Telefoni
03.11.2017 19:27
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začela se je prodaja najbolj vročega telefona letošnjega leta …

Začela se je prodaja najbolj vročega telefona letošnjega leta …
Začela se je prodaja najbolj vročega telefona letošnjega leta …

… in tudi že končala. Govora je seveda o najnovejšem Applovem pametnem mobilnem telefonu, iPhonu X. Pri slovenskih pooblaščenih prodajalcih (Telekom Slovenije, A1 Slovenija, trgovina EPL, trgovina iStore in trgovina iStyle) so ga začeli prodajati v petek ob 8. uri zjutraj, kljub njegovi visoki veni, ki celo presega povprečno slovensko neto plačo, pa končali že nekaj ur kasneje, ko so pošle vse zaloge.

Naše uredništvo je ob tej priložnosti obiskalo Telekomovo poslovalnico v Ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark. Tam smo bili priča pravi nakupovalni mrzlici, saj se je pred vrati trgovine trla množica ljudi, ki so prišli z upanjem, da dobijo enega najbolj pričakovanih pametnih telefonov zadnjega obdobja. Kot so nam povedali, so nekateri prišli pred (še zaprto) prodajno mesto že pred 5. uro zjutraj, s seboj pa so si prinesli tudi prenosne stolčke, da čakanje ne bi bilo tako naporno. Za lažje čakanje so sicer poskrbeli tudi organizatorji, ki so čakajočim postregli s sladkimi priboljški, vodo in sokom.

Prodajne količine iPhona X so bili zelo omejene, kar glede na preteklo Applovo politiko niti ni presenetljivo. Apple naj bi sicer za otvoritev prodaje, ki je v petek potekala po vsem svetu, namenil zgolj dva do tri milijone telefonov, kar je v primerjavi s povpraševanjem zelo malo. Kot smo uspeli izvedeti, pa naj bi nove pošiljke tudi k nam prišle že kmalu. Vsaj v teoriji. Prakso na koncu še vedno narekuje Apple, ki Slovenijo vidi kot manjši in s tem manj pomemben trg, kar posledično pomeni, da lahko nove zaloge telefonov pridejo k nam kasneje kot obljubljeno.

Zakaj takšna evforija?

Applovi izdelki že od nekdaj veljajo za zelo zaželene, saj jih je poleg funkcionalnosti in naprednih tehnologij, vedno odlikoval tudi zelo všečen videz. Nič drugače ni z novim iPhonom X, ki obeležuje verjetno največjo tehnološko prelomnico 21. stoletja, izid prvega iPhona. Ta je leta 2007, ko je ugledal luč dneva popolnoma spremenil način komunikacije med ljudmi in revolucionaliziral pomen mobilnih telefonov. Z njim so namreč postali resnično »pametni«, saj je prinesel povsem nov način upravljanja in aplikacije, ki jih danes uporabljamo za raznorazna opravila. S tem je telefon pravzaprav spremenil v pravi računalnik.

Apple se nadeja, da bo takšen sloves nekoč imel tudi iPhone X, zaradi česar mu je tudi prilepil tako visoko ceno (prek 1.000 evrov tudi v prosti prodaji). Najnovejši iPhone je opremljen s 14,7-centimetrskim oziroma 5,8-palčnim zaslonom OLED, ki se razprostira praktično prek celotne prednje ploskve, novim inteligentnim procesorjem A11 Bionic in izjemno dvojno kamero, ki zna v novem portretnem načinu simulirati profesionalno fotografsko osvetlitev. Poleg tega pa za odklepanje uporablja tudi novo funkcionalnost Face ID, ki sloni na prepoznavi obraza in nasleduje odklepanje prek čitalnika prstnih odtisov.

Glavne karakteristike telefona iPhone X

  • Zaslon: 14,7 cm (5,8 palcev), 1125 x 2436 slikovnih pik, 458 ppi, Super AMOLED, HDR10, Dolby Vision
  • Procesor: 6-jedrni A11 Bionic
  • Delovni pomnilnik: 3 GB
  • Vgrajeni spomin: 64/256 GB
  • Kamera: dvojna 12 MP (zaslonka f/1.8 in f/2.4), optična stabilizacija slike, 2x optična povečava, 4K-video
  • Senzorji: Face ID, merilnik pospeška, giroskop, barometer, kompas
  • Povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C
  • Operacijski sistem: iOS 11

Apple še nikoli tako uspešen

Z izidom novega iPhona X pa je sovpadlo tudi poročilo Appla o poslovnih rezultatih za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2017, ki je pokazalo, da je imel Apple v tem obdobju izjemno dobre poslovne rezultate. Poročilo je botorvalo precejšnjemu dvigu cene Applovih delnic, s tem pa tudi vrednosti podjetja, ki je za nekaj časa presegala 900 milijard ameriških dolarjev. Ta pa bi se lahko kmalu povzpela še više. Rezultati poročila namreč še ne vključujejo prodajnih številk iPhona X in če gre soditi po prvem dnevu, bodo te več kot odlične. To pa bi seveda lahko še dodatno dvignilo ceno delnic in vrednost podjetja Apple, ki si že zdaj lasti laskavi naziv najvrednejšega podjetja na svetu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več