Telefoni
29.07.2015 13:19
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam Apple pripravlja za drugo polovico leta?

Apple za konec letošnjega leta pripravlja bogato paleto novih izdelkov.
Apple za konec letošnjega leta pripravlja bogato paleto novih izdelkov.

Ker se počasi bližamo koncu poletja, so oči ljubiteljev izdelkov podjetja Apple že usmerjene v september. Uporabniki za letošnjo jesen računajo predvsem na nekoliko večjo inovativnost s strani podjetja iz Cupertina, saj je je v prvi polovici letošnjega leta močno primanjkovalo. Kljub temu gre podjetju Apple priznati izjemen uspeh predvsem s pametnima mobilnima telefonoma iPhone 6 in iPhone 6 Plus, saj nakupovalne mrzlice ni mogoče ustaviti. V nadaljevanju pa si poglejmo bistvene izdelke in novosti, s katerimi naj bi podjetje Apple letos jeseni prepričalo tudi najzahtevnejše uporabnike.

Mobilnika iPhone 6S in iPhone 6S Plus

Po strojni plati bosta pametna mobilna telefona iPhone 6S in iPhone 6S Plus po vsej verjetnosti precej zmogljivejša od predhodnika, saj naj bi ju inženirji podjetja Apple opremili s procesorjem A9 in dvema gigabajtoma pomnilnika. Za zajem fotografij naj bi bil na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, tehnologija Force Touch pa naj bi olajšala samo uporabo, skupaj z naprednimi možnostmi. Pametna mobilna telefona iPhone 6S in iPhone 6S Plus bosta za prikazovanje slik razpolagala s 4,7-palčnim (12-centimetrskim) in 5,5-palčnim (14-centimetrskim) visokokakovostnim zaslonom ločljivosti vsaj 1.920 x 1.080 slikovnih točk.

Tablica iPad Pro

Večji tablični računalnik iPad Pro bo namenjen profesionalcem s področja računalniške grafike in drugih poklicev, kjer je računalniški sistem z zaslonom, občutljivim na dotik, bistvenega pomena. Novost naj bi namreč za prikaz slik uporabljala visokoločljivi zaslon z 12,9-palčno (32,8-centimetrsko) diagonalo, strojna oprema pa naj bi obsegala še zmogljivejši procesor A9 in kakovostnejše zvočnike, ki bodo »ujeti« v kovinsko ohišje klasične oblike in debeline zgolj sedem milimetrov. Zaradi tega so mnogi prepričani, da bi novost lahko zlahka prevzela celo vlogo prenosnega računalnika.

Air iPad 3 in novi iPad mini

Medtem ko bo tablični računalnik Apple Air iPad 3 prinesel le manjše izboljšave v primerjavi s predhodnikom, uporabniki veliko pričakujejo predvsem od manjše tablice iPad Mini 4. Ta naj bi bila na voljo s kovinskim enotnim ohišjem debeline komajda 6,1 milimetra, zaslon pa naj bi bil premazan s posebno zaščito pred odsevanjem, kar bo posledično zmanjšalo bleščanje. Poznavalci pričakujejo še Applov procesor A9, sistemski pomnilnik kapacitete dveh gigabajtov ter digitalni fotoaparat in spletno kamero ločljivosti osmih milijonov slikovnih točk.

Prenovljeni Apple TV

Čeprav je podjetje Apple obupalo nad razvojem lastnega televizorja, naj bi v letošnjem letu ponudilo v prodajo izboljšan večpredstavnostni predvajalnik Apple TV. Tu naj bi našli lastno Applovo trgovino za izposojo in nakup filmskih uspešnic ter novi in še bolj uporaben daljinski upravljalnik.

Računalnik iMac 21,5 z zaslonom 4K

Do konca letošnjega leta naj bi podjetje Apple predstavilo prenovljen osebni računalnik iMac, ki bo razpolagal z izjemno kakovostnim 21,5-palčnim (54,6-centimetrskim) zaslonom. Ta bo namreč opremljen s prikazovalnikom slik ločljivosti 4K oziroma kar 4.096 x 2.304 slikovnih točk.

Nova ura Apple Watch

Nova pametna ročna ura Apple Watch 2 naj bi bila opremljena s spletno kamero, s katero bo mogoče opravljati pogovore prek oblačne storitve FaceTime. Novost naj bi se pobahala še z večno neodvisnostjo od pametnega mobilnega telefona iPhone, z daljšo avtonomijo delovanja in bogatejšim naborom ohišij. Podjetje Apple naj bi pametno ročno uro Watch 2 ponudilo v prodajo še pred koncem letošnjega leta, na njej pa bo nameščen mobilni operacijski sistem watchOS 2.0, ki bo ponujal večjo večopravilnost.

Nova operacijska sistema OS X in iOS

Pri operacijskem sistemu Mac OS X 10.11 El Capitan se največje spremembe nanašajo na funkcionalnost Spotlight, privzete aplikacije in načina upravljanja z okni. Izpostaviti gre tudi »kovinski« grafični vmesnik, ki ga bodo znali ceniti predvsem uporabniki šibkejših računalnikov Mac, saj za delovanje ne potrebuje zmogljive strojne opreme, predvsem pa ne zmogljivega grafičnega pogona. Novi grafični vmesnik operacijskega sistema Mac OS X 10.11 El Capitan bodo seveda pri pripravi aplikacij lahko uporabljali tudi razvijalci programske opreme, številne prednosti pa bo prinesel tudi za razvijalce računalniških iger.

Mobilni operacijski sistem iOS 9 pa bo imel dodelano digitalno asistentko Siri, ki se lahko pobaha z bolj dodelanim grafičnim vmesnikom, boljšo povezanostjo z operacijskim sistemom in boljšim iskalnim algoritmom. Digitalno asistentko Siri bodo lahko odslej uporabljale tudi aplikacije drugih programskih hiš, hkrati pa nam lahko sporoči, katere aplikacije ali kontakte uporabljamo največkrat. Mobilni operacijski sistem iOS 9 prinaša velike novosti tudi za uporabnike tabličnih računalnikov iPad, in sicer tipkovnico, kot jo poznamo pri pametnem mobilnem telefonu iPhone, in večopravilnost pri deljenem zaslonu. Ta možnost bo žal na voljo le uporabnikom najnovejšega tabličnega računalnika iPad Air 2. Nova Applova operacijska sistema OS X in iOS bosta uporabnikom na voljo že septembra.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več