Telefoni
03.02.2012 15:11
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Primerjava petih velikih pametnih telefonov

Samsung Galaxy Nexus
Samsung Galaxy Nexus

Proizvajalci mobilnih telefonov nas skoraj dnevno bombardirajo z novimi mobilnimi telefoni. Potrošniki so zato ob nakupu novega mobilnega telefona postavljeni v precej neugoden položaj, saj med tolikimi modeli izbrati najboljšega ni lahka naloga. V uredništvu smo se zato odločili, da naredimo manjšo primerjavo nekaterih trenutno najboljših mobilnih telefonov. V primerjavi smo sicer izpustili Samsung Galaxy S II, ki je še vedno eden boljših pametnih mobilnih telefonov, pa čeprav je minilo že skoraj deset mesecev od njegovega prihoda na trg. Razlog za to, da smo ga izpustili, tiči v tem, da je Samsung nedavno poslal na trg en še bolj dodelan mobilnik.

Da bi ugodili različnim okusom, smo v primerjavo vzeli mobilnike petih različnih podjetij. Od vsakega podjetja smo vzeli po en aktualen in kakovosten model, ki se ga lahko kupi tudi pri nas. V primerjavo smo tako vzeli mobilnike Apple iPhone 4S, HTC Sensation XL, Sony Ericsson Xperia arc S, Samsung Galaxy Nexus ter Nokia E7.

ZMOGLJIVOST:

Izmed vseh je po strojni moči zagotovo najboljši Galaxy Nexus, saj se lahko pohvali z dvojedrnim 1,2-gigaherčnim procesorjem Cortex A9, grafičnim čipom PowerVR SGX540 ter gigabajtom RAM pomnilnika. Takoj za njim lahko uvrstimo iPhone 4S, ki premore gigaherčni dvojedrni procesor Cortex A9, grafični čip PowerVR SGX543MP2 ter 512 megabajtov RAM pomnilnika. Ostala trojica je že precej manj zmogljiva, saj nihče izmed njih nima dvojedrnega procesorja. Sensation XL ima 1,5-gigaherčni procesor Scorpion, grafični čip Adreno 205 ter 768 megabajtov RAM pomnilnika, Xperia arc S ima 1,4-gigaherčni procesor Scorpion, grafični čip Adreno 205 ter 512 megabajtov RAM pomnilnika, E7 pa premore le 680-megaherčni procesor ARM 11, grafični čip Broadcom BCM2727 ter 256 megabajtov RAM pomnilnika.

ZMAGOVALEC: Galaxy Nexus

PORAŽENEC: E7

SHRANJEVANJE PODATKOV:

Izmed peterice iPhone 4S omogoča največ prostora za shranjevanje podatkov. Na voljo je namreč v 16, 32 ter 64-gigabajtni različici. Dodatne reže za spominske kartice ne omogoča. “Gola” Xperia arc S sicer omogoča le gigabajt spomina, a kupci ob nakupu prejmejo tudi 8-gigabajtno microSD kartico. V mobilnik sicer lahko vgradijo do 32 gigabajtov veliko microSD kartico. Galaxy Nexus je kupcem na voljo v 16 in 32-gigabajtni izvedbi, reže za spominske kartice pa nima. Najslabša med vsemi sta E7 ter Sensation XL, ki premoreta 16 gigabajtov spomina. Tudi onadva ne ponujata reže za spominske kartice. Več prostora še posebej pogrešamo pri Sensationu XL, kajti ta mobilnik je zahvaljujoč zvokovnemu sistemu Beats namenjen predvsem vsem tistim, ki na svojem mobilniku radi poslušajo glasbo. Glasbeni navdušenci bodo omenjenih 16 gigabajtov še prehitro zapolnili.

ZMAGOVALEC: iPhone 4S

PORAŽENCA: E7 in Sensation XL

ZASLON:

Najbolj kvalitetno sliko ponujata Galaxy Nexus ter iPhone 4S, le da je velikost zaslona pri prvem občutno večja. Galaxy Nexus ima namreč vgrajen kar 4,65-palčni (11,8 centimetra) zaslon, velikost zaslona pri iPhonu 4S pa znaša le 3,5-palca (8,9 centimetra). Resolucija zaslona pri Galaxy Nexusu je 720 x 1.280 (316 pik na palec), pri iPhonu 4S pa 640 x 960 (330 pik na palec). Zasloni pri ostalih so po kvaliteti že precej slabši, kljub temu pa še vedno dovolj kakovostni, da bo z njimi zadovoljna velika večina bodočih kupcev. Xperia arc S ima 4,2-palčni (10,7 cenitmetra) zaslon z resolucijo 480 x 854 (233 pik na palec), Sensation XL 4,7-palčnega (11,9 centimetra) z resolucijo 480 x 800 (199 pik na palec), E7 pa 4-palčnega (10,2 centimetra) z resolucijo 360 x 640 (184 pik na palec).

ZMAGOVALEC: Galaxy Nexus

PORAŽENEC: E7

KAMERA:

Vsi mobilniki razen Galaxy Nexusa imajo vgrajeno kamero z osmimi megapiksli, kamera pri Galaxy Nexusu pa premore pet megapikslov. Vseh pet mobilnih telefonov premore dovolj kakovostne kamere, da bodo zadovoljile manj ter srednje zahtevne uporabnike, tisti bolj zahtevni pa ne bodo zadovoljni z vsako izmed njih. Po primerjavi kakovosti vseh kamer lahko rečemo, da se v tem segmentu najslabše izkaže Sensation XL, najbolje pa iPhone 4S.

ZMAGOVALEC iPhone 4S

PORAŽENEC: Sensation XL

OPERACIJSKI SISTEM:

Dejstvo je, da operacijski sistem Symbian že nekaj časa ne more slediti operacijskima sistemoma Android ter iOS, tako da v tem segmentu ni bilo težko izbrati najslabšega. Edini med peterico, ki ima Symbian, natančneje Symbian^3, je E7. Omenjeno verzijo operacijskega sistema bodo kupci tega mobilnika lahko nadgradili tudi na novejšo, poimenovano kot Nokia Belle. Na ostalih mobilnikih najdemo bodisi iOS bodisi Android. Galaxy Nexus ima naložen Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), Xperia arc S Android 2.3.4 (Gingerbread), Sensation XL Android 2.3 (Gingerbread), iPhone 4S pa iOS 5. Izbrati najboljšega je bila večja težava, vendar gre pri odločanju med iOS-om ter Androidom naš glas vseeno k Androidu. Za zmagovalca tako lahko okronamo Galaxy Nexus, ki premore Android 4.0. Nadgradnjo na ta operacijski sistem naj bi bila v prihodnosti omogočena tudi za Xperio Arc S, do takrat pa se morajo uporabniki tega mobilnika zadovoljiti z nekoliko starejšo verzijo.

ZMAGOVALEC: Galaxy Nexus

PORAŽENEC: E7

CENA:

Noben izmed naštetih mobilnikov ni poceni. Cena je seveda močno odvisna od tega, s kakšnim naročniškim paketom ga kupimo. Mi smo si zato pogledali, po kakšni ceni brez vezave posamezen mobilnik ponujata naša največja mobilna operaterja Mobitel in Simobil.

E7 – Mobitel ga ne prodaja, Simobil 649 €

iPhone 4S – Mobitel ga ne prodaja, Simobil 627 €

Sensation XL – Mobitel 594 €, Simobil 619 €

Galaxy Nexus – Mobitel 611 €, Simobil 559 €

Xperia arc S – Mobitel 514 €, Simobil 445 €

ZMAGOVALEC: Xperia arc S

PORAŽENEC: E7

KONČNA ODLOČITEV:

Če potegnemo črto, bi bil izmed vseh mobilnih telefonov naš prvi izbor Galaxy Nexus. Pri njem nas še posebej navdušujeta izredno velik in kakovosten zaslon ter hiter procesor. Zelo dober izbor sta tudi iPhone 4S ter Xperia arc S. Prvi navdušuje s svojim govornim sistemom Siri, s katerim ga lahko upravljamo, ter izredno ostro sliko, Xperia arc S pa s svojo vsestranskostjo. Če želite vaš mobilnik uporabljati za multimedijske vsebine, pri čemer bi še posebej izpostavili poslušanje glasbe, potem je najboljša izbira Sensation XL. Njegov zvokovni sistem Beats namreč kvaliteto zvoka pri mobilnih telefonih postavlja na novo raven. Najslabši izmed peterice je E7, a tudi ta lahko pride še kako prav določenemu krogu uporabnikov. S tem mislimo še posebej na tiste, ki dnevno napišejo veliko sporočil. Njegova fizična QWERTY tipkovnica bo tem uporabnikom prišla zelo prav.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50