Telefoni
23.05.2014 17:03

Deli z drugimi:

Share

Intel objavil poročilo o napredku in mejnikih na področju družbene odgovornosti podjetja

Podjetje je Ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo predalo tudi poročilo o mineralih s konfliktnega območja.
Intel v prvem četrtletju dosegel prihodke v višini 12,8 milijarde USD
Intel v prvem četrtletju dosegel prihodke v višini 12,8 milijarde USD

Intel je danes objavil letno poročilo o družbeni odgovornosti podjetja za leto 2013. Gre za celovito oceno uspešnosti podjetja na različnih področjih, ki vključujejo upravljanje oskrbovalne verige, izobraževanje in vključevanje zaposlenih. Intel si že dve desetletji prizadeva spodbujati transparentnost v svojem delovanju in aktivnostih.

»V Intelu verjamemo, da družbena odgovornost ustvarja vrednost za podjetje, naše delničarje in družbo,« je povedal Brian Krzanich, izvršni direktor podjetja Intel. »Tehnološko okolje se dramatično spreminja – od izjemno prenosnih naprav in nosljivih tehnologij do računalništva v oblaku in varnosti. V obdobju hitrih sprememb celotne panoge ostajamo enako zavezani družbeni odgovornosti, kot smo zavezani ustvarjanju inovacij v svojih izdelkih.«

Intel je danes Ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo predal tudi uradno poročilo o konfliktnih mineralih, kar je v skladu z zakonom za reformo borznega poslovanja in zaščito potrošnikov Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act iz leta 2010. Ta zakon od podjetij, ki kotirajo na borzi, zahteva, da ocenijo uporabo mineralov s konfliktnih območij v svojih izdelkih in raziščejo, od kje te kovine prihajajo.

Pred enim letom je Intel ob predstavitvi letnega poročila o družbeni odgovornosti za leto 2012 najavil cilj, da v letu 2013 izdela prvi mikroprocesor brez materialov s konfliktnih območij. Poročilo o mineralih s konfliktnih območij vključuje informacije o dolgoročnih prizadevanjih podjetja, da v sodelovanju s člani svoje dobavne verige in panožnimi skupinami proizvaja izdelke brez tantala, kositra, volframa ali zlata, ki financirajo ali prinašajo ugodnosti oboroženim skupinam v Demokratični republiki Kongo ali sosednjih državah.

Intel poročilo o uspehih na področjih varovanja okolja, zdravja in varnosti objavlja od leta 1994, letno poročilo o družbeni odgovornosti pa od leta 2001. Najpomembnejši poudarki iz letnega poročila za leto 2013:

Okoljska trajnost

  • Že šesto leto zapored je Intel po podatkih Agencije za varstvo okolja ZDA največji prostovoljni kupec zelene energije. Intelov nakup več kot 3,1 milijarde kilovatnih ur (kWh) zelene električne energije je pokril 100 odstotkov električne porabe podjetja, izpusti ogljikovega dioksida pa so se zaradi tega zmanjšali za letno porabo elektrike v 320.000 ameriških gospodinjstvih.
  • Intel je pridobil certifikat trajnostne gradnje Leadership and Environmental Design (LEED) za 36 novih in obstoječih stavb v osmih državah, katerih skupna površina je 930.000 kvadratnih metrov.
  • Od leta 2008 je Intel del variabilnega dela plače vseh zaposlenih – od zaposlenih v prodaji do izvršnega direktorja – vezal na doseganje rezultatov na področju varovanja okolja.
  • Od leta 1998 je Intel vložil več kot 220 milijonov USD v programe varčevanja z vodo v svojih prostorih po vsem svetu. Do danes je Intel s svojimi prizadevanji porabo vode zmanjšal za 180 milijard litrov, kar je približno enako letni porabi 430.000 ameriških gospodinjstev.

Upravljanje dobavne verige

  • Kot je januarja najavil Intelov izvršni direktor Brian Krzanich, je Intel dosegel svoj cilj, da izdela prvi komercialno dostopen mikroprocesor brez kovin s konfliktnih območij.
  • Intel še naprej spremlja poslovanje svojih dobaviteljev in nagrajuje tiste, ki dosegajo najboljše rezultate na področjih varovanja okolja, družbene odgovornosti in upravljanja. Prav tako podjetje objavlja sezname podjetij, ki imajo akcijske načrte za izboljšanje.
  • Intel je osvojil peto mesto na lestvici podjetja Gartner, na kateri je 25 podjetij, ki so dosegla odličnost na področju upravljanja dobavne verige. Intel se je na 5. mesto povzpel s 7. mesta.

Pobude zaposlenih

  • Intel je bil spet uvrščen na seznam 100 najboljših delodajalcev, ki ga objavlja revija Fortune. Podjetje je vložilo več kot 300 milijonov USD v usposabljanje in razvoj zaposlenih, kar pomeni približno 3100 USD in 31 ur izobraževanja na zaposlenega.
  • Intel zaposluje več kot 4300 vojnih veteranov, vključno z aktivnimi člani nacionalne garde in vojaškimi rezervisti. Zaposluje jih na vseh področjih poslovanja – od informacijskih tehnologij in inženirstva do financ in visokotehnološke proizvodnje.
  • Intel je svojim zaposlenim omogočil, da preko programa Intel Involved sodelujejo v lokalnih skupnostih, rezultat česar je 1,2 milijona ur prostovoljnega dela, katerega skupna vrednost je 28 milijonov USD.

Naložbe v izobraževanje

  • Intel in Intelov sklad globalno v izobraževalne programe vložita približno 100 milijonov USD.
  • Intel je ustvaril program Intel She Will Connect, cilj katerega je premostiti razkorak med spoloma na internetu ter omogočiti dostop do interneta milijonom žensk. Projekt se bo začel izvajati v podsaharski Afriki. Cilj je razkorak med spoloma zmanjšati za 50 odstotkov do leta 2014 in 5 milijonov žensk s pomočjo tehnologije povezati z novimi priložnostmi.
  • Pri prizadevanjih za spodbujanje inovacij in novih tehnologij Intel sodeluje z organizacijo Arduino, da bi predstavil razvojno matično ploščo Intel Galileo, ki je zasnovana za izobraževanje in navdušence nad tehnologijo. Intel namerava v naslednjih 18 mesecih podariti 50.000 plošč Intel Galileo 1000 univerzam po vsem svetu.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več