Operacijski sistemi
01.09.2017 14:26
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uradno predstavljen novi Android Oreo: Kdaj na naših telefonih?

Uradno predstavljen novi Android Oreo: Kdaj na naših telefonih?
Uradno predstavljen novi Android Oreo: Kdaj na naših telefonih?

Android Oreo je za razvijalce sicer na voljo že od marca, vendar je šele 21. avgusta postal dostopen tudi “navadnim smrtnikom”, ki pa so še vedno morali izpolnjevati pomemben pogoj, in sicer dovolj zmoljiv pametni telefon. Android Oreo je že 8. generacija Googlovega operacijskega sistema, s katerim “veliki G” obvladuje 85 % tržišča. Na drugem mestu je Applov iOS z 14,7 %.

Kaj je novega?

Drastičnih posodobitev se ne smemo nadejati, namreč Google je z novo verzijo operacijskega sistema želel izboljšati predvsem dve stvari: hitrost delovanja in ekonomično rabo energije. Povsem vizualno gledano ne bomo verjetno opazili velikih razlik napram prejšnjim verzija, je pa res, da se precej zmanjša čas zagona aplikacij, prav tako pa bo Google bolj ekonomično nadzoroval aplikacije v ozadju, kar pomeni prihranek energije in daljšo življenjsko dobo baterije. Zavedati se moramo, da se vsaka posodobitev razlikuje od naprave do naprave, vendar Google obljublja spremembe (na boljše) za vse, ki bodo deležni posodobitve.

Kdo bo deležen posodobitve?

Težko je napovedati vse modele telefonov, ki bodo prejeli novi Android oreo, namreč Google še ni razkril končnega seznama. Za zdaj je Android oreo na voljo na napravah Pixel in Pixel XL ter na modelih Nexus 5X in 6P. Ta podatek seveda ne preseneča, kajti Google ima na telefone Pixel in Nexus največji vpliv oz. lahko sebi prilagaja razvoj strojne opreme.

Najverjetneje bodo posodobitve deležni tudi vsi tisti, ki uporabljajo najnovejše in najzmoglivejše telefone na Androidu:

– Samsung Galaxy S8, S8+, S8 Active in Note 8;

– Samsung Galaxy S7 in S7 Edge;

– Huawei;

– LG;

– Sony;

– HTC.

V zadnje štiri znamke so všteti najzmoglivejši telefoni. Uporabniki telefonov LG G6, HTC U11, HTC U Ultra. Sony XZ premium in Huawei P10 pa boste posodobitev prejeli v prihodnjih mesecih.

Kdaj lahko pričakujemo posodobitev?

Odvisno je sicer od posameznega proizvajalca pametnih telefonov, vendar lahko postopek traja tudi do pol letat. Po podatkih proizvajalcev LG, Samsung in HTC, lahko določeni uporabniki čakajo med 90 in 180 dni. Zavedati pa se moramo , da večina uporabnikov Androidovih pametnih telefonovo sploh ne bo deležna posodobitve in ravno ta razdrobljenost ostaja največja težava Googlovega operacijskega sistema.

Zgolj za ilustracijo lahko nanizamo nekaj podatkov, ki kažejo (ne)dostopnost Googlovega operacijskega sistema. 8. avgusta je Android Nougat, prejšnjo različico sistema, uporabljajo zgolj 13,5% Android uporabnikov. 32,35 jih še vedno uporablja Android Marshmallow in kar 29,2% jih še vedno ostaja na različici iz leta 2014, in sicer Android 5 Lollipop. Če šte številke primerjamo z Applovim sistemom iOS, je razlika praktično neverjetna. Najnovejša različica sistema iOS 10 danes deluje na kar 87% vseh Applovih naprav.

Kaj lahko Google stori?

Google se zgoraj omenjenih težav dobro zaveda in te tematike so se dotaknili tudi na letošnji razvijalski konferneci. Predstavili so Project Treble, s katerim želi Google skrajšati čas širjenja posodobitev. Project Treble je sestavni del Androida Oreo in gre v bistvu za modularni pristop k zasnovi operacijskega sistema, kjer se posodobitve posameznih proizvajalcev ločijo od osnovne različice sistema. Glavno vprašanje je, ali bodo posamezni proizvajalci sledili temu projektu in kdaj bo dejansko projekt postal operativen?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več