Telefoni
01.09.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

LG V30 proti Samsungu Galaxy Note 8

LG V30 proti Samsungu Galaxy Note 8
LG V30 proti Samsungu Galaxy Note 8

LG je končno predstavil nov “tablifon” V30, ki vsekakor predstavlja konkurenco Samsungovem Note-u 8. Ta je sicer vrhunski in z nekaj impresivnimi specifikacijami ni lahek nasprotnik, vendar kot vse kaže tudi LG-jev V30 ni od muh. Med seboj smo primerjali obe napravi in poglejmo katera nas je bolj navdušila.

Delovanje in zmogljivost

Ko je govora o procesni moči, med obema konkurentoma ni razlik. Obe namreč uporabljata procesor Snapdragon 835, najnovejši Qualcommov izdelek, čeprav se govori, da naj bi Googlov Pixel 2 bil opremljen s Snapdragonom 836, ki bo hitrejši od predhodnika.

Že zdaj je pomembno izpostaviti, da je Snapdragon 835 35% manjši, poleg tega pa porabi 25% manj energije kot njegovi predhodniki. Glede na to, da se tehnologija razvija zelo hitro na različnih področjih, je Snapdragon 835 kot nalašča za zahtevne naloge tipa VR in AR, kot smo že omenili omogoča daljšo življenjsko dobo baterije, izjemno kvaliteto kamere in visoke hitrosti prenosa podatkov.

Snapdragon 835 je 8-jedrni procesor, ki je sestavljen iz štirih 2.45 GHz Kryo in štirih 1.9 GHz Kryo jeder. Tako LG V30 kot Samsung Galaxy S8 sta med drugim opremljena z grafičnim procesorjem Adreno 540, ki v kar nekaj točkah prekaša predhodnika Adreno 530. Adreno 540 je idealen za zahtevne 3D igre, prav tako pa zagotavlja kakovostno VR izkušnjo in 4K kvaliteto ekrana. Na papirju torej za zdaj razlik med primerjanima telefonoma praktično ni.

Ekran

Enostavno ne moremo mimo novega dizajna, ki sta ga tako LG kot Samsung zapopadla z novima telefonoma. Po pričakovanjih lahko rečemo je Galaxy Note 8 nastopil z dizajnom, ki se praktično ne razlikuje od modela Galaxy S8. Applov največji konkurent je svojo tehnologijo “Infinity Display” popolnoma udomačil v svojih napravah, kar lahko vidimo tudi pri novem Note 8, ki ga krasi “edge-to-edge” ekran, praktično brez robov na sprednji strani naprave.

Note 8 je edini Samsungov telefon znamke Note, ki se lahko pohvali z ekranom večjim od 15,24 centimetra. Če smo čisto natančni, je Note 8 opremljen s 16-centimetrskim Super AMOLED (1440 x 2960) ekranom, ki je zaščiten s steklom Corning Gorilla Glass 5, vsebuje pa tudi 3D Touch tehnologijo (samo za gumb “Domov”), HDR10 in “Always-on” tehnologijo.

Na drugi strani imamo telefon LG V30, opremljen z ekranom P-OLED. Po mnenju podjetja je uporaba plastičnega OLED ekrana dobra za to, da so robovi naprave lahko ukrivljeni, kar pa rezultira v bolj ergonomičnem oprijemu v roki. Zadnjič je LG uporabil P-OLED ekran v primeru naprave G Flex 2, ki je v bistvu bila druga izdaja eksperimentalne serije Flex. LG od takrat naprej uporablja plastični substrat in ne steklenega, kajti to naj bi jim omogočilo boljšo kvaliteto slike, prav tako pa je telefon bolj upogljiv.

Tudi LG-jev telefon je odporen na praske, saj je zaščiten tako kot Samsung s Corning Gorilla Glass 5. Resolucija ekrana je 1440 x 2880, za dodatno kvaliteto slike pa poskrbi tehnologija HDR10 in Dolby Vision. LG je pri modelu G6 prvič predstavil “FullVision” tehnologijo (18:9), ki jo je sedaj ohranil tudi na modelu V30.

Kamera

Na področju kamere je konkurenca prav tako močna in predvsem tesna, kajti Samsung je tako kot nekateri ostali proizvajalci telefonov prešel na uporabo dvojne kamere. LG je v tem primeru bolj izkušen, saj je z dvojno kamero že na sceni in to bi znalo pomeniti, da je V30 v manjši prednosti pred Samsungovim telefonom note 8.

Samsungova dvojna kamera je setavljena iz dveh 12MP leč, en od teh je širokokotna, medtem ko je druga telefoto. Kljub temu, da je Samsung novinec na tržišču dvojnih kamer, Samsung trdi, da ima njihova zadnja dvojna kamera boljši OIS in portretni način kot Applova kamera na iPhonu 7 Plus. O kvaliteti kamere pričajo tudi podatki, ki kažejo, da Samsungova kamera vsebuje optični stabilizator slike, avtofokus, 2x optični zoom in dvojno LED svetilko. Poleg tega Samsung premore še programsko lastnost imenovano “Live Focus”, ki deluje praktično enako kot portretni način v sistemu iOS 10.1.

Tudi LG V30 se lahko pohvali z izjemno dvojno kamero, ki je sestavljena iz ene 16MP kamere in ene 13MP kamere, obe pa sta podprti s strani LED bliskavice. 16MP kamera premore OIS, tri osi, avtofokus z detekcijo faz itd. Druga kamera sicer nima avtofokusa, vendar še vedno ponuja kvalitetna slike, tudi v pogojih, ko recimo ni dovolj svetlobe ali kakršnihkoli nepopolnih pogojih.

Na sprednji strani ima Galaxy Note 8 8MP sekundarno kamero, medtem ko LG V30 ponuja 5MP kamero, ki je predvsem namenjena sebkom in videoklicem.

Razno

Lastnost, ki Samsungovem modelu Note 8 najbolj izstopa je pisalo S-Pen. Samsung se je odločil, da obdrži tradicionalno pisalo in poleg tega si je zadal, da ga še dodatno izpopolni, ga naredi bolj uporabnega. Samsung je poleg tega inkorporiral novost “Live Message”, izboljšal “Screen off” tehnologijo in izboljšal še prevajalne funkcionalnosti, kar uporabnikom omogoča boljšo uporabniško izkušnjo.

Na drugi strani bi morala ključna prednost LG-ja biti v sekundarnem ekranu, za kar pa se potem niso odločili in so raje predstavili “Floating bar” (lebdečo opravilno vrstico), ki je v resnici pol-transprentna vrstica, ki lebdi na uporabniškem vmesniku. Prav tako kot bi sekundarni ekran, “Floating bar” omogoča hiter dostop do aplikacij in bližnjic. Glede na to, da LG ni uspel s sekundarnim ekranom, v ospredje postavlja premium avdio lastnosti. Telefon V30 bo tako opremljen z Hi-Fi DAC-om, ki bo omogočal izjemno avdio kvaliteto.

Kar se tiče ostalih izstopajočih lastnosti se lahko Note 8 pohvali z IP68 oceno za svojo strojno opremo, podporo za Samsung Pay in lastnostjo “Samsung Desktop Experience”. Imamo tudi iris skener, čitalec prstnih odtisov, brezžično polnjenje in tehnologijo “Quick Charge 2.0”. Na voljo imamo različne možnosti pomnilniškega prostora: 6GB RAM-a in 64GB prostora/128GB prostora/256GB prostora. Telefon poganja Android 7.1.1 Nougat operacijski sistem z USB-C vhodom in fiksno Li-Ion 3,300 mAh baterijo.

Kar se tiče telefona LG V30, ta nima recimo iris skenerja, ima pa čitalec prstnih odtisov, poganja ga Android 7.1.2 Nougat sistem, za svojo strojno opremo ima prav tako IP68 certifikat, vendar premore zgolj 4GB RAM-a. Omejen je tudi pri notranjem pomnilniku, zbiramo lahko le med 64GB in 128GB. Tako kot Note 8 ima USB-C vhod ter Li-Ion 3,300 mAh baterijo, ki podpira tehnologijo Quick Charge 3.0.

Glede na opravljeno primerjavo, vse izpostavljene lastnosti, specifikacije, pomanjkljivosti in kvalitete, kateri je po vašem mnenju boljši: LG V30 ali Samsung Galaxy Note 8? Veseli bomo vaših komentarjev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več