Telefoni
10.05.2018 10:27

Deli z drugimi:

Share

Življenje v mestu “iPhone City” – mestu, kjer je proizvedenih polovica vseh iPhonov na svetu

Življenje v mestu "iPhone City" - mestu, kjer je proizvedenih polovica vseh iPhonov na svetu
Življenje v mestu "iPhone City" - mestu, kjer je proizvedenih polovica vseh iPhonov na svetu

Če uporabljate iPhone, obstaja velika verjetnost, da je bil proizveden v razraščajočem se tovarniškem kompleksu v Zhengzhouju na Kitajskem. Mesto z 9,5 milijoni prebivalcev, v katerem je zgodovinsko gledano najbolj revna provinca države, Henan.

Tovarna, ki jo vodi tajvanski proizvajalec elektronike Foxconn, zaposluje okrog 350.000 ljudi, ki proizvedejo približno polovico vseh iPhonov na svetu. V najbolj udarnih poletnih mesecih pred izdajo novega iPhona septembra. tovarna proizvaja okrog 500.000 telefonov na dan oz. 350 telefonov na minuto. Foxconn Zhengzhou Science Park je v resnici nekaj več kot 30 kilomterov oddaljen od središča mesta Zhengzhou, ločen s hitrimi cestami in predmestjem.

Obseg delovne sile primerljiv z marsikaterim mestom v ZDA, je privedel do tega, da so prebivalci tovarniški kompleks poimenovali kar “iPhone City” (“Mesto iPhonov”). Delavci živijo v domovih, 10-12 nadstropij visokih zgradbah zunaj Foxconnovih vrat, medtem ko delovna sila, ki vsakodnevno migrira predstavlja populacijo, ki se preživlja s kuhanjem ulične hrane, nudenjem masaž, ali prodajo nogavic in ostalih izdelkov. “Ti kraji niso kot mesta, temveč so mesta”, pravi Thomas Dinges, analitik marketinškega podjetja iSuppli. Takšnih tovarniških kompleksov ima Foxconn na Kitajskem kar 12. Novinarji portala Business Insider so pred kratkim preživeli dan v mestu “iPhone City”, za vas pa smo povzeli nekaj najbolj zanimivih dejstev.

Kako je živeti in delati v “Mestu iPhonov”?

Novinarji Business Insider-ja so v Foxconn Zhengzhou Science Park prispeli okrog 1-ih popoldan, ravno po odmoru za kosilo/malico. Po pisanju Business Insider-ja je nekaj delavcev sicer bilo zunaj, vendar je celotna kulisa izgledala kot mesto duhov – ne ravno nekaj, kar bi pričakovali od kompleksa, ki zaposluje 350.000 ljudi (od 1,3 milijona zaposlenih Foxconna na Kitajskem).

Z 1,3 milijona zaposlenih na Kitajskem je Foxconn največji zasebni delodajalcev v državi. Od začetka proizvodnje Applovih iPhonov leta 2007, je Foxconn bil deležen številnih obtožb zlorab delavskih pravic, slabih delovnih razmer in strogih kazni na napake zaposlenih. V letih 2010 in 2011 je Foxconn na Kitajskem zajel val samomorov, kar je Apple in Foxconn pripeljalo do nujnih sprememb.

Na razdalji dobrih 3,5 km se razgrinja ducat zgradb, tehnološki park pa zgleda tako kot vsak drugi. Veliko je dreves, na vsakem vogalu stojijo policaji in varnostniki, delavci se skrivajo v senci. Deset let nazaja je to območje bilo povsem prazno, zgolj polja kuruze in pšenice. Leta 2010 je vlada od lokalnih kmetov odkupila zemljišče, tovarna pa je zrasla v vsega enem letu.

Kompleks je bil zgrajen skorajda izključno za Applovo iPhone produkcijo – 600 milijonov ameriških dolarjev je prispevala provincialna vlada. Tudi danes vlada močno pomaga Foxconnu, in sicer z raznimi davčnimi olajšavami, vse za to, da ohrani produkcijo v mestu. Zgradili so nove ceste, električna omrežja, pokrivajo stroške transporta itd. V času prvih dveh let produkcije so vladni bonusi za uspešnost znašali kar 56 milijonov ameriških dolarjev.

Ne najboljl tipičen delavnik

Foxconn praktično neprestano potrebuje nove delavce in tukaj spet veliko dela in truda pade na vlado. Provinca spodbuja kvote lokalne delovne sile, kar pa ni vedno najlažja naloga. Leta 2016 so recimo državna podjetja posojala delavce, lansko leto pa je Financial Times pisal o tem, da so dijaki stari 16 let v tovarnah “pridobivali delovne izkušnje”. Pred izidom iPhona X so številni študenti delali nadure, kar je po kitajskih zakonih protizakonito.

Delavci začnejo z delom okrog 7-ih zjutraj. Tisti, ki si lahko privoščijo skuterje, se pripeljejo z njimi, medtem ko jih večina pešači iz bližnjih domov ali se vozi z avtobusi, če so oddaljeni daleč stran. Delavci opisujejo svoja dan tako:

– bujenje ob 6:30

– pot do tovarne ob 7:00

– zajtrk in začetek dela 8:00

– eno uro ima vsak delavec za kosilo (večina jih je kar v menzi znotraj kampusa, nekateri pa si privoščijo hrano v bližnjih lokalih, kjer so lastniki nekateri bivši Foxconnovi delavci ali drugi lokalni “privatniki”, ki se borijo za preživetje)

– delo se uradno konča ob 17:00, vendar pa je pogosto možno delati nadure, kar večina tudi dela in to pomeni delo do 20:00 ali 22:00

– po napornem delavniku sledi večerja in igranje iger s prijatelji do 22:00 ali 23:00, potem pa spanje

Urnik je za tiste, ki delajo nočne izmene praktično enak, le da se menjajo ure.

Kako poteka razdelitev dela?

Foxconnova iPhone tovarna v Zhengzhouju skrbi za finalno fazo sestavljanja, testiranje in pakiranje telefonov. Ta faza po pisanju Business Insider-ja zahteva okrog 400 korakov, da je iPhone setavljen. Večina delavcev dela eno in isto opravilo cel dan. Recimo poliranje ekrana, varjenje ene komponente, ali zavijanje enega vijaka v zadnjo stran telefona.

Ena od delavk, ki je zadolžena za nanos posebne polirne maže na LCD ekran, je za The Guardian povedala, da je v enem dnevu v rokah imela 1.700 iPhonov, ali 3 ekrane vsako minuto po 12 ur na dan. Drugi delavci, ki se ukvarjajo z matičnimi ploščami, oddelajo med 600 in 700 iPhonov na dan. Delavci opisujejo delo kot dolgočasno in zelo enolično. Za CNet je eden od delavcev povedal, da zaposleni pravijo, da si ljudje zunaj želijo dela, medtem ko zaposleni želijo novo službo.

Večina zaposlenih je starih med 18 in 25, medtem ko so pripravniki stari tudi 16 le. Kar se tiče spolne razdelitve je ta dokaj enakopravna, večina zaposlenih pa prihaja iz Zhengzhouja ali vasi okrog Henana, province s 94 milijoni prebivalcev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več