Telefoni
19.10.2020 15:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?

Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?
Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?

Ali ste vedeli, da imajo ženske v povprečju enega (2,54 cm) do dva palca (5,08 cm) manjši obseg dlani od moških? Ali se tega zaveda Silicijeva dolina? Avtorica knjige Invisible Women, Caroline Criado Perez, je za spletni tehnološki portal Digital Trends predstavila svoj pogled na pristranskost podatkov v svetu, narejenem za moške.


V svoji knjigi zagovarja stališče, da je problem spolne pristranskosti (ang. bias) na področju tehnološkega dizajna sistemski problem. “Večina ljudi, ki dizajnira telefone, je moških. Ti kreirajo telefone, ki so prilagojeni velikosti moških dlani,” je zapisala Criado Perezova.


Primeri iz prakse ne lažejo. “Flagship” pametna telefona iPhone 12 Pro in Samsung Galaxy Note 20 Ultra sta brez dvoma prevelika za enoročno uporabo žensk (in tudi večine moških). Se še spomnite, ko je izšel originalni iPhone leta 2007 in je bil takrat označen, kot “ogromen”? Takratni iPhone je imel 3,5-inčni (8,89-centimetrski) ekran, ki je v zadnjem desetletju samo rasel. iPhone modeli “Plus” in “Max” meje velikosti telefonov samo dodatno premikajo v višave. Dandanes je skorajda nemogoče najti premium pametni telefon, ki bi imel ekran manjši od 6 inčev (15,24 cm). “Ultra” in “Pro” modeli z najboljšimi lastnostmi in specifikacijami so še večji.


Seveda proizvajalci nudijo tudi manjše naprave in modele, ki pa vedno izidejo, kot nek “privesek” zgoraj opisanim “flagship” modelom in so skoraj praviloma tudi manj zmogljivi. “V splošnem velja prepričanje, da manjši telefoni niso tako dobri kot večji,” je za Digital Trends povedala Criado Perezova. “Jaz si želim kvalitetne tehnologije, enako kot si to želi moški. Želim si, da bi lahko telefon brez nekih dodatkov in prilagoditev držala v eni roki,” je malce v hecu še dodala Criado Perezova.


Novi Applov iPhone 12 Mini ima enake lastnosti, kot iPhone 12. To je vsekakor korak v pravo smer, uporabniki pa še vedno ne dobijo recimo lastnosti, ki jih premore iPhone 12 Pro (ki je seveda veliko večji).


Veliki svet pristranskosti

Spolna neenakopravnost dizajna pa ni omejena zgolj na področje pametnih telefonov. Leta 2014 je Apple izdal svojo zdravstveno aplikacijo, ki spremlja aktivnost uporabnika Applovih naprav. Od dnevnega gibanja, vadb, do vnosa raznih snovi v telo. Med drugim vnos bakra. Verjetno se vsi strinjamo, da je to izredno nišna odločitev, medtem ko pa je Apple recimo čisto pozabil na nekaj, kar bi bilo bolj uporabno za približno polovico njegovih uporabnikov: spremljanje menstruacije.

Criado Perezova kritično: “Apple je preprosto pozabil, da menstruacija obstaja. Zakaj? Ker v dizajnerski ekipi ni bilo dovolj žensk“. Tovrstna problematika se po mnenju Criado Perezove razprostira širše od Appla in celo širše od dizajna povezanega s spolom. Še en primer nezavedne pristranskosti na področju tehnologije je prepoznavanje obraza. Številni moderni pametni telefoni nudijo odklepanje telefona s tehnologijo prepoznavanja obraza. Zaradi določenih dizajnerskih napak, pa algoritmi, ki podpirajo te sisteme, pogosto imajo težave s prepoznavanjem obrazov temnejših polti.

Jasno je, da je na predstavljenem področju še veliko potrebno narediti, da se sistemske napake odpravijo. Dobra novica pa je, da direktorji in lastniki korporacij po svetu to že počnejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več