Telefoni
25.06.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Prihaja iOS 14: Vse, kar morate vedeti o novi verziji Applovega operacijskega sistema

Prihaja iOS 14: Vse, kar morate vedeti o novi verziji Applovega operacijskega sistema
Prihaja iOS 14: Vse, kar morate vedeti o novi verziji Applovega operacijskega sistema

Glavna zvezda letošnjega uvodnega predavanja razvijalske konference WWDC je bil Applov operacijski sistem iOS. Apple je uradno potrdil številne novosti, ki prihajajo z različico iOS 14. Za vas smo pripravili kratek pregled vsega, kar je “veliko jabolko” do sedaj naznanilo. Novi iOS 14 lahko po vsej verjetnosti najprej pričakujemo na letošnjih iPhonih 12, nato pa bi lahko posodobitev dobili tudi ostali modeli iPhonov. Glavne novosti na področju operacijskega sistema se tičejo razporejanja aplikacij, orodij in nekaterih ostalih elementov, Apple pa je dal velik poudarek tudi na področje avtomobilizma.

Datum izida in razpored beta verzije

Apple sicer še ni potrdil datuma izida nove verzija operacijskega sistema, vendar pa lahko vseeno sklepamo, da končna verzija iOS 14 ne bo na voljo pred letošnjim septembrom. Do razvijalske beta verzije lahko pridemo že danes (s posebnim razvijalskim računom), javna beta verzija pa bi lahko prišla v sredini julija. Tisti, ki ste že kdaj preizkušali javne beta verzije programov veste, da te pogosto niso takšne, kot bi si verjetno želeli. Zato je morda najbolje, da počakate na končno verzijo do septembra.

Kateri iPhoni bodo dobili iOS 14?

Če vaš iPhone poganja iOS 13, boste lahko takoj nadgradili na iOS 14. Poleg tega pa bodo novi operacijski sistem dobili vsi modeli iPhone, ki so novejši od modela 6S iz leta 2015. To pomeni, da bodo vse spodaj naštete naprave lahko nadgradile svoj operacijski sistem, ko bo ta na voljo:

iOS 14 vtičniki domačega zaslona

Končno, bi lahko rekli! iOS 14 prinaša nove vtičnike, ki bodo na voljo v različnih velikostih, prav tako pa bodo že na prvi pogled precej bolj privlačni kot smo jih bili navajeni do sedaj. Apple je navdih črpal iz Apple Watch pametne ure in se usmeril v bolj “podatkovno bogate” vtičnike. Po novem pa jih lahko uporabljamo na domačem zaslonu, kot tudi na pogledu “Today”. Apple je naredil celo “Widget Gallery”, za zdaj pa ni čisto jasno, katere aplikacije bodo deležne novih vtičnikov. Glede na marketinške materiale, ki jih je Apple uporabil med prezentacijo, smo lahko prepričani, da bodo to Apple News, Weather, Calendar in še kakšna se bo verjetno našla.

iOS 14 App Library

Na konec domačega zaslona prihaja še ena novost, in sicer App Library. S to “knjižnico” aplikacij bomo lažje organizirali aplikacije, ki bodo že avtomatsko razporejene po kategorijah. Recimo ena kategorija bodo družabne aplikcije, potem igre itd. Tukaj velja omeniti še to, da bomo s pomočjo App Library lahko določene aplikacije, ki jih ne bomo želeli na domačem zaslonu, lahko skrili v “knjižnico”.

iOS 14 App Clips

Ste kdaj potrebovali ali želeli uporabljati aplikacijo, vendar si jo niste želeli prenesti na svojo napravo? To je ena od novosti, ki bo na voljo v novem iOS 14. App Clips na bodo omogočale, da bomo lahko uporabili določene lastnosti aplikacij, brez da bi jih morali v celoti prenesti na napravo. Recimo, če se nahajamo v mestu, kjer za odklepanje električnega skiroja potrebujemo aplikacijo, lahko z uporabo App Clips odklenemo skiro, vendar ne nalagamo aplikacije. Če pa se potem naknadno odločimo, da bi želeli celo verzijo aplikacije, lahko do nje pridemo z nekaj kliki.

iOS 14 Siri

Tudi Siri je z nadgradnjo iOS 14 doživela preobrazbo, in sicer bodo reakcije glasovnega asistenta odslej postavljene v vrh ekrana, podobno kot klasična obvestila. Kot kaže si Apple s takšnimi in podobnimi potezami prizadeva za čim lažjo uporabo Siri. Verjetno se je še kdo spraševal, zakaja mora Siri zavzeti celoten ekran in morda se bo zdaj več uporabljalo Applovo asistentko.

Poleg izpostavljene novosti bo Siri v posodobitvi iOS 14 deležna še nekaterih dodatnih nadgradenj, za katere Apple verjame, da bodo Siri naredile še bolj uporabne. Tudi kar se tiče prevodov bi naj Siri postala še bolj točna, poleg tega pa bo Siri prvič lahko pošiljala celo avdio sporočila.

iOS 14 Messages

Aplikacija Messages bo prav tako deležna številnih posodobitev, med drugim tudi zmožnost “pina” pogovorov. Ste si že od nekdaj želeli imeti določeno osebo takoj pri vrhu aplikacije Messages? Zdaj vam Apple to omogoča. Podobobljeni bodo tudi Memojiji, ki bodo med drugim dobili 20 novih frizur in stliov modnih dodatkov, s katerimi bomo lahko še dodatno personalizirali svoj Memoji. V stilu trenutnega časa bodo določeni Memojiji dobili tudi obrazne maske.

Posodobitve bodo deležne tudi skupine, med drugim lahko pričakujemo @mentions, s katerimi aplikacija Messages postaja bolj podobna Slacku in nekaterim drugim komunikacijskim aplikacijam, ki v zadnjih mesecih močno pridobivajo na popularnosti.

iOS 14 Maps

Apple je izjavil, da je aplikacija Apple Maps najboljši način za raziskovanje sveta. Kljub temu, da je ta trditev nekoliko čudna, smo dobili kar nekaj nadgradenj. Ena od novosti so “Guides”, v sklopu katere lahko dobimo podrobne uredniške informacije o krajih znotraj aplikacije. Na svoj račun prihajajo tudi kolesarji, saj bodo z aplikacijo Maps lahko našli najbolj primerne poti za kolesarjenje. Trenutno so te kolesarska navodila na voljo zgolj za New York, Los Angeles, San Francisco in nekatere mesta na Kitajskem, vendar Apple obljublja, da bo lastnost kmalu na voljo tudi drugod po večjih mestih. Posebna sekcija znotraj aplikacije pa bo namenjena tudi lastnikom električnih vozil, saj bodo imeli posebna navodila za poti, kjer bodo na voljo polnilnice za električna vozila.

iOS 14 “picture-in-picture”

Naslednja novost je izboljšana funkcionalnost “picture-in-picture”. To pomeni, da bomo lahko gledali videe med uporabo drugih aplikacij. Recimo, ko dobimo sporočilo in smo ravno sredi zanimive oddaje, lahko zdaj direktno odgovorimo med gledanjem oddaje.

iOS 14 CarPlay

Ste si kdaj želeli pustiti ključe od avtomobila doma? Če imate kompatibilen telefon, boste zdaj lahko dobili “digitalne ključe”, s katerimi boste lahko odklenili in celo prižgali avto z iPhonom. Za zdaj je Apple novost potrdil za BMW serijo 5, ki prihaja naslednje leto, prav tako pa lahko pričakujemo nove dodatne modele.

iOS 14 zasebnost

Apple je bil vedno zagovornik zasebnosti in iOS 14 bo vse skupaj povzdignil še na višji nivo. Za začetek bi naj pri vseh aplikacijah zahteval dovoljenje za sledenje uporabnikom. Poleg tega bomo lahko delili našo približno lokacijo in ne točne lokacije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več