Telefoni
30.05.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Z iPhoni bomo odklepali avtomobile in vrata stanovanj

Z iPhoni bomo odklepali avtomobile in vrata stanovanj
Z iPhoni bomo odklepali avtomobile in vrata stanovanj

Zadnja poročanja portala The Information kažejo, da naj bi Apple pripravljal posodobitev, kjer bi vsi iPhoni, ki so opremljeni z NFC tehnologijo, dobili zmožnost odklepanja vrat, hotelskih sob in avtomobilov. Tovrstne govorice so se pred časom že širile po tehnoloških portalih, vendar se potem niso nikoli uresničile. Uporabniki iPhonov so po stanju na forumih in ostalih portalih bili pripravljeni sprejeti novost, ki pa bo kot kaže v kratkem resnično zaživela.

NFC (near-field communication) čip, ki je vgrajen v iPhone 6 in novejše, omogoča brezstično izmenjavo informacij ter omogoča uporabo Apple Payja, s katerim uporabniki iPhonov lahko plačujejo v trgovinah brez, da bi jim bilo potrebno karkoli narediti, razen tega, da približajo mobilno napravo k čitalcu kartic. Apple se je odločil, da bo razširil svoje kapacitete, da bo lahko komuniciral s pametnimi ključavnicami, varnostnimi sistemi, vozili in celo raznoraznimi plačilnimi sistemi kot so plačevanje javnega prevoza itd.

Applovi zaposleni že recimo uporabljajo svoje iPhone za odklepanje pisarn in ostalih vrat v novih prostorih v Cupertinu. Medtem ko nekatere pametne ključavnice delujejo preko Bluetooth povezave, NFC čipi vsaj v teoriji ostajajo bolj varni, kajti shranjujejo občutljive podatke izven operacijskega sistema. Če se morda sprašujete, zakaj bi jaz potreboval nekaj takšnega kot je predstavljena Applova novost, potem naj vam povemo, da je odgovor sila preprost. Apple na dolgi rok cilja inkorporacijo vseh vsakodnevnih opravil na telefonu in odklepanje doma, avtomobila in plačevanje javnih prevozov zagotovo spada med najbolj pogoste vsakodnevne aktivnosti človeka kajne?

9to5Mac piše o tem, kako je Apple začel povečevati svojo funkcionalnost kar se tiče NFC čipov, ko je vključil CoreNFC ogrodje v iOS 11. S tem je Apple naredil korak k temu, kar smo zgoraj izpostavili, sedaj pa bo tudi uporabnik na lastni koži občutil novost. Trenutno tehnologija omogoča branje RFID znakov, vendar Apple napoveduje, da njihovi inženirji zelo aktivno delajo na tem, da bo tehnologija še bolj uporabna. Če so informacije portala The Information prave, bo Apple odprl svoj API, s čimer bo omogočil, da “third-party” aplikacije razvijajo nove razsežnosti tehnologije. Med drugim bi lahko iPhone uporabniki lahko plačevali vožnje s podzemno železnico ali javnimi avtobusi.

Vse to bi lahko pomenilo iPhonov korak bližje k proizvajalcem Androidov, ki so vsaj do tega trenutka na področju brezstičnih tehnologij imeli veliko prednost. Samsung in Google naprave recimo že imajo dostop do zaščitenih zgradb in sob z uporabo NFC tehnologije. Tisto, kar pa je morda še bolj pomembno pa je, da bi lahko tale Applova poteza spodbudila proizvajalce nosljivih naprav, da dodajajo kompatibilnost z NFC tehnologijo, ki bi lahko odprla nov mejnik na področju nosljive tehnologije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več