Telefoni
11.06.2018 19:52

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Google Duplex?

Kaj je Google Duplex?
Kaj je Google Duplex?

Med Googlovo tradicionalno razvijalsko konferenco je tehnološki gigant iz Silicijeve doline predstavil Google Duplex. Novo tehnologijo, ki je vse od prve omembe požela veliko zanimanja, določene ljudi je mogoče celo prestrašila, druge zmotila zaradi vprašanj glede zasebnosti, spet tretje navdušila. Sami presodite, v katero skupine bi se uvrstili.

Medtem ko vsi nestrpno čakamo na dodatne informacije glede nove Googlove tehnologije, poleg tega pa si želimo tehnologijo dejansko videti v akciji, si poglejmo kaj je do tega trenutka v resnici znanega o novi fascinantni tehnologiji. Naj že takoj na začetku povemo, da ne bo sposobna poklicati naše mame namesto nas in voditi pogovor namesto nas. Vsaj ne za zdaj!

Kaj je Duplex?

Google Duplex je tehnologija, ki stoji za novo lastnostjo asistenta Google Assistant. Če se spomnite smo pred kratkim pisali o tem, kaj vse nam pripravlja novi operacijski sistem Android P in med temi novostmi se je seveda znašel tudi Googlov asisten, ki bo odslej še boljši in zmoglivejši. Duplex je popolnoma avtomatizirani sistem, ki v našem imenu opravlja klice in to z bolj človeškim glasom kot do zdaj, ko smo pri tovrstnih asistentih navajeni bolj robotskega glasu.

Poleg tega je Duplex sposoben razumeti “kompleksne stavke”, hitrejši govor in dolge izjave. Tako pravijo pri Googlu in to so potrdili tudi analitiki, ki na dnevni ravni spremljajo razvoj dotične tehnologije.

Za vse tiste, ki vas nekoliko bolj podrobno zanima tehnično ozadje Google Duplex sistema, boste morali za podrobnosti še nekoliko počakati. Prav tako pa so pri Googlu obljubili, da bodo kmalu praktično prikazali, kako deluje njihova nova tehnologija.

Česa je Duplex sposoben?

Ko bo Google Duplex na voljo v beta verziji operacijskega sistema Android P, bomo s to tehnologijo lahko naredili dve ključni stvari: se dogovorili za termin pri frizerju in rezervirali mizo v restavraciji. Seveda tukaj mislimo na takšne in podobne naloge, ki naj bi jih bila tehnologija vsaj v začetni fazi sposobna izvesti namesto nas.

Tukaj lahko dodamo še urejanje sestankov, vendar bo to možno samo v primeru, če obe strani podpirata tehnologijo Google Duplex. Ta bo namesto nas poklical neko podjetja in uredil ustrezen termin. Verjetno si težko predstavljamo, da to v praksi zaživi, vendar pri Googlu obljubljajo, da bo tehnologija delovala brezhibno.

Kako uporabljati Google Duplex?

Kot smo že omenili nekih globokih podrobnosti glede delovanja tehnologije še nimamo, je pa znano, da bo proces uporabe zgledal nekako tako, da bomo asistentu Google Assistant rekli: “Call XYZ restaurant and make a reservation for four people Friday night at 7.” (Pokliči XYZ restavracijo in rezerviraj mizo za 4 v petek ob 19.00).

Od te točke naprej bosta Google Assistant in Google Duplex izvedla klic, govorila s komerkoli, ki se oglasi in dodala rezervacijo v vaš koledar. Sliši si precej preprosto kajne? V praksi je to precej težje spraviti v fazo realizacije.

Je tehnologija malce … strašljiva?

Mogoče res, ampak a ni vsaka tehnologija vsaj na začetku manjši šok za uporabnike? Sama ideja, da ne vemo, ali govorimo z računalnikom ali resnično osebo, je precej strašljiva. Kljub temu pa naj vas malo pomirimo, saj bo Google vsakogar na drugi strani linije obvestil, da klic izvaja Google Assistant ali Google Duplex. Tukaj gre seveda za vprašanje transparentnosti in zadnja stvar, ki si jo Google želi je, da bi ga kdo obtožil kakršnekoli kršitve.

Kdaj lahko začnem uporabljati Google Duplex?

Google je v sklopu razvijalske konference I/O potrdil, da Duplex del njihovega asistenta lahko pričakujemo v prihajajočih se tednih kot beta verzija novega operacijskega sistema. O dodatnih omejitvah in potencialni kompatibilnosti pa za zdaj ni informacij. Kot vse kaže bi lahko na naših Android napravah imeli Duplex že to poletje, vendar možnosti niso ravno velike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več