Telefoni
02.12.2017 18:30
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Stavimo, da teh Applovih naprav nima nihče od vas

Stavimo, da teh Applovih naprav nima nihče od vas
Stavimo, da teh Applovih naprav nima nihče od vas

Applovi oboževalci so znani po tem, da se svojih naprav držijo še dolgo po izidu novih modelov, ki po dizajnu in tehnikalijah prekašajo predhodnike. Kljub temu pa zelo močno dvomimo, da ima kdorkoli izmed vas, dva zgodnja tehnološka “velikana”, ki ju je Apple ustvaril v samih začetkih podjetja: gre za “Blue Box” (na sliki) Steva Wozniaka in računalnik Apple 1, ki ga je ustvaril prav tako Wozniak s svojim dobrim prijateljem Stevom Jobsom. Obe napravi bosta prodani na avkciji 6. decembra v New Yorku.

“Blue Box”, ki naj bi bil prodan za ceno med 30.000 in 50.000 ameriških dolarjev, je bil zgrajen leta 1972, ko je Wozniak bil šele drugo leto študent na Univerzi v Kaliforniji na Berkeleyju, Jobs pa šele v srednji šoli. Oba veljata za ena najpomembnejših inovatorjev na sploh in dejstvo, da se je njuna pot pričela tako hitro, ne preseneča.

“Blue Box” je naprava, ki jo je Wozniak ustvaril za to, da bi se malce poigral z telekomunikacijskimi podjetji. Kot lahko vidimo je to majhna škatlica s tipkovnico, ki proizvaja specifične tone. V resnici je to hekerska naprava, ki je nastala zgolj zaradi radovednosti Wozniaka. Rezultat: brezplačni klici v obdobju, ko so klici na daljavo pomenili ogromen finančni zalogaj. Revija Esquire je zgodbo naslovila tako: “Secrets of the Little Blue Box: A Story So Incredible It May Even Make You Feel Sorry for the Phone Company”. V tistem času je tak izum pomenil velik šok, kajti ljudje so sploh začeli spoznavati tehnologijo.

Glavni doprinos Wozniaka je bil ta, da je ustvaril škatlo, ki je telefonskim podjetjem povzročala velike preglavice. Namesto pogosto pokvarjenih analognih škatlic je izdelal za tisti čas revolucionarno digitalno verzijo. Kje je vstopil Jobs? Tako kot je to on najbolje znal, je kmalu začel prodajati napravo študentom na Berkeleyju, ki so si želeli brezplačnih klicev. Takrat je to pomenilo velik napredek telefonije, ki pa seveda ni bil nikjer uradno priznan, saj sta Jobs in Wozniak delala na lastno pest.

Če čas zavrtimo nekaj kratkih let naprej, dobimo dva Steva, ki skupaj snujeta načrte za prihodnost s podjetjem, ki sliši na ime Apple. Wozniak je bil odgovoren za dizajn vezij, medtem ko je Jobs prevzel dve stvari, in sicer dobavo karseda poceni komponent in prodajo v njuni garažni trgovini. Verjetno si težko predstavljamo, da je Apple, ki spada med največje zgodbe o uspehu vseh časov, svoje prve korake naredil v garaži dveh študentov v Kaliforniji.

Prvi Apple I računalnik je bil prodan leta 1976, in sicer preko omrežja trgovin Byte Shop, ki so polnile ulice Silicijeve Doline. Ustvarjalec Apple I računalnika, Paul Terrell, je Jobsu povedal, da enostavno ne more prodati samostojnega vezja in ga ja zato skušal prepričati, da ga založi z celotnimi računalniki, ki imajo tako tipkovnico kot tudi monitor. Jobs je kot mladi in zagnani podjetnik Terrella seveda poslušal in razmislil o njegovem predlogu, ter zelo kmalu uresničil idejo.

Avkcijska hiša Bonhams ima ravno enega od računalnikov Apple I pripravljenega za 6. december. Verjeli ali ne, zanesljivi viri pravijo, da naj bi dotični Apple I bil prodan za nekje 500.000 ali celo 600.000 ameriških dolarjev. Kljub temu, da se morda komu ta številka zdi astronomsko visoka, gre za oceno, ki že kar nekaj časa kroži po medijih in bi znala biti precej točna. Glede na to, da ima ta računalnik zgolj 4KB spomina, verjetno kupec ne bo mogel nanj naložiti veliko iger in glasbe.

Dve ikonični napravi sta del History od Science and Technolgy avkcije, ki med drugim vključuje še redko kopijo doktorske dizertacije Alana Turinga ($20,000 do $30,000), prijavo delovno mesto Steve Jobsa iz leta 1973 ($20,000 do $30,000) in kopijo Philosophiae naturalis principia mathematica, Isaaca Newtona iz leta 1687 ($300,000 do $500,000).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več