Telefoni
15.02.2018 12:54
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najboljših aplikacij za zaščito telefona

..Zaščita telefona je postala obvezna..
Applock
Applock

Največja grožnja mobilnim napravam z operacijskim sistemom Android so v zadnjem času zagotovo škodljive programske kode. Tem se lahko zoperstavite z dobro protivirusno zaščito, ki jo je v Googlovi digitalni tržnici več kot dovolj. Na žalost pa zlonamerne kode niso edina stvar, ki ogroža uporabnike telefonov in tablic. K sreči pa je na voljo veliko aplikacij, ki lahko pripomorejo k boljši varnosti. Večina izmed njih je za nameček še enostavna za uporabo in pri delovanju ne porablja veliko sistemskih virov.

Applock (brezplačna z možnostjo donacije)

Applock je ena izmed najbolj koristnih varnostnih aplikacij, saj jo lahko uporabite za zaklepanje aplikacij, ki so namenjene izključno vam. Ko program aktivirate, le še vnesete številko PIN in izberete aplikacije, ki jih želite zakleniti. To je odlična aplikacija za družine z otroki. Aplikacija je v osnovi na voljo brezplačno, z manjšo donacijo pa boste v njej odstranili nadležne oglase, ki sicer ne vplivajo na njeno funkcionalnost in delovanje.

DuckDuckGo (brezplačna)

Zaradi številnih prisluškovalnih afer je spletni iskalnik DuckDuckGo močno pridobil na priljubljenosti, saj uporabnikom zagotavlja anonimnost v največji mogoči meri. Uporabnikom Androidnih mobilnih naprav je na voljo različica DuckDuckGo Search & Stories z vgrajeno podporo za anonimizacijsko omrežje Tor. Ta zasebnost zagotavlja prek porazdeljenega omrežja anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se šifriran promet posameznega uporabnika preusmerja, dokler ga na eni izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Na ta način je praktično nemogoče določiti, od kod je bila posamična zahteva za obisk spletnega mesta dejansko izvedena. To je trenutno tudi največja mera zasebnosti, ki jo je mogoče zagotoviti prek spleta.

Find My Device by Google (brezplačna)

Mobilna aplikacija Find My Device by Google je bila prej imenovana Android Device Manager, kljub spremembi imena pa zdaj počne enake stvari. Aplikacija zna izslediti lokacijo vašega telefona ali druge mobilne naprave z navigacijskim sistemom GPS. Prek nje lahko izbrišete vsebino vaše naprave, prikažete sporočilo in na daljavo zaklenete telefon. Aplikacija je na voljo povsem brezplačno in to brez nadležnih reklam ali dodanih plačil.

Firefox Focus (brezplačna)

Firefox Focus je spletni brskalnik, ki zagotavlja visoko stopnjo varnosti. Gre za brskalnik, ki je vedno v zasebnem načinu delovanja, kar pomeni, da ne beleži ničesar. Odstrani tudi vse aktivnosti na obiskani spletni strani, tako da ta nima podatkov o nas. Pri tem so odstranjeni tudi vsi dodatki, ki se uporabljajo za sledenje ali oglaševanje. Varni brskalnik lahko naložite povsem brezplačno.

GlassWire (brezplačna)

GlassWire je ena izmed novejših varnostnih aplikacij. Z njo lahko razkrijete, katere aplikacije uporabljajo vaše podatke. Poleg tega vas lahko aplikacija o tem tudi samodejno opozori. To je eden izmed najboljših načinov, da odkrijete, katera aplikacija dostopa do vaših podatkov. Poleg tega vas GlassWire opozori, preden dosežete dovoljen limit prenosa podatkov.

LastPass (brezplačna/12 dolarjev na leto)

Zaradi številnih aplikacij v oblaku, ki jih uporabljamo za shranjevanje datotek, in različnih računov elektronske pošte, spletnih forumov ter zaupnih zapiskov ali e-bančništva, si moramo zapomniti na desetine različnih uporabniških imen in gesel. Poleg tega bi jih morali za nameček še redno menjati, in sicer vsaj štirikrat letno. Pri tem vam lahko močno olajšajo življenje aplikacije za upravljanje gesel. Če takšne aplikacije še ne uporabljate oziroma z njo trenutno niste zadovoljni, vam priporočamo aplikacijo LastPass. Ta si bo za vas zapomnila vsa kompleksna gesla. Plačljiva verzija omogoča še sinhronizacijo gesel in nekaj dodanih možnosti.

Resilio Sync (brezplačna)

Resilio Sync (predhodno BitTorrent Sync) je ena izmed najboljših oblačnih storitev za tiste, ki želijo podatke shranjevati v njihov oblačni prostor. Uporabnikom namreč omogoča sinhronizacijo podatkov z drugimi napravami. Deluje po enakem principu kot druge oblačne aplikacije, le da je namenjena zasebnemu oblaku. Edina slaba lastnost tega pristopa je v tem, da boste morali sami skrbeti za sistem, na katerega shranjujete podatke.

WhatsApp in Signal Private Messenger (brezplačni)

Verjetno ni treba preveč poudarjati, da je storitev WhatsApp med uporabniki mobilnih naprav zelo priljubljena, saj jo skupno uporablja že več kot ena milijarda posameznikov. Ta poleg izmenjave sporočil neposredno s kontakti v vašem imeniku zagotavlja še visoko stopnjo varnosti, saj ponuja šifriranje od uporabnika do uporabnika. To pomeni, da bodo vaše komunikacije vedno zaščitene pred prisluškovanjem. Podobna aplikacija za Android je tudi Signal Private Messenger.

Tor Project – tri aplikacije (brezplačne)

Eno izmed trenutno najboljših zaščit na spletu predstavljajo sistemi za anonimizacijo. Gre za sisteme oziroma anonimne zastopniške programe (ang. »anonymous proxy«), ki predstavljajo vmesnik med uporabnikom in obiskano spletno stranjo oziroma storitvijo. S tem se prikrije identiteta uporabnikov spleta in posledično zagotovi anonimnost. Med sodobnejše sisteme za anonimizacijo na spletu štejemo predvsem anonimizacijsko omrežje Tor. Za Android pa so na voljo kar tri aplikacije, ki jih lahko uporabljate brezplačno, in sicer Orbot: Proxy with Tor, Orfox: Tor Browser for Android ter OONI Probe.

TunnelBear VPN (brezplačna / 7,99 dolarja na mesec / 44,99 dolarja na leto)

Storitve VPN (navidezna zasebna omrežja) ne le prikrijejo vašo identiteto, ampak vam zagotavljajo tudi varnejšo povezavo z internetom (na primer v spletnih kavarnah). Poleg tega vam povezava VPN omogoča dostop do spletnih mest in vsebin, ki so sicer geolokacijsko zaklenjene. Obstaja namreč kar nekaj spletnih mest, ki uporabljajo geografsko zaklepanje, saj s tem skušajo preprečiti dostop obiskovalcem iz določenih držav. Eden boljših programov VPN za Androidne naprave je TunnelBear, ki je zelo zelo preprost za uporabo. Pri brezplačni različici je njegova uporaba omejena na 500 megabajtov prenosa podatkov, če potrebujete več, pa boste morali skleniti mesečno ali letno naročnino.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,