Telefoni
12.11.2017 17:30

Deli z drugimi:

Share

Prihaja iPad s tehnologijo prepoznavanja obraza

Prihaja iPad s tehnologijo prepoznavanja obraza
Prihaja iPad s tehnologijo prepoznavanja obraza

Apple Inc. pripravlja prenovljeno iPad tablico najvišjega cenovnega razreda, ki naj bi na police Applovih trgovin prišla že naslednje leto. Novi iPad bi naj vseboval ključne lastnosti in novosti iPhona X, kar pomeni tanjše robove in tehnologijo prepoznavanja obraza. Kljub temu pa pri Bloombergu izključujejo možnost, da bi tablica imela OLED ekran, ki poskrbi za bolj ostre in čiste barve. Informacije prihajajo iz prve roke, sogovorci pa niso želeli biti imenovani.

V načrtu je vsaj en novi iPad model, ki bi vseboval Face ID tehnologijo in 10,5-inčni ekran. S tehnologijo prepoznavanja obraza bomo lahko tako uporabniki odklepali napravo, plačevali račune in pošiljali animirane emotikone. Ta tehnologija bi hkrati zamenjala gumb “Domov”, ki ga Apple uporablja s skenerjem prstnih odtisov od leta 2014. Posodobljena tablica bi naj, kot smo že povedali, izšla naslednje leto, nekaj več kot leto za zadnjo večjo iPad Pro posodobitvijo.

Z odstranitvijo dumba “Domov”, si Apple želi vidno zmanjšati velikost robov na vrhu in spodnjem robu naprave, kar je sploh prvič, od kar se je Apple podal na področje tablic leta 2010. Dizajn tablice bi tako prišel nekoliko bližje iPhonu X, novi dizajn tablice pa bi tako bila sploh prva posodobitev izgleda za iPad, od debija v letu 2015. Pri Apple govoric o novosti niso želeli komentirati.

iPad je bil Applova druga največja produktna linija od leta 2015, vendar je povpraševanje po teh produktih v zadnjem času močno padlo. Globalni trg oz. prodaja tablic se je v zadnjih treh letih zmanjšala za 18%. Tudi vsemogočni Apple se temu padcu ni mogel popolnoma izogniti, kajti prihodki s strani prodaje tablic so padli za Applove storitve in računalniške produkte Macintosh. Gre za močno znižanje obsega prodaje, kar pri Applu želijo spremeniti ravno s prihodom nove tablice.

Morda se zametki te rasti vidijo že zdaj, namreč Apple poroča, da so v zadnjem fiskalnem četrtletju poslovali z 14-odstotnim povečanjem dohodka pri prodaji tablic. To pomeni, da so samo s prodajo tablic zaslužili 4,8 milijarde ameriških dolarjev, kar pomeni 11-odstotna rast prodanih enot.

Apple še vedno vidi iPad kot prihodnost “mainstream” računalništva in to priča tudi dejstvo, da so iz leta v leto nadgrajevali zmogljivost svojih naprav. To pomeni tako za profesionalne uporabnike kot tudi za navadne potrošnike. Zadnja posodobitev iPada je bila junija, ko je Apple k iPad Pro tablici dodal model z 10,5-inčnim ekranom s tehnologijo ProMotion, ki olajša večopravilnost na tablici.

Verjetno se še spominjate, ko je Apple prvič začel s prodajo tablic in kakšen kraval je nastal okrog takrat “revolucionarnih” naprav. Morda si je pa Apple vseeno privoščil preveč “počitka” na tem področju in to so potrošniki takoj prepoznali. Tako kot lahko vidimo pri iPhonu, ko nenhno prihajajo novi modeli, smo morda pričakovali tudi pri tablicah, vendar se Apple ni odločil za takšno poslovanje. Kakorkoli že, prihod novega iPada bi lahko pomenil, če ne drugega, vsaj spremembo ritma Applove prodaje in s tem Apple seveda cilja na ponovno rast trga tablic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več