Telefoni
05.04.2018 11:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je brezžično polnjenje škodljivo za baterije?

Je brezžično polnjenje škodljivo za baterije?
Je brezžično polnjenje škodljivo za baterije?

Marsikateri uporabnik mobilne telefonije se poslužuje brezžičnega polnjenja svojega pametnega telefona, ker je enostavneje, kot iskati kabel in ga vsakič znova priključiti. Pa je takšno polnjenje varno za baterijo?


Težava se ne pojavi samo pri porabi baterije, temveč tudi pri izgubah. Tako je na primer brezžično polnjenje lahko izkoriščeno do maksimalnega potenciala, katerega se doseže že pri samo 60 %. Poenostavljeno, to pomeni, da je pri brezžičnem oziroma induktivnem polnjenjenju samo okrog 60 % energije pretvorjeno v uporabno energijo, ki jo lahko naprava izkoristi za polnjenje notranje baterije, ostalih 40 % pa se pozna kot toplota in odvečno elektro-magnetno sevanje.

Pri induktivnem polnjenju namreč polnilec s pomočjo navitja tuljave oddaja elektromagnetne impulze, ki se nato uskladijo z navito tuljavo v pametnem telefonu. Celotna stvar deluje na tako preprost princip.

Težave pa se pojavijo predvsem pri izkoriščenju tega potenciala. Namreč, ko napravo polnimo induktivno, polnilec oddaja elektromagnetne impulze v vse strani in ne samo tam, kjer je tudi sprejemna tuljava. To povzroči že nekaj izgub. Druga težava pa je predvsem pretvorba energije. Namreč, tukaj, pa kot stranski učinek nastanejo velike količine toplote, katere samo pripomorejo k povečani porabi električne energije.

Sedaj, če je induktivno polnjenje nevarno za baterije ni tako relativno vprašanje, saj če pri takšnem polnjenju nastane odvečna toplota, to seveda pomeni, da ta toplota tudi škodi sami notranji bateriji, kar posledično zmanjšuje njeno življenjsko dobo.

Če že sama odvečna toplota ni težava, pa pomislimo tudi na dejstvo, da je takšno polnjenje lahko tudi do 50 % počasnejše kot samo s kablom.

Izgube so tako tudi do 50 % večje, kot pri navadnem polnjenju s kablom. Kot zanimivo dejstvo, če bi vsi uporabniki polnili svoje naprave preko induktivnega polnjenja, bi na svetu potrebovali več ducat novih elektrarn, da bi pokrile samo izgube, katere nastanejo pri takšnem polnjenju.

Če je le možno, se zato poslužujmo klasičnega polnjenja, preko kabla, saj ne samo da bomo na dolgi rok privarčevali par evrov, temveč bomo tudi baterijo hitreje napolnili.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več