Telefoni
05.09.2016 13:05
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 najboljših futurističnih telefonov, zaradi katerih boste ostali brez besed!

1. Nokia E-Cu
1. Nokia E-Cu

Tehnologija na področju pametnih mobilnih telefonov je v zadnjih nekaj letih močno napredovala, čeprav česa revolucionarnega nismo videli. Telefoni so danes namreč opremljeni z boljšimi digitalnimi fotoaparati, več pomnilnika in hitrejšimi procesorji, na inovativnosti, ki bi izboljšale uporabo danes nepogrešljivih mobilnih naprav, pa še vedno čakamo. Kot na primer na tehnologijo podjetja Nokia, ki je obljubljala polnjenje pametnega telefona med nošenjem v žepu ali na pametni mobilni telefon, ki naj bi bil v celoti razgradljiv. V nadaljevanju si poglejmo šest najboljših futurističnih pametnih mobilnih telefonov, ki bi jih marsikdo izmed nas nedvomno sprejel z odprtimi rokami.


1. Nokia E-Cu

Konec leta 2010 je podjetje Nokia predstavilo koncept mobilnega telefona, ki naj bi za vedno odpravil težavo z avtonomijo delovanja nepogrešljivih mobilnih naprav. Telefon Nokia E-Cu naj bi bil namreč opremljen z bakrenim ohišjem in toplotnim generatorjem. Ta bi v realnem času »pretvarjal« tako telesno temperaturo kot druge vire toplote v dragoceno električno energijo. S tem bi se posledično doseglo občutno daljšo avtonomijo delovanja mobilnega telefona. Žal je ta telefon ostal le pri idejni zasnovi.

2. PhoneBloks

Pred nekaj leti je podjetje PhoneBloks pripravilo koncept modularnega pametnega mobilnega telefona, ki so ga doslej poskušala »kopirati« že številna podjetja. Pametni mobilni telefon PhoneBloks so odlikovale strojne komponente, ki so bile medsebojno ločene in jih je bilo mogoče hitro zamenjati, kot na primer zaslon, digitalni fotoaparat, bliskavica, procesor, grafična kartica, sistemski pomnilnik, baterija, zvočnik in še mnogo več. Na ta način bi lahko pametni mobilni telefon kadarkoli nadgradili z zmogljivejšimi komponentami ali prilagodili svojim potrebam. Zamenjava strojnih komponent je bila enostavna, za izvedbo celotnega postopka pa je zadostoval zgolj en izvijač.

3. Kyocera Digno Rafre

Pameti mobilni telefon Kyocera Digno Rafre bi bil zagotovo pisan na kožo tistim, ki ljubijo čistočo in se zavedajo, da se na površini telefona nahajajo številni zdravju škodljivi mikroorganizmi. Ta telefon namreč ni le vodoodporen, ampak ga lahko brez bojazni očistimo celo z običajno milnico in pod tekočo vodo. Pametni mobilni telefon lahko brez bojazni z milnico in tekočo umijemo več kot 700-krat, tako da bo mobilnik skozi njegovo celotno življenjsko obdobje čist in le z malo zdravju nevarnih bakterij. Če bi ta koncept sprejeli tudi drugi proizvajalci pametnih mobilnih telefonov, bi bil svet nedvomno lepši.

4. O2 Recycle

Pametni mobilni telefon O2 Recycle so pripravili zanesenjaki združenja Rugby Football Union, njegova posebnost pa je v tem, da se sestavljen iz komponent, ki se povsem razgradijo ob stiku z zemljo in vodo. Oblikovalec Sean Miles iz družbe DesignWorks je za oblikovanje zelenega telefona potreboval kar 240 ur, pri čemer je za ohišje telefona uporabil kar sveže pokošeno travo. Rezultat poskusa je bil povsem ekološki in zdravju neškodljiv mobilni telefon, katerega ohišje se je povsem zlilo s travnato površino.

5. Samsungov upogljivi pametni mobilni telefon

Pri podjetju Samsung so že leta 2011 predstavili koncept pametnega mobilnega telefona, ki naj bi za vedno spremenil način uporabe tovrstnih naprav. Opremljen je bil z upogljivim zaslonom OLED, ki naj bi ga bilo mogoče zvijati in prepogibati brez bojazni, da bi se pri tem poškodoval. Čeprav so pri podjetju Samsung obljubili, da bo upogljivi pametni mobilni telefon naprodaj že leta 2012, bo nanj potreba počakati še kako leto dni, saj trenutna tehnologija še ni dovolj napredna za izdelavo tovrstnih naprav.

6. Nokia Remade

Podjetje Nokia se je že leta 2008 zavedalo, da mobilni telefoni predstavljajo veliko obremenitev za okolje in zanje gre precejšni del naravnih virov. Zaradi tega je leta 2008 pripravilo koncept ekološkega pametnega mobilnega telefona, ki je bil izdelan iz aluminijastih pločevink, plastenk in odpadnih avtomobilskih pnevmatik. Poleg tega je podjetje Nokia s konceptom mobilnega telefona Nokia Remade zmanjšalo emisije toplogrednih plinov ter pripravilo zaslonsko tehnologijo, ki zmanjšuje porabo električne energije in s tem posledično podaljšuje življenjsko dobo nepogrešljivih mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več