Telefoni
07.12.2015 11:55
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni telefon z Windows 10 za dobrih 100 EUR

Pametni telefon z Windows 10 za dobrih 100 EUR
Pametni telefon z Windows 10 za dobrih 100 EUR

Pri Microsoftu so v tem trenutku največ pozornosti namenili predstavitvi novih pametnih telefonov višjega cenovnega razreda in sicer Lumia 950 in 950XL. Vendar pa hkrati niso pozabili na tiste uporabnike, ki si ne želijo zapraviti celega premoženja za nakup pametnega telefona a se hkrati ne želijo odpovedati vsem prednostim, ki jih prinašajo pametni telefoni. Še posebej, če gre za navdušence podjetja Microsoft.

Cenovno ugodni model, Lumia 550, se bo namreč v teh dneh začela prodajati na izbranih trgih. Pri Microsoftu so glede tega v katerih državah točno bo Lumia na voljo, skrivnostni. Očitno je še neznank pri sami logistiki in zagotavljanu zadostnega števila telefonov, preveč. Vendar pa lahko pametni telefon pričakujemo tudi na slovenskem trgu. Cena nakupa bo ugodna. Uradno naj bi pametni telefon stal 139 ameriških Dolarjev kar pomeni slabih 130 EUR.

Kaj lahko kupec za ta denar pričakuje? Kot se izkaže veliko. Pametni telefon ponuja 4,7 palčni zaslon z resolucijo 720 X 1280 kar pomeni 315 pikslov na inč oziroma blizu 326 pikslov, ki jih ponuja applov iPhone. Kamera na hrbtni strani ponuja 5MP medtem, ko sta za selfie na voljo 2MP. Notranji spomin je z 8GB skop zato bo obvezna uporaba microSD kartice. Glede na to, da so pri Microsoftu odgovorni tako za strojno kot tudi programsko opremo je pričakovati, da bo delovanje Windows 10 na pametnem telefonu tekoče in z manj zatikanja kot je to običajno pri Androidih. Podjetja, ki proizvajajo tako strojno kot tudi programsko opremo imajo v tem pogledu neprecenljivo prednost pred tistimi, ki so odgovorna zgolj za eno izmed obeh ključnih področij.

Dostopna cena pa s sabo prinaša tudi določene omejitve. Tako ne bosta na voljo dve funkciji novih Windows 10 in sicer Hello ter Continuum. Prva omogoča odklepanje telefona s pomočjo prepoznave obraza medtem, ko je druga ponuja možnost uporabe pametnega telefona kot nadomestila za računalnik. To pomeni, da lahko telefon priklopite na zaslon in tipkovnico ter uporabljate Windows 10 na podoben način kot pri prenosnik ali stacionarnih računalnikih. Obe funkciji sta sicer zanimiv in prikazujeta zmožnosti Windows 10 vendar pa za vsakdanjo uporabo pametnega telefona ne bi smeli biti odločilni.

Microsoft bo tako za zmerni znesek ponudil funkcionalno zanimivo napravo, ki bo navdušila marsikaterega uporabnika novih Windows 10.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več