Telefoni
12.09.2018 20:45
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple predstavil novi iPhone: Evolucija ali revolucija?

..Apple je v okviru težko pričakovane konference poleg pametne ročne ure Apple Watch Series 4 pričakovano predstavil tudi nove pametne mobilne telefone iPhone, ki so bili seveda glavna zvezda predstavitve. Novi Applovi telefoni se imenujejo iPhone XS, iPhone XS Max in iPhone XR..
Apple predstavil novi iPhone: Evolucija ali revolucija?
Apple predstavil novi iPhone: Evolucija ali revolucija?

iPhone XS

iPhone XS je opremljen z zaslonom, ki pokriva skorajda celotno sprednjo stranico telefona, kar pomeni, da je Applu s tem uspelo zadržati kompaktno obliko telefona. Na voljo bo v zlati, srebrni in temno sivi barvi ter je seveda odporen na vodo in prah, saj je združljiv s standardom IP68. Za prikazovanje slik so se pri Applu odločili za zaslon Super Retina s 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo in ločljivostjo 2,436 x 1.125 slikovnih točk, kar pomeni, da gostota izrisa slik znaša kar 458 točk na palec oziroma 2,7 milijonov slikovnih točk.

iPhone XS Max

iPhone XS Max je seveda opremljen z večjim zaslonom, ki se lahko pohvali s kar 16,6-centimetrsko oziroma 6,5-palčno diagonalo in ločljivostjo 2.688 x 1.242 slikovnih točk, gostota izrisa slik pa znaša 458 točk na palec oziroma 3,3 milijone slikovnih točk. To je hkrati iPhone z največjim zaslonom doslej, ki je večji od skorajda celotne konkurence. Na vrhu zaslona se seveda nahaja reža, znotraj katere najdemo vse senzorje in seveda sprednjo kamero. Za poganjanje operacijskega sistema iOS in programske opreme skrbi povsem novi procesor A12 Bionic, ki je hkrati tudi prvi Applov procesor, izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Za preračunavanje podatkov je namreč na voljo šest procesorskih jeder, grafičnim vsebinam pa so kos štiri grafična jedra. Procesor A12 Bionic je seveda opremljen tudi z umetno inteligenco, zato bo kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

iPhone XR

Telefon iPhone XR je namenjen nekoliko manj zahtevnim uporabnikom in bo na voljo v več barvnih odtenkih (bel, črn, moder, koralen in rumen), zato bodo kupci zlahka našli tistega, ki jim bo povsem ustrezal. Opremljen je z aluminijastim ohišjem ter razpolaga z zaslonom s 15,5-centimetrsko oziroma 6,1-palčno diagonalo in ločljivostjo 1.792 x 828 slikovnih točk. iPhone XR nima na voljo klasičnega gumba domov, a podpira vključitev zaslona telefona z dvojnim klikom. Čeprav gre za nekoliko cenejši model, v njem še vedno najdemo zmogljiv mobilni procesor A12 Bionic. Za zajem videoposnetkov je na voljo en fotoaparat ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk. Telefon pa bo prav tako razpolagal z mobilnim operacijskim sistemom iOS 12.

Kaj še prinašata iPhone XS in iPhone XS Max?

Zaslon s tehnologijo HDR

Zaslona novih pametnih mobilnih telefonov iPhone podpirata napredno zaslonsko tehnologijo HDR (High Dynamic Range). Ta uporabnikom mobilnih naprav prinaša bolj kakovostni prikaz videoposnetkov, saj ta v zelo temnih in zelo svetlih območjih slike omogoča prikaz večjega števila podrobnosti. S tem bo gledanje videoposnetkov in igranje iger postalo še prijetnejše.

Boljši fotoaparat

Precejšnjih izboljšav je bil seveda deležen tudi fotoaparat. Ta je opremljen z dvema kakovostnima tipaloma z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk, na sprednji strani pa je na voljo fotoaparat ločljivosti sedem milijonov slikovnih točk, ki je kar dvakrat hitrejši v primerjavi s kamero na zdajšnjih telefonih iPhone. Oba pričakovano podpirata tehnologijo HDR v načinu snemanja.

Daljša avtonomija delovanja

Zmogljivejša baterija pri modelu iPhone XS zagotavlja do 30 minut daljšo avtonomijo kot pri modelu iPhone X, baterija pri modelu iPhone XS pa zagotavlja do eno uro in pol daljšo avtonomijo pri običajni uporabi.

Navidezna telefonska kartica

Novinca za nameček omogočata uporabo dveh telefonskih kartic in sicer eno klasično v fizični obliki in eno navidezno. Vgrajena kartica SIM bo zagotovila popolno neodvisnost od ponudnikov mobilnih storitev. Zamenjava vgrajene oziroma navidezne telefonske kartice SIM namreč ni mogoča, kar bo ponudnike po vsej verjetnosti posledično prisililo tudi v pocenitev nekaterih storitev. To pa za ponudnike storitev mobilne telefonije naj ne bi predstavljalo težave, saj je Applov SIM trenutno podprt v kar 180 državah širom sveta. Več informacij lahko preberete na naslovu https://www.apple.com/ipad/apple-sim/.

iOS 12

iPhone XS in iPhone XS Max bosta seveda naprodaj s prednameščenim operacijskim sistemom iOS 12, ki prinaša kar nekaj novosti. Novi iOS bo znatno hitrejši na novejših Applovih mobilnih napravah, saj bo optimiziran za delovanje v navezi z novejšimi procesorji, njegova hitrost pa bo v nekaterih primerih celo dvakrat večja. Novost bo še bolj združljiva s programi za grafično oblikovanje (na primer Adobe), dodatna podpora pa bo zagotovljena tudi za razširjeno resničnost. Vgrajena tehnologija ARKit 2 prinaša boljše sledenje obrazni mimiki, aplikacija Photos pa bo dobila možnost za “pametno” iskanje vsebine, ljudi, krajev, dogodkov in podobno. Med pomembnejšimi novostmi velja izpostaviti tudi prenovljeno digitalno asistentko Siri, ki jo bodo sedaj s pridom lahko koristili tudi drugi razvijalci programske opreme, in sicer z namenom izboljšanja same uporabniške izkušnje. Manjših izboljšav bodo deležne tudi mobilne aplikacije, kot so News, Books in Stocks, možnost »Do Not Disturb (During Bedtime)« pa bo zagotovila, da nas obvestila, prejeta ponoči, ne bodo prebudila. Aplikacija Screen Time pa bo uporabnikom prikazala tedenske preglede časa, porabljenega na mobilnem telefonu, in podrobne statistične podatke. S tem bomo natančno vedeli, kje »zapravimo« največ našega časa pri uporabni Applovih mobilnih naprav.

Dobavljivost in maloprodajne cene

iPhone XS in iPhone XS Max naj bi bila v Sloveniji na voljo že od 28. septembra dalje, uradni izid cenejšega iPhona XR pa je postavljen na mesec kasneje. Slednji bo na voljo z vgrajenim pomnilnikom kapacitete 64 gigabajtov, 128 gigabajtov in 256 gigabajtov, njegova cena pa se bo v Združenih državah Amerike začela pri 750 ameriških dolarjev oziroma preračunanih 644 evrih. Cena za naš trg še ni znana, se pa ugiba, da naj bi se začela pri okrog 750 evrih. Zmogljivejši model iPhone XS bo na voljo s pomnilnikom kapacitete 64 gigabajtov, 256 gigabajtov in 512 gigabajtov, za vstopni model pa bo v Združenih državah Amerike treba odšteti 1.000 ameriških dolarjev oziroma preračunanih 860 evrov. V Evropi bo to seveda pomenilo okrog 1.000 evrov. Najzmogljivejši model iPhone XS Max bo na voljo v enakih različicah kot model iPhone XS, le da bo za vstopni model novosti v Združenih državah Amerike treba odšteti 1.100 dolarjev oziroma preračunanih 945 evrov, v Evropi pa okrog 1.100 evrov.

Apple Watch Series 4

Kot že omenjeno v uvodu, je Apple v okviru svojega velikega dogodka predstavil tudi novo serijo svojih pametnih ur. Nova ura Apple Watch Series 4 je opremljena z nekoliko večjim zaslonom (30 odstotkov) kot prejšnji modeli. Ohišje ure je kljub temu ostalo enako veliko kot pri tretji generaciji, kar je inženirjem seveda uspelo doseči z uporabo manjših stranskih robov. Novost bo uporabnikom na voljo v dveh velikostih, in sicer v 40-milimetrski in 44 milimetrski izvedbi. Vgrajeni zvočnik je za 50 odstotkov glasnejši, precejšnjih izboljšav pa je bil deležen tudi mikrofon. To pomeni, da bo nova Applova ura kot nalašč za opravljanje prostoročnih pogovorov. Ohišje ure izdelano iz keramike, steklo pa iz zelo odpornega safirja. Za tekoče delovanje mobilnega operacijskega sistema in nameščenih aplikacij skrbita 64-bitni dvojedrni procesor ter zmogljiva grafična kartica, ki sta plod znanja Applovih inženirjev. Ura je sicer opremljena še z merilnikom pospeška in žiroskopom, ki lahko zaznata tudi neželene padce, ura pa je pri tem zmožna tudi samodejno poklicati na pomoč.

Precejšnjih izboljšav je bil deležen tudi merilec srčnih utripov, ki nas bo pri športu opozarjal, če bomo prekoračili spodnjo ali pa zgornjo mejo, hkrati pa lahko celo prikaže krivuljo bitja srca. Slednja bo zagotovo prišla prav vsem, ki sicer imajo težavo s srcem, vsi ti podatki pa so seveda šifrirani. Boljša pa je tudi baterija, saj ta sedaj zagotavlja do 18 ur delovanja, kar pomeni, da nam je tekom dneva ne bo treba polniti.

Apple Watch Series 4 bo na voljo v treh različicah, in sicer v kovinsko sivi, črni in zlati barvi, na voljo pa bo seveda še posebna različica za športnike, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem Nike. Za nakup različice, opremljene z zgolj GPS povezavo bo v Združenih državah Amerike treba odšteti preračunanih 345 evrov (v Evropi okrog 400 evrov), za različico z mobilno povezavo 4G/LTE pa preračunih 430 evrov oziroma okrog 500 evrov v Evropi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več