Telefoni
13.05.2019 07:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija, ki gibalno oviranim osebam olajša potovanja

Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo.
Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo.

Zahvaljujoč razcvetu aplikacij za pametne telefone, so potovanja enostavnejša kot kadarkoli. Skorajda kjerkoli in kadarkoli lahko v le nekaj potezah opravimo vse faze načrtovanja izleta – od nakupa vozovnic do rezervacije prenočišča. In ko končno prispemo na izbrano destinacijo, se lahko ves čas orientiramo s pomočjo ene od številnih navigacij. Redko pa opazimo, da bi potovalne aplikacije opozarjale na ovire, ki lahko gibalno oviranim osebam resno otežijo potovanje.

Ocenjevanje na podlagi dostopnosti za invalide

To želi zdaj spremeniti irska razvojna ekipa na čelu z idejnim vodjo Mattom McCannom, ki že od rojstva trpi za cerebralno paralizo. Matt je na idejo o namenski aplikacji prišel, ko je pred leti ob prihodu v hotel hitro opazil, da ta še zdaleč ni prijazen invalidom, kot se je oglaševal na spletu. Rešitev nosi ime Access Earth, avtorji pa upajo, da bo sčasoma postala nadomestek Googlovim zemljevidom, s katerim bi se uporabniki izognili prav takšnim neprijetnostim, ki na potovanjih vse prepogosto doletijo hendikepirane osebe.

Aplikacija namreč omogoča ocenjevanje prenočišč, restavracij, trgovin in znamenitosti na podlagi dostopnosti za invalide. V ozadju zemljevida se skrivata odprtokodni rešitvi OpenStreetMap in Mapbox, zato je vanj vključeno lepo število pomembnih lokacij. Žal pa je seznam objektov, ki že imajo podatke o dostopnosti, trenutno še precej skop, zlasti za Slovenijo in okolico. Toda ker informacije o dostopnosti lahko dodaja vsak registriran uporabnik, bo število popisanih lokacij najbrž redno naraščalo.

Pri tem pridejo v poštev faktorji, kot so: parkirišče za invalide, prilagojenost kopalnic in stranišč, širok vhod ter drugi. Če uporabnik zgolj potrebuje informacije za določeno destinacijo, pa je stavbe na zemljevidu po vseh teh kriterijih možno enostavno filtrirati.

Access Earth je na voljo brezplačno v trgovinah Google Play in App Store ali kar preko brskalnika na povezavi: https://access.earth. Poslanstvo mlade irske ekipe je vsekakor občudovanja vredno, zato si želimo, da bi se aplikacija čimhitreje uveljavila in da bomo v prihodnosti videli še več rešitev, ki bi gibalno oviranim osebam oljašale potovanja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več