Telefoni
18.03.2018 14:21

Deli z drugimi:

Share

Za vaše pametne telefone plačujete preveč

Za vaše pametne telefone plačujete preveč
Za vaše pametne telefone plačujete preveč

“Za vaše pametne telefone plačujete preveč, ne glede na to ali gre za iPhone X, Samsung Galaxy S9, ali celo telefon srednjega cenovnega ranga, OnePlus 5T”, pravi proizvajalec procesorjev MediaTek. Tajvansko podjetje pripravlja Helio P60, novi procesor, ki naj bi po njihovih besedah poganjal “nove premium” pametne telefone. Novi procesorji obljubljajo več za isto ceno, s tem pa definirajo povsem novo kategorijo telefonov, “nove premium” telefone.

MediaTek opaža vse večje povpraševanje po dovolj zmogljivih napravah, v sklopu katerih potrošniki ne potrebujejo pregrešno drage VR tehnologije, ali 5G hitrosti, ki tako ali tako ni na voljo v vsakodnevnih scenarijih uporabe. “Menim, da smo znotraj industrije dosegli pomembno mejo”, pravi Finbarr Mynihan, MediaTek-ov Vodja korporativne prodaje za portal TechRadar. “Seveda bodo telefoni najvišjega cenovnega razreda še naprej imeli svoje posebno mesto, vendar se nekako zdi, da razmerje med uporabniško izkušnjo in ceno naprave za določene uporabnike igra vse pomembnejšo vlogo”, še dodaja.

O kakšnem denarju govorimo znotraj industrije mobilne telefonije?

Pri potrošnikih, ki razmišljajo o nakupu novega iPhona X, največje dvome postavlja ravno cena: $999 (£999, AU$1,579). Ta je bila kot neka orientacija za ostale proizvajalce. Recimo ravno v petek smo dobili na prodajne police novi Samsung Galaxy S9, ki s svojo ceno prav tako ni ravno prijazen do denarnice kajne?

Istočasno pa so cenejši telefoni postali primerljivi z dražjimi in vedno več jih dobiva vse lastnosti, ki jih imajo slednji. Recimo 18:9 “all-screen” ekran, kamero z dvojno lečo itd. “Za določeno kategorijo in določeno ceno lahko brez dvoma naredimo več kot delamo danes pri ponujanju superiorne uporabniške izkušnje za dostopno ceno”, pravi Moynihan.

Strategija MediaTek-a je, da se pri razvoju in proizvodnji fokusira na tiste lastnosti naprav, ki dejansko so pomembne za uporabnika. Sami pravijo, da bodo izdelovali procesorje, ki nudijo dovoljšnjo učinkovitost delovanja, kvaliteto baterij in zmogljive kamere, brez dodatnih stroškov, ki segajo do neba. Ne bodo pozabili na 5G tehnologijo, VR, Quad HD ekrane, vendar so to lastnosti za njihove Helio X ali P serije čipov in ne za cenovno dostopnejše naprave v letu 2018.

Pošteni kompromis? Boljša vzdržljivost baterije, manj VR-ja in 5G tehnologije

Vzdržljivost baterije je ključna lastnost, kjer MediaTek vidi veliko rezerve. Procesor Helio P60 lahko doseže do 12% volj varčno upravljanje z baterijo in 25% varčevanja med intenzivnim nalogami kot so 3D igre. Hkrati se učinkovitost centralne procesne enote in grafične enote zveča za 70%. Njihova CorePilot tehnologija obljublja boljšo distribucijo delovnih opravil, kjer osem-jedrni procesor boljše optimizira delovanje.

Torej, kje so telefoni?

MediaTek verjame, da bo za širše občinstvo primeren njihov 12nm Helio P60 procesor in ne nekoliko naprednejši in dražji 10nm Helio X30. Lansko leto je kar 48% vseh pametnih telefonov prišlo izpod rok kitajskih proizvajalcev in večina teh je namenjenih trgom v razvoju. Največji zmagovalci tukaj so MediaTek, Qualcomm in Huawei.

V tem trenutku ne bomo našli telefona s procesorjem Helio P60, vendar MediaTek verjame, da je novi val “premium” telefonov zelo blizu, sestavljena pa naj bi bil iz naprav Lenovo, Oppo, Gionee, Meizu in Xiaomi. Te znamke bi naj zelo kmalu posegle v sam vrh pametne telefonije v svetu. Že v naslednjih nekaj mesecih lahko pričakujemo prve telefone s procesorjem P60, za katere je obljubljeno, da bodo deležni ugodnih cen.

“Vedno obstaja potrošnik, ki išče telefon za $100 in od njega pričakuje čisti minimum, po drugi strani pa obstaja veliko takih, ki iščejo telefone za $1.000 ali $1.200. Med obema kategorijama je veliko manevrskega prostora,” pravi Moynihan. “Novi premium” telefoni bodo po ocenah MediaTek-a pristali na cenah med $200 in $400, ali med začetno ceno Alcatelovega pametnega telefona in iPhona Se.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več