Operacijski sistemi
23.07.2013 15:21

Deli z drugimi:

Share

Še ena izjemno nevarna varnostna luknja v Androidu

Kitajska skupina Android Security Squad je opozorila je v operacijskem sistemu Android odkrila novo varnostno ranljivost, ki nepridipravom omogoča nameščanje škodljivih kod. Novi nevarnosti se lahko izognemo predvsem z nameščanjem programov iz zaupanja vrednih portalov.
Neprevidnost pri nameščanju programske opreme za Android vas lahko pošteno udari po žepu!
Neprevidnost pri nameščanju programske opreme za Android vas lahko pošteno udari po žepu!

V prvi polovici julija so raziskovalci podjetja Bluebox Security v operacijskem sistemu Android odkrili izjemno nevarno varnostno ranljivost, ki je zlonamernemu programerju omogočala, da spremeni programsko kodo legitimnega programskega paketa APK brez bojazni, da bi se s tem vplival na njegov elektronski podpis (http://goo.gl/ISYC3I). Takoj za tem, ko so Googlovi programerji zakrpali omejeno ranljivost, je kitajska skupina Android Security Squad v mobilnem operacijskem sistemu Android odkrila novo varnostno ranljivost, ki prav tako omogoča zlorabo digitalnega podpisa legitimnih aplikacij.

Kitajska skupina Android Security Squad zatrjuje, da če sta v namestitveni datoteki oziroma paketu APK prisotna dva gradnika z imenom classes.dex, Androidov varnostni mehanizem s primerjavo digitalnega podpisa preveri pristnost le prvega gradnika, ob zagonu programa pa izvede drugega. Če nepridipravi torej zlonamerno programsko kodo »skrijejo« v drugi gradnik, se ta izvede vsakokrat, ko uporabnik zažene mobilno aplikacijo. Čeprav škodljiva koda ne sme biti večja od 64 kilobitov, je kitajska skupina Android Security Squad prepričana, da je mogoče kljub temu izvesti zelo nevarne napade.

Za večjo varnost vam priporočamo, da na pametne mobilnike in tablice Android nameščajte zgolj programe iz spletnega portala Google Play in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo. Poleg tega se na mobilnih napravah Android izogibajte uporabi tako imenovanih upravljavskih oziroma root pravic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667