Telefoni
05.05.2018 14:59
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung ali Apple? Potrebno je razširiti obzorja

Samsung ali Apple? Potrebno je razširiti obzorja
Samsung ali Apple? Potrebno je razširiti obzorja

Danes se je vse težje izogniti nakupu Applovega ali Samsungovega telefona oz. se je vse težje otresti prepričanja, da sta to edini opciji za kupca pametnega telefona. Dejstvo je, da Samsung in Apple nista edini dve znamki pametnih telefonov in ne glede na to, kar pravijo njuni oboževalci, oba imata napake tako kot vse ostale znamke, ki so včasih malce ignorirane.

V trgovinah tako Apple kot Samsung zasedeta dobršen del prostora in od tega potencialnega duopola ne bi imel koristi nihče drug kot omenjeni korporaciji. Če bi Samsung Galaxy S9 Plus in iPhone X bila idealna – to pomeni, popolnoma brez napak – bi bilo vredu, ampak temu ni tako.

Če letos kupujemo pametni telefon, se moramo dobro vprašati kaj je tisto kar iščemo, kaj je tisto kar si zares želimo in kakšna naprava je primerna za naš način uporabe. Nikakor ne želimo povedati, da ne kupujte Samsunga Galaxy S9 ali iPhona X, želimo samo izpostaviti, da obstajajo številne druge znamke, ki jih ne smemo ignorirati zaradi premoči velikih korporacij.

Ne poslušajte zmagovalcev

Kje začeti? Ta teden lahko beremo in poslušamo o tem, kako novi LG G7 ThinQ nima ene ključnih konkurenčnih prednosti in da je to dokaz, da podjetje počasi tone. Problem je v ekranu, problem je v umetni inteligenci, problem je celo v imenu. Zavedamo se, da je LG v dokaj slabem položaju, ko je govora o trgu pametnih telefonov, kajti niso najbolj prepričani, v katero smer morajo zapluti. Kljub temu pa to še ne pomeni, da je G7 ThinQ slab telefon.

Tukaj je naša prva “spremeni svoj način razmišljanja” naloga. Od danes naprej se poizkušajte osredotočati na na dobre, kvalitetne stvari pri telefonih in ne na negativne strani. Recimo odprtina za prednjo kamero na ekranu telefona. Če nekaj ur uporabljamo telefon, sploh pozabimo, da je ta odprtina tam. Enostavno nam to postane nekaj samoumevnega Razlogi za in proti tem odprtim so zelo ohlapni in naslednjič, ko nekdo omeni to “pomanjkljivost”, preprosto preslišite govorice.

Je problem v umetni inteligenci? Vredu, je ena od opcij, torej je ne uporabljajte. Vam morda ni všeč ime telefona? Marsikomu niso všeč imena določenih telefonov, vendar to ne sme biti glavni razlog, zakaj se nekdo ne odloči za nakup. Če vse to odmislimo, nam ostane Snapdragon 845 pametni telefon z atraktivnim dizajnom, širokokotno kamero, izvrstno avdio kvaliteto, zelo svetel ekran in celo 3.5-milimetrski vhod za slušalke. Se še spomnite, koliko prahu je dvignila novica o tem, da telefoni ne bodo ponujal vhoda za slušalke? Ta telefon ga ima.

Sedaj ja najbolj na udaru pač LG, prejšnji mesec je bil Huawei zaradi novega modela P20 Pro, naslednji bi lahko bil HTC, in sicer zaradi modela HTC U12 Plus, ki naj ne bi imel logičnega imena, atraktivnega dizajna, prav tako pa ima naj bi bila težava v tehnologiji umetne inteligence. OnePlus 6 je prav tako na poti z režnjem na vrhu ekrana, izjema pa ni niti Honor 10.

Kaj pa Samsung in Apple?

Vse zgoraj omenjene argumente je možno aplicirati tudi na telefone Apple in Samsung. Samsungov telefon leta 2018 je prav tako povdržen podobnim pomanjkljivostim kot recimo G7 ThinQ in katerikoli drugi najbolj znani pametni telefon. Kje je potem tista glavna razlika? Velika znamka, ki stoji v ozadju, vse skupaj zreducira na minimum. Oboževalci Androida enostavno trdijo, ker gre za Samsung, mora biti to naša prva izbira. Da ne bo kakršnekoli pomote, mi ne želimo kritizirati Samsunga ali Apple, temveč želimo zgolj odpreti in razširiti obzorja.

Kamera Galaxyja S9 in S9 Plus je resnično fantastična, vendar so vse ostale lastnosti povsem običajne, zemeljske. Vsi tisti, ki ne boste uporabljali zvočnika in ostalih avdio lastnosti modela G7, verjetno ne boste niti uporabljali Samsungovih AR Emojijev. Enkrat, ko zdajšnja novost videoposnetkov v počasnem posnetku postane “old school”, posebej za to, ker tovrstne kvalitetne posnetke težko narediti, bo lastnost enako redko uporabljena kot LG-jeva AI kamera.

S9 sicer nima zgornje reže na ekranu, ima pa zelo podoben dizajn kot Galaxy S8 in nekateri celo pravijo, da Galaxy S7 pred njim. A je okrog tega dejstva bilo dvignjenega toliko prahu kot ga je bilo za določene pomanjkljivosti ostalih telefonov? Niti ne kajne? Ker pač gre za velikansko znamko, gre za Samsung, praktično ni možno, da bi naredili napravo, ki je karkoli drugega kot vrhunska in idealna. Ljudje imamo v svojih glavah določeno predstavo znamke, ki pogosto povzroči nepravično dojemanje ostalih znamk. Samsung brez dvoma je vrhunska znamka, ogromna korporacija z veliko močjo in to se verjetno bolj kot kdajkoli prej kaže ravno v primeru pametnih telefonov.

Samsungove napake so hitro odpuščene (morda ne ravno pozabljene), medtem ko se recimo akterji kot so LG, HTC, Huawei in ostali vedno znova borijo s številnimi kritikami, ki so sicer po pomanjkljivostih, na katere letijo te kritike, primerljive z znamkami kot je Samsung. Podoben “slepilni efekt” priteče tudi Applovim kupcem. iPhone X je brez dvoma predrag, Face ID je zelo vprašljiva tehnologija, ekran z zgornjo režo je kot kaže vir vsega zla, operacijski sistem pa je poln lastnosti, ki jih praktično nihče nikoli ne uporablja. Ampak kakšna je reakcija kupcev?

Strategy Analytics ocenjuje, da je Apple v vsega prvih treh mesecih leta 2018 prodal 16 milijonov modelov iPhone X. Mnogi ga še vedno imajo za najbolj popularen pametni telefon na svetu. Samsung sicer še ni razkril število prodanih modelov Galaxy S9, vendar Strategy Analytics ocenjuje, da je prodal več kot 78 milijonov naprav v enakem časovnem obdobju. Huawei, Xiaomi in Oppo — vsi veliki akterji na Kitajskem — zasedajo ostala mesta med prvo peterico.

Ne izpustite možnosti izbire

Zvestoba znamki je v resnici domena nezavednega. Samo zato, ker vam je bil všeč stari Galaxy telefon, še ne pomeni, da vam bo všeč tudi najnovejši. Prav tako tudi všečnost iPhona 5 ne pomeni, da morate nujno kupiti iPhone 8. Podobna zgodba se pojavi tudi takrat, ko nekdo želi zamenjati telefon in razmišlja o preskoku iz Samsunga na Apple ali obratno. Veliko ljudi misli, da če imajo sedaj Appla, enostavno morajo vzeti Samsunga (če že menjavajo) in obratno. Že res, da sta to obe megakorporaciji z izjemnimi napravami, vendar zavedati se je potrebno, da obstaja kar nekaj vrhunskih naprav poleg tega.

Na trgu pametne telefonije na žalost ni ene idealne ponudbe proizvajalcev. Vse ponudbe imajo svoje pomanjkljiovsti in vse imajo dobre lastnosti. Mogoče letos ne bi bilo slabo poizkusiti alternativo, če kupujete pametni telefon. Berite recenzije, obiščite trgovine in ponudnike, sami preizkusite telefon. Vsak, ki vam pravi, da je telefon X boljši od telefona Y zaradi razloga Z, izraža svoje lastno mnenje. Vedno je koristno, da se prepričamo sami.

Leto 2018 nas razvaja z bogati izbiro odličnih pametnih telefonov – ne glede na to ali je to Samsung, Apple, LG, Google, Huawei, OnePlus, HTC, ali BlackBerry – kar pomeni, da nas misel, da obstajata zgolj dve znamki ne sme preslepiti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808