Telefoni
26.07.2018 11:00

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Note 9 prihaja 9. avgusta – tukaj je vse, kar je o njem znanega

Samsung Galaxy Note 9 prihaja 9. avgusta - tukaj je vse, kar je o njem znanega
Samsung Galaxy Note 9 prihaja 9. avgusta - tukaj je vse, kar je o njem znanega

Uradni datum izida novega Samsunga Galaxy Note 9 je 9. avgust. Glede na podatke iz vabila, ki ga je Samsung pošiljal 27. junija, bo dogodek ob izidu potekal v Brooklynu, v New Yorku. Gre za naslednji “veliki” Android pametni telefon, ki pa prihaja nekoliko prej kot smo morda navajeni iz prejšnjih let, ko je tablifon Galaxy Note bil predstavljen ob koncih avgusta.

Nove Note naprave so vedno velika novica v svetu mobilne telefonije, kajti ponujajo Android operacijski sistem, velik ekran, priročno S Pen pisalo in zmogljiv procesor. Kljub temu, da se je veliko govorilo o “in-screen” čitalcu prstnih odtisov, je morda ta ideja, glede na predhodni datum izdaje, nekoliko manj verjetna. Namesto tega bomo po vsej verjetnosti dobili Bixby 2.0, izboljšano “dual-lens” kamero (mogoče s HDR videom) in še kaj bi se našlo. Za vas smo pripravili kratek pregled vsega, kar je do zdaj znanega o novem Samsungovem tablifonu.

Kaj je Note 9? Samsungov naslednji “flagship” tablifon.

Kdaj bo Note 9 izšel? 9. avgusta 2018, v New Yorku.

Koliko bo Note 9 stal? Najverjetneje okrog $929 / £869 / AU$1,499 / 795 eur

Zakaj bo Samsung Galaxy Note 9 izšel prej kot Note modeli po navadi?

Samsung potrebuje Note 9, da prevzame pozornost pred iPhonom X2 in iPhonom 9, ki ju Apple pripravlja za začetek septembra. Že res, da je serija Note vedno naznanjena prva, vendar do trenutka, ko telefoni dejansko pridejo v trgovine, iPhone že ima vso pozornost v svetu mobilne telefonije. To je po našem mnenju glavni razlog, zakaj se je Samsung odločil za predhodni izid, saj je zanj nujno, da spravi svoje telefone na police trgovin že v avgustu ali v začetku septembra.

Velik telefon, malo sprememb v dizajnu

Samsung Galaxy Note 9 bi po pričakovanjih skorajda moral ponuditi velik napredek napram predhodniku, vendar vsaj kar se dizajna tiče temu ne bo tako. Ena od zadnjih fotografij, ki prikazuje, kako bi naj izgledala sprednja stran telefona, kaže, da ne bo praktično nobenih sprememb, kajti vsi gumbi, senzorji in ostalo ostaja na mestih Nota 8. Tudi USB-C vhod, vhod za slušalke in S Pen vhod ostajajo na istem mestu. Če smo že pri pisalu, lahko povemo, da je poleg fotografij na vabilu v javnost prišlo kar nekaj drugih fotografij, ki kažejo rumeno pisalo, kar bi znala biti velika novost.

Oblika samega telefona se sklada z Notom 8, torej kovinski okvir in steklena zadnja stran. Samsung bo še enkrat več ponudil dvojno kamero, skener prstnih odtisov na zadnji strani, kar pomeni, da je “in-display” skener malo verjeten. Skener je kljub vsemu bil premaknjen pod kamero, na podobno pozicijo kot pri Galaxyju S9 Plus, vendar je pri tem kamera vertikalna, medtem ko bo pri Notu 9 horizontalna.

Ostale pomembne lastnosti so 3,5-milimetrski vhod za slušalke, USB-C vhod, zvočnik, S Pen in mikrofon na spodnjem robu. Robovi na prednji strani bodo zelo tanki, na strani pa bosta gumba za prižig telefona in glasnost ter seveda Bixby gumb. Samsung Galaxy Note 9 bi naj poleg vseg bil vodoodporen in odporen na prah.

Znane so tudi dimenzije naprave, in sicer 161.9 x 76.3 x 8.8mm (ali mogoče 162 x 76.4 x 8.8mm), kar je nekoliko širše in bolj debelo od Nota 8 z dimenzijami 162.5 x 74.8 x 8.6mm. Torej velikost naprave ostaja več ali manj enaka, kar je logično, saj tudi ekran ostaja enak. Zavedati se moramo, da so te informacije večinoma govorice, vendar prihajajo iz zanesljivega vira. Če se dizajn naprave ni bistveno spremenil, lahko nasprotno trdimo za barvne opcije, ki bodo modra, srebrna, vijolična in črna.

Cena Samsunga Galaxy Note 9

Galaxy Note 8 je ob izidu stal $929 (£869, AU$1,499) in nekako se zdi, da Samsung ne bo spustil cene za novo prihajajočo napravo, še posebej pa zdaj, ko je Apple postavil nov mejnik z iPhonom X. Natančne cene za novi Note 9 še ni možno napovedati, govorice recimo napovedujejo, da bi 512 GB verzija stala v Veliki Britaniji £1150, vendar je to zagotovo najdražji model, kar pomeni, da bo možno dobiti cenejšo varianto, vendar z manj prostora.

Specifikacije in lastnosti Samsunga Galaxy Note 9

Eldar Murtazin, zelo znan vir Samsungovih informacij, je pred kratkim za Mobile-Review zapisal kar nekaj zanimivih informacij o novem telefonu, med drugim tudi to, da naj bi Note 9 bil opremljen z 4,000 mAh baterijo. To so potrdile tudi druge govorice in tovrstna zmogljivost baterije bi potemtakem bila rekordna za Samsungove naprave.

Tudi o velikosti ekrana je bilo veliko govora in določeni viri trdijo, da bo ta 16,256-centimetrski, vendar nismo prepričani, ali ima ta dotični vir rad velike številke, ali pa bo resnično tako. Kot vse kaže bo Note 9 opremljen s Super AMOLED ekranom, ki lahko ponudi nekoliko bolj svetlo sliko kot Note 8, bo pa Note 9 na voljo v treh različicah – 6 GB RAM-a in 128 GB pomnilniškega prostora, 8 GB RAM-a in 256 GB pomnilniškega prostora in 8 GB RAM-a ter 512 GB pomnilniškega prostora.

Vsi trije modeli bodo imeli možnost razširitve z microSD kartico, večina sveta bo dobila Exynos procesor, medtem ko bosta ZDA in Južna Koreja dobili Snapdragon.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več