Telefoni
12.12.2016 19:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Več kot 99 % vseh “ponarejenih” iPhone polnilcev ni varnih

Več kot 99 % vseh "ponarejenih" iPhone polnilcev ni varnih
Več kot 99 % vseh "ponarejenih" iPhone polnilcev ni varnih

Letošnje leto so močno zaznamovali “kiksi” velikih akterjev na področju mobilne telefonije. Nedavna raziskava iz Kanade pa kaže, da obstaja na področju rabe telefona še ena, do tega trenutka dokaj skrita nevarnost, katere obseg je večji, kot se je domnevalo doslej.

Na vzrocu 400 ponarejenih Applovih IPhone polnilcev, ki so bili naročeni preko spleta, je več kot 99 % polnilcev padlo na osnovnem testu varnosti. Zgolj trije od 400 so bili opremljeni z ustrezno zaščito pred elektriko.

Najnovejša študija kanadskega podjetja UL kaže, da ponarejeni polnilci niso zgolj slabi ponaredki, ki vsebujejo nekakovostne in cenene dele, temveč so lahko poleg vsega še smrtonosni. Raziskovalci so preko spleta kupili 400 ponarejenih iPhone polnilcev iz osmih različnih držav, med katerimi so bile ZDA, Kanada, Kolumbija, Kitajska, Tajska in Avstralija.

Rezultati so pokazali, da so zgolj tri naprave izmed vseh 400 opravile test. Ampak to še ni vse. 22 polnilcev je bilo med testiranjem resno poškodovanih (med testom električne moči), kar je celo povzročilo poškodovanje opreme za testiranje. 12 najbolj kritičnih izdelkov pa je poželo največje ogorčenje, saj so testi pokazali veliko “uhajanje” elektrike, ki bi lahko v najslabšem primeru ubilo človeka. Izjemno visok odstotek nevarnih polnilcev je zelo zaskrbljujoč.

Apple je v eni svojih raziskav celo ugotovil, da je skoraj 90 % vseh “originalnih” Applovih polnilcev, ki se prodajajo preko Amazona, ponarejenih. Ampak kaj je tisto, kar dela te naprave tako nevarne? Po mnenju raziskovalcev je glavna težava v dizajnu izolacijskega transformatorja.

Te komponente so ključne pri varnosti originalnih polnilcev, kajti od njih je odvisna pretvorba vhodne voltaže, ki prihaja iz vtičnice v polnilec (100-240V v 5V). Raziskovalci trdijo, da ugledna podjetja, kot so Apple in še nekatera druga, dosledno testirajo svoje naprave in zagotavljajo njihovo varnost in konsistenco. Po drugi strani pa je vedno več poceni oziroma ponarejenih izdelkov, ki enostavno nimajo garancije za kakovost in varnost.

Kako se izogniti ponarejenemu polnilcu? Po podatkih strokovnjakov naj bi bili vsi originalni Applovi polnilci pravilno znamčeni in izključno bele barve. Dobro je pogledati tudi za slovnične napake v kakršnemkoli besedilu (originalni produkti teh napak zagotovo ne bodo vsebovali). Morda celo najboljši pokazatelj pristnosti produkta pa je cena, saj znajo biti polnilci, ki stanejo manj kot preračunanih 18 evrov (kolikor je cena Applovega polnilca) v veliki meri ponarejeni.

Morda se komu zdi raba polnilcev telefonov povsem samoumevna in neškodljiva, vendar kot lahko vidimo, prostora za napake ni. Apple sicer mogoče res zahteva precej visoko ceno za svoje polnilce, vendar sodeč po vseh rezultatih raziskav alternativni produkti takšnega in drugačnega izvora ne pridejo v poštev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več