Telefoni
18.01.2018 08:06
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je to najnevarnejša zlonamerna koda za Android doslej?

Delovanje zlonamerne programske kode Skygofree je prikrito.
Delovanje zlonamerne programske kode Skygofree je prikrito.

Največja težava uporabnikov telefonov in tablic z Androidom so nedvomno škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. Novo nevarno zlonamerno kodo pa so tokrat razkrili varnostni strokovnjaki podjetja Kaspersky Labs. Gre za vohunsko programsko opremo Skygofree, ki uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov sicer ogroža že vse od leta 2014.

Delovanje zlonamerne programske kode Skygofree je vse prej kot nedolžno, saj lahko nepridipravi prek nje aktivirajo zvočno prisluškovanje, pridobijo prijavne podatke za spletne storitve, kot je na primer WhatsApp, in celo povežejo okuženo napravo z brezžičnim omrežjem, ki ga sami nadzirajo. Varnostni strokovnjaki podjetja Kaspersky Labs povezujejo to vohunsko programsko opremo z italijanskim podjetjem Negg, ki je specializirano v izdelavi namenskih programskih oprem in orodij za vdiranje v mobilne naprave.

Ko je enkrat zlonamerna programska oprema nameščena, jo je zelo težko odstraniti, saj je njeno delovanje prikrito. Za večjo varnost pa vam priporočamo, da nanje nameščate zgolj programe, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo. Poleg tega se na pametnih mobilnih telefonih Android izogibajte uporabi t. i. upravljavskih oziroma “root” pravic ter imejte nameščeno in aktivirano ustrezno celovito protivirusno zaščito.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več