Telefoni
02.02.2017 09:19
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj narediti, ko mobilni napravi zmanjkuje prostora?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ko se odločamo za nakup novega pametnega mobilnega telefona, so strojne specifikacije pogosto tiste, ki nas prepričajo v nakup. Med pomembnejšimi strojnimi specifikacijami izstopajo predvsem velikost zaslona, kapaciteta baterije, zmogljivost procesorja in kapaciteta vgrajenega pomnilnika za shranjevanje podatkov. Največji »kamen spotike« predstavlja predvsem vgrajeni pomnilnik, saj je razpoložljivost slednjega pogosto precej manjša, kot ga oglašujejo proizvajalci mobilnikov.

Ker fotografije, glasba in filmski posnetki zaradi visoke kakovosti in ločljivosti zavzamejo veliko prostora, se lahko kaj hitro zgodi, da ostanemo brez njega. To še posebno drži za tiste uporabnike, ki razpolagajo s pametnimi mobilnimi telefoni brez možnosti razširitve pomnilnika. V nadaljevanju si poglejmo nekaj možnosti, kako lahko pridobimo nekaj razpoložljivega prostora na pametnih mobilnih telefonih Android, ti nasveti pa so deloma uporabni tudi za Applove mobilne naprave.

Varnostno shranjevanje fotografij v oblak

Če pametni mobilni telefon uporabljamo v vlogi digitalnega fotoaparata se lahko kaj hitro zgodi, da bomo ostali brez razpoložljivega pomnilnika. V tem primeru nam bo prišla v poštev Googlova aplikacija Google Photos. Ta nam omogoča, da v oblak shranimo neomejeno število fotografij, pod pogojem, da so te manjše od 16 megabajtov. V nasprotnem primeru pa je razpoložljiv prostor omejen na 15 gigabajtov, seveda pa lahko kadarkoli dokupimo dodaten prostor. To možnost vključimo tako, da kliknemo na tri vodoravne črtice zgoraj levo in kliknemo na »Nastavitve«, kjer vključimo možnost »Varnostno kopiranje in sinhroniziranje« ter izberemo velikost za prenos. Pri tem seveda bodimo pozorni na to, da smo priključeni na brezžično omrežje Wi-Fi.

Brisanje odvečnih aplikacij

Nesporno dejstvo je, da sodobne aplikacije porabijo veliko prostora, še posebno ko gre za mobilne igre, saj te lahko zasedejo tudi več gigabajtov prostora. Če pametni mobilni telefon nima na voljo pomnilniške kartice ali ne omogoča shranjevanje aplikacij nanj, nam ne bo preostalo drugega, kot da odstranimo prav vse aplikacije, ki jih ne potrebujemo. Da pa bi lahko ugotovili aplikacije, ki zasedejo največ prostora, pa moramo klikniti na »Nastavitve«, »Shramba«, »Zaseden prostor« in »Aplikacije«. Pokaže se nam seznam aplikacij, pri čemer je tista, ki zasede največ prostora, na vrhu. Aplikacijo odstranimo tako, da kliknemo nanjo in izberemo možnost odstrani.

Uporaba namenskih aplikacij

Če vam odstranjevanje aplikacij in čiščenje »nesnage« ne gre ravno dobro od rok, vam priporočamo uporabo namenskih programskih oprem, ki bodo delo opravile za vas. Med najbolj priljubljenimi tovrstnimi aplikacijami za Android pa je CCleaner. S pomočjo mobilne različice programa CCleaner lahko „očistimo“ zgodovino klicev, začasni pomnilnik, sistemski pomnilnik, nameščeno mobilno programsko opremo in še mnogo več. Zelo verjetno je, da vsi shranjeni podatki niso ključnega pomena za naš obstoj, zato jih lahko brez strahu izbrišemo. Novost je za nameček nadvse enostavna za uporabo, saj je opremljena z izjemno všečnim in inovativnim grafičnim vmesnikom.

Namenski pomnilniški ključi

Ker dostop do svetovnega spleta ni vedno mogoč in ker vseh podatkov pač ne moremo ravno izbrisati, si tu lahko pomagamo z namenskim pomnilniškim ključem. Tu gre za posebne pomnilniške ključe, ki jih lahko uporabljamo tako na osebnem računalniku kot pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnik Android (na primer SanDisk Ultra Dual USB Drive 3.0). Tega le priključimo na mobilno napravo Android, ta pa jo zazna kot zunanjo pomnilniško kartico.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več