Telefoni
07.10.2020 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei slovenski vladi očita diskriminacijo

Huawei slovenski vladi očita diskriminacijo
Huawei slovenski vladi očita diskriminacijo

Huawei Technologies, vodilni globalni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) poudarja, da bo neupravičeno izključevanje posameznih ponudnikov s telekomunikacijskega trga proces uvajanja 5G omrežja v Sloveniji upočasnilo in podražilo. Omogočanje konkurenčnega trga, na katerem vsi ponudniki sodelujejo pod istimi pravili in enakimi pogoji je temelj delovanja globalnega trga. Označitev družbe Huawei za “dobavitelja z visokim tveganjem” bi ta temelj porušila, Slovenija pa bi bila edina EU država, ki bi tak ukrep sprejela.

Mediji so pretekli teden poročali o nameri Vlade RS, da družbo Huawei Technologies v Sloveniji označi za dobavitelja z visokim tveganjem. Na namero slovenske vlade so se na novinarski konferenci, ki je potekala 6. oktobra, odzvali v družbi Huawei. “Označevanje naše družbe oz. kateregakoli dobavitelja kot “tveganega dobavitelja” brez konkretnih dokazov je nesmiselno in diskriminatorno. Prepričani smo, da je v interesu Slovenije postaviti enotna merila ter strokovne tehnološke kriterije, ki veljajo za vse dobavitelje telekomunikacijske opreme enako. Zaradi te odločitve Slovenija ne bo nič bolj kibernetsko varna država oziroma takšno neutemeljeno izključevanje ne bo v ničemer pripomoglo z zmanjšanju kibernetske kriminalitete v Sloveniji,” izpostavlja Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo.

Kedzia dodaja, da kljub več prošnjam in pozivom Vladi RS in njenim predstavnikom za skupno srečanje, na katerem bi lahko odgovorili na vsa vprašanja in morebitne nejasnosti ter podrobno predstavili svojo tehnologijo, nanje do sedaj niso prejeli odziva. Kedzia je še dodal, da so vedno pripravljeni na dialog z vladnimi ali drugimi predstavniki glede njihove tehnologije, saj želijo neposredno odgovoriti na težnje po označitvi družbe kot dobavitelja z visokim tveganjem. “Dialog in razjasnitev okoliščin bi Sloveniji vsekakor koristila,” je prepričan Kedzia.

Družba Huawei je v celoti v lasti njenih zaposlenih. S kitajsko vlado nima nobene drugačne posebne povezave, kot jo imajo vsa druga mednarodna podjetja, ki imajo svoje poslovne enote na Kitajskem.

Vsi svetovni prodajalci na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij imajo svoje proizvodne enote na Kitajskem, kot tudi v vseh drugih delih sveta. Njihova dobavna veriga ni nič drugačna kot Huaweijeva. Tudi zaradi tega pri kitajskem tehnološkem velikanu pričakujejo, da bi predpisi o informacijski varnosti in varnosti telekomunikacij v Sloveniji veljali za vse dobavitelje enako.

Huawei Technologies Slovenija je slovensko podjetje in deluje skladno s slovensko in evropsko zakonodajo, kot vsa druga mednarodna podjetja v Sloveniji. V preteklih 30 letih Huawei ni zabeležil nobenega večjega incidenta na področju kibernetske varnosti. Prav tako je prejemnik mnogih potrdil in certifikatov s področja kibernetske in informacijske varnosti. Podjetje je v zadnjih 10 letih najbolj pregledano tehnološko podjetje na svetu, do danes pa ni bil predložen niti en dokaz o zlorabi ali namerno povzročeni škodi s strani družbe Huawei.

Namera slovenske vlade, da Huawei označi kot visoko tveganega dobavitelja prav tako ne odraža skupnega pristopa EU h kibernetski varnosti. Radoslaw Kedzia je ob tem izpostavil, da bi bila Slovenija edina EU država, ki bi potegnila takšno potezo na svojem tržišču.

V začetku oktobra 2020 je Svet EU podal tudi izjavo, da je potrebno potencialne dobavitelje 5G opreme oceniti na podlagi skupnih objektivnih meril. Poleg BEREC-a, je avgusta letos tudi regulator Evropske unije za telekomunikacije prejel spodbudo, da morajo frekvence 5G ocenjevati objektivno, po strokovnih in ne političnih merilih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več