Telefoni
03.09.2015 19:58
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei Mate S stehta pomarančo in posluša s tremi mikrofoni!

O Huawei Mate S smo nekaj že zapisali, zdaj pa so na vrsti vtisi iz prvih vrst berlinske predstavitve s sejma IFA ter lastnoročni občutki po dvodnevnem lastništvu te prestižne pametne naprave.
Huawei Mate S stehta pomarančo in posluša s tremi mikrofoni!
Huawei Mate S stehta pomarančo in posluša s tremi mikrofoni!
  • Wang Yanmin: »V treh letih bomo postali največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.«
  • Richard Yu: »Boljši od iPhone 6 Plus.«
  • Joon Kim: »Od 1-10 ga ocenim z 10.«
  • Čeprav Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group, ni ravno govorec tipa Steve Jobs, je vsekakor vodja njegovega, kakor kaže, kmalu največjega rivala. Govorim o pompozni predstavitvi tretjega največjega proizvajalca pametnih telefonov na svetu na sejmu IFA v Berlinu, kitajskega podjetja Huawei in njegovega novega paradnega konja Mate S.

    Huawei Mate S, katerega ponosen lastnik sem odslej tudi sam, meri na najtanjšem delu v debelino zgolj 2,65 milimetra, v najtanjšem zato, ker je v vse dimenzije estetsko zaobljen. Zgrajen je iz enega kosa kovine, prevlečenega z nano nanosom za odbijanje tekočin.

    S prednje strani ga krasi zaobljen ekran, zaščiten s četrto generacijo stekla Gorilla Glass, ki se lepo zlije z robovi kovinskega ohišja, na voljo v štirih veličastno poimenovanih barvah, kot se za paradne konje višjih cenovnih razredov spodobi: koralno pink, mistično šampanjska, titanijeva siva, ter prestižno zlata.

    AMOLED zaslon ločljivosti 401 slikovnih pik na inč (1080 x 1920) preseže sposobnosti človeškega pogleda in se dodatno pohvali s 105-odstotno barvno nasičenostjo in kontrastnemu razmerju kar 1,8 milijonov proti 1.

    Manjši in »večji« od iPhone 6 Plus

    Huawei Mate S v veliko pogledih spominja na iPhone 6 Plus, med drugim tudi v dizajnu antene, ki je bolje skrita na zadnji strani in meri v širino le 1,5 milimetra, torej pol milimetra manj od omenjenega rivala. Joon Kim, s katerim sem imel priložnost na hitro pokramljati po predstavitvi in je odgovoren za dizajn Mate S, se takšnih očitkov ne boji in pravi, da jih je že vajen ter v isti sapi oceni izdelek s čisto desetko. In čeprav gre tudi v tem primeru za 5,5-inčen (13,97-centimetrski) tablifon, je v širino in višino nekoliko manjši od zadnjega iPhona (75,3 x 149,9 milimetrov napram 77,8 x 158,1 milimetrov), kar je dobro za obvladovanje naprave z eno roko.

    Zaznamek na evolucijski premici inovacij pametnih telefonov

    Na evolucijski liniji inovacij v segmentu pametnih telefonov se je Huawei z modelom Mate 7 pojavil z eno-dotično tehnologijo skeniranja prstnih odtisov (Single-tap fingerprint), z modelom P8 s tehnologijo zaznavanja dotika členkov (Knuckle sense), novi Mate S pa ponuja nadgradnje obeh. Čitalec prstnih odtisov tega prebere 100 odstotno in je pri tem 100 odstotno bolj občutljiv. Nahaja se na hrbtni strani telefona in po novem omogoča več kot le identifikacijo uporabnika. Z njim je mogoče namreč tudi priklicati zavihek z obvestili, zajemati slike in brskati po njih, sprejemati klice ter utišati budilko. Tehnologija Knuckle sense 2.0 pa nam omogoča risanje črk kjerkoli, s čimer lahko naredimo zaslonske slike poljubnih oblik in poženemo aplikacijo po želji. Če denimo s členkom narišemo črko C, se zažene kamera, W pokaže vreme, če pa močno potrkamo na ugasnjen ekran, se ta zbudi v pripravljenost ali v aktivnem stanju zajame zaslonsko sliko. Seveda si lahko nastavimo tudi lastne kombinacije. Vsekakor zanimivo in verjetno uporabno.

    Tridimenzionalni dotik – tehtanje pomaranč!

    Če že načenjamo inovativnost podjetja Huawei, ki želi po besedah Wang Yanmina v treh letih postati največji proizvajalec telefonov na svetu, ne moremo mimo v tri dimenzije občutljivega zaslona na dotik. Da, po novem bo zaslon zaznal tudi moč dotika, s čimer bomo lahko denimo upravljali približevanje slikam (zoom) in celo tehtali lažje predmete, kot je pomaranča! To preseže zanimivo in paše v revolucionarno!

    Kar se digitalnega fotoaparata tiče, omenimo zadnjo kamero ločljivosti 13 megapik z optičnim stabilizatorjem in prednjo 8 megapik. Štiribarvni RGBW slikovni senzor in dvojna LED bliskavica sta razlog za res dobre slike. Leča je prevlečena z zaščitnim safirnim steklom, fotoaparat pa ima dodano profesionalno funkcijo za napreden zajem slik, kjer zmore pretvoriti perspektivne posnetke prezentacij zajetih s strani, v pravokotne oblike. In da, tudi prednja kamera ima bliskavico.

    Huawei Mate S podpira neposredno brezžično tiskanje Mopria, ki je že skladno z 16 večjimi proizvajalci in preko 800 modeli tiskalnikov. Na njem teče operacijski sistem Android Lollipop s prilagojenim uporabniškim vmesnikom.

    En mikrofon ni več dovolj

    Trije vgrajeni mikrofoni omogočajo zelo zanimivo izkušnjo skupinskega pogovora, saj lahko naprava sama določi kateri mikrofon je bližje komu in aktivira le tega, s čimer odpravlja neželen šum v komunikaciji.

    3000 miliamperurna baterija se v 10 minutah napolni dovolj za 2-urno klicanje, kar je dvakrat hitreje od iPhona 6 Plus.

    Vanj gresta 2 nano SIM kartici ali ena nano SIM kartica in ena microSD kartica, kar je nadvse priročno. Mate S je seveda 4G telefon in podpira tehnologiji LTE ter NFC. Sistemskega pomnilnika je na voljo 3 gigabajte, v paketu pa ga dobite z usnjenim ovitkom in kovinskimi slušalkami.

    Huwei Mate S pride na prodajne police 15. septembra, zanj pa bo treba odšteti 649 evra za 32-gigabajtno različico ter 699 evra za 64-gigabajtno zverino. Omenimo še, da bo tehnologija Force touch na voljo v kasnejših modelih, ki bodo opremljeni s 128 gigabajti pomnilnika, njihova cena in datum pa v Berlinu nista bila razkrita.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več