonu 8 in iPhonu X boste tako morali skrbeti tako za sprednjo kot tudi zadnjo stran telefona.

Če pogledamo iPhone 7, vidimo, da je v celoti sestavljen iz aluminija, kar pomeni, da nam ni skrbeti za zadnjo stran telefona. V nevarnosti je predvsem ekran, seveda pa se lahko zgodi, da se v določenih primerih pripetijo večje nesreče. Aluminij, ki izhaja že iz linije iPhone 6, je veliko bolj odporen na praske in umazanijo v primerjavi z zadnjim delom iPhona 8 in iPhona X.

Meanwhile, the iPhone 7 has the same aluminum unibody frame as the iPhone 6 line, which means you’ll need to worry about only the phone’s display cracking if you drop it. The metal backs on the iPhone 7 line are also more resistant to smudges and fingerprints compared with the glass backs of the iPhone 8 and the X.

4. Tako iPhone 8 kot iPhone X podpirata brezžično polnjenje, ki pa od vas zahteva nakup dodatkov in tako dodatne stroške

Kot smo že pisali v prejšnjih člankih, iPhone 8 in iPhone X prvič ponujata Qi brazžično polnjenje. O tem, ali je ta novost koristna ali ne, je bilo veliko debate, vendar je dejstvo to, da boste v primeru, če se odločite za ta način polnjenja, potrebovali Qi polnilne ploščice. Slaba novica je, da te ploščice niso ravno poceni, saj boste za posamezno odšteli med 25 in 75 ameriških dolarjev, brez teh pa brezžično polnjenje ni možno.

Na drugi strani imamo spet iPhone 7 in 7 Plus, ki uporabljata Applov standardni kabel “Lightning”, ki deluje brez težav in smo se ga že kar navadili kajne?

5. iPhone 7 Plus, iPhone 8 in iPhone X imajo podobno zadnjo kamero

Če se mogoče odločate za nakup novega iPhona na podlagi kvalitete fotografij, potem verjetno veste, da imajo vsi trije primerjani telefoni praktično identično zadnjo kamero. Tudi manjši iPhone 7 in iPhone 8 spadata med boljše telefone kar se tiče fotoaparatov, vendar še vedno ostaja večji model Plus nekoliko boljši, saj vključuje sekundarno lečo, ki vam omogoča, da “zoomirate” brez izgube kvalitete fotografije.

Na drugi sliki lahko vidimo, kako Apple razdeli lastnosti svojih kamer iPhona 7 Plus, 8 Plus in modela X. Kar se tiče strojne opreme praktično ni nobenih razlik – novejši iPhone 8 in iPhone X imata lastnost “slow sync” za boljše fotografije posnete z bliskavico, iPhone X pa ponuja nekoliko drugačno sestavo leče, to je pa tudi edina večja razlika.

6. iPhone 7 Plus, iPhone 8 in iPhone X imajo zelo podobno tudi sprednjo kamero

Sprednja kamera iPhona X je opremljena z novim sistemom “TrueDepth”, ki vključuje številne senzorje. Ti omogočajo nov Face ID sistem, s katerim odklepamo telefon in opravljamo finančne transakcije preko Apple Pay-a. Ostale komponente kamere pri vseh dotičnih modelih pa so sicer praktično identične.

Glede na podatke (na sliki 3) imata iPhone 7 in iPhone 8 – prav tako pa modeli Plus – skorajda enake sprednje kamere. Gledano v celoti ima iPhone X bolj sofisticiran sistem sprednje kamere, ki med drugim pomaga pri kvalitetnih storitvah kot so Face ID, “portretni način” in “Animoji”. Kljub kvaliteti teh lastnosti nobena od teh ekskluzivnih lastnosti ne spada pod nujne (za zdaj).

7. Uporabniška izkušnja operacijskega sistema je enaka

Ne glede na to kateri iPhone izberete dobite Applovo prvorazredno kvaliteto in celosten ekosistem. To pomeni Applovo vrhunsko zaščito, posodobitve in Apple App Store, ki ponuja najboljšo selekcijo aplikacij. Vsi ti iPhoni uporabljajo operacijski sistem iOS 11, kar pomeni, da tudi vsi približno enako delujejo. Če bi vam nekdo rekel, dac samo na podlagi uporabe ugotovite razliko med iPhonom 7 in 8, bi imeli težko nalogo.

Če še vedno ne veste kateri iPhone je pravi za vas, preglejte Apple iPhone primerjalno orodje. Zavedati se moramo, da je iPhone 8 v bistvu nekoliko hitrejši iPhone 7 s steklenim zadnjim delom za brezžično polnjenje. Ste prirpavljeni plačati zgoraj predstavljeno ceno za takšno napravo? Ne pozabite, da je brezžično polnilno ploščad potrebno kupiti posebej.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več