Telefoni
21.02.2017 09:08
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je še vedno mogoče kupiti nove telefone z zastarelim Androidom?

Posodobitev mobilnih naprav Android je v veliki meri prepuščena milosti ali nemilosti proizvajalca mobilnih naprav ali ponudnika storitev mobilne telefonije.
Posodobitev mobilnih naprav Android je v veliki meri prepuščena milosti ali nemilosti proizvajalca mobilnih naprav ali ponudnika storitev mobilne telefonije.

Google je v začetku decembra 2016 za uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android pripravil prijetno presenečenje, saj je napovedal razpoložljivost nove različice svojega operacijskega sistema. Gre za mobilni operacijski sistem Android 7.1.1 Nougat, ki je namenjen vsem mobilnim napravam z Androidom, na proizvajalcih telefonov in tablic pa je odločitev, ali bodo integracijo opravili. Posodobljena platforma prinaša novo tipkovnico, ki omogoča iskanje in pošiljanje fotografij in animacij GIF brez potrebe, da bi zapuščali priljubljeno aplikacijo za neposredno sporočanje, vrsto novih smeškov ter napredno možnost, ki omogoča, da se s pritiskom na aplikacijo prikaže meni dodatnih možnosti.

Čeprav nove različice Androida uporabnikom prinašajo številne prednosti, se zanje odloči le malo proizvajalcev mobilnih naprav. Še slabše je za lastnike naprav, ki so bile izdelane pred predstavitvijo novega Androida, saj so te, z izjemo Googlovih lastnih naprav, le redko deležne posodobitve. Ampak zakaj je tako? Zakaj proizvajalci niso bolj dovzetni do podpore novim različicam Androida?


Glavna težava je v tem, da vsak novi Android od proizvajalcev mobilnih naprav zahteva številne prilagoditve, ki terjajo tako čas kot denar. Poleg tega lahko prihaja do programskih napak, ki marsikaterega uporabnika pošteno spravijo ob živce. Ker prilagoditev in preizkušanje novega Androida za proizvajalce pomeni le dodatno delo, izgubo denarja in dodatno tveganje, se za posodobitev enostavno ne odločijo. To velja tako za nove mobilne naprave iz nižjega cenovnega razreda, kot tiste, ki so na trgu prisotne že več mesecev. Z nekaj sreče lahko uporabniki teh naprav dobijo varnostne posodobitve, medtem ko do posodobitve z novim Androidom lahko mine celo leto od uradne predstavitve, ali pa je uporabniki preprosto sploh ne dobijo.

Če želite prejemati posodobitve operacijskega sistema Android na enak način, kot uporabniki Applovih naprav, vam ne preostane drugega, kot da kupite Googlove mobilne naprave. V nasproten primeru boste pač prepuščeni milosti ali nemilosti proizvajalca, oziroma ponudnika storitev mobilne telefonije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več